Skip to content
Home Slip Disc – Punca dan Bagaimana Cara Atasinya

Slip Disc – Punca dan Bagaimana Cara Atasinya

Pernah dengar mengenai sakitnya apabila terkena slip disc ni?  Saya tak pernah rasai sakitnya. Tapi ramai orang sekeliling saya yang hadapi masalah ini. Jadi, saya nak share di sini ye punca dan bagaimana cara atasi Slip Disc ni.

Tapi sebelum tu, kita kena kenali apa dia Slip Disc. Saya kongsikan dari sini. http://vitaminpilihanibu.com/apa-punca-dan-kesan-slipped-disc/

back_slip_disc

Dalam bahasa melayu, Slip Disc ni adalah cakera tergelincir tau. Ia berlaku disebabkan oleh cincin luar cakera kusyen menjadi lemah dan terkeluar dari tempat yang sepatutnya.

Punca berlaku Slip Disc

Di bawah ni saya kongsikan beberapa punca berlakunya Slip Disc. Jadi, kita boleh pantau  diri kita dan insan tersayang  untuk jauhi punca ini bagi mengelakkan terkena Slip Disc.

1.  Angkat benda berat dan besar

Jika kita melakukan satu-satu pekerjaan, kita mesti menitikberatkan posisi kita semasa mengangkat benda yang berat dan besar.

cara angkat benda berat

2. Berat Badan Berlebihan

Tulang belakang menyokong berat badan kita. Cakera secara khususnya sememangnya akan terkesan seandainya berat badan berlebihan. Jadi, kena jaga berat badan kita supaya berada dalam berat yang ideal.

Terlebih berat badan

3. Usia 35 hingga 45 tahun

Cakera kita akan alami kekurangan bendalir perlindungan apabila usia meningkat. Terutamanya mereka yang berusia antara 35 hingga 45 tahun. Slip Disc lebih kerap dan mudah berlaku di kalangan lelaki berbanding wanita.

wanita

Kesan Slip Disc

Kerosakan saraf secara kekal boleh berlaku sekiranya Slip Disc ini tidak dirawat. Kebiasaannya, Slip Disc boleh mengakibatkan kesakitan saraf tertentu di bahagian tertentu. Ini kerana saraf itu ditekan oleh cakera yang tergelincir tadi. Lokasi di mana sakit dan kebas saraf itu berlaku adalah berdasarkan kepada di bahagian mana cakera itu tergelincir.

Jika cakera tergelincir di bahagian leher, kebiasaannya akan rasa sakit dan kebas di bahagian leher seperti tegang leher, sukar untuk menoleh, kebas bahu dan tangan.

Jika cakera tergelincir di bahagian bawah belakang (lower back), antara simptomnya adalah seperti sakit untuk berjalan dan sukar untuk bangun.

Dalam kes yang biasa, cakera tergelincir boleh memotong impuls saraf pada saraf cauda equina di belakang (lower back) dan kaki. Dan ia boleh mengakibatkan kehilangan kawalan terhadap usus dan pundi kencing.

Boleh baca detail mengenai cauda equina di sini. https://en.wikipedia.org/wiki/Cauda_equina

Satu lagi komplikasi yang berlaku pada jangka masa panjang adalah rasa kehilangan “rasa” di sekitar rektum, bahagian dalam paha, bahagian belakang kaki. Perkara ini dikenali  Anestesia pelana.

Untuk memastikan Slip Disc tahap atau jenis apa yang sedang dihadapi, kita perlu segera berjumpa dengan doktor sebelum ia parah. Ia boleh diketahui melalui CT Scan, MMRI, atau Xray.

Apa Shaklee boleh membantu atasi masalah Slip Disc ini?

Disebabkan punca utama masalah Slip Disc adalah berkaitan saraf, kita boleh membantu melegakan rasa sakit Slip Disc ini dengan membaikpulih saraf yang sakit itu.

Dalam Shaklee, Vivix boleh membantu mereka yang ada masalah berkaitan saraf  ini. Ia membantu atasi masalah utama yang biasanya dihadapi oleh pesakit Slip Disc.

Dan di sini saya kongsikan testimoni mereka yang telah mencuba vivix untuk tujuan membantu atasi masalah Slip Disc ini. https://zahirahhafizan.com/2015/10/pengalaman-isteri-yang-suaminya-hampir-lumpuh-akibat-slip-disc.html

Anda atau insan terdekat anda ada yang alami masalah slip disc ni?

Boleh klik di bawah untuk terus mencuba vivix sekarang dengan harga istimewa BULAN INI sahaja.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a003d3c58568435ab3c440f97f1e953e

Hubungi nombor di bawah untuk konsultasi cara makan yang TERBAIK ok.

Jemput like page kami di https://www.facebook.com/CubitCubitSayang?fref=tsdan juga page Breastfeeding Alert https://www.facebook.com/pages/Breastfeeding-Alert/600758136678521?fref=ts

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?

Ingin mendapatkan suplimen terbaik dan semulajadi dengan harga yang ISTIMEWA?

Ingin menjana pendapatan  hanya dari rumah?

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda mengubah hidup anda…

Salam sayang,

Master ira&hafizan

Founder Legasi Anugerah Terindah Group

Owner & Director ZH Land Holdings Sdn bhd

Top 40’s Shaklee Masters

RM 25 Million group sales achiever

1 Million Dollar Earner Achiever in Shaklee

[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *