Skip to content
Home 8 Khasiat Biji Labu yang Kita Tidak Tahu

8 Khasiat Biji Labu yang Kita Tidak Tahu

Hari ni saya nak kaji lebih sikit pasal nutriferon.

Nutriferon ni diperbuat daripada 4 ramuan utama iaitu:

 • Biji Labu
 • Bunga safflower
 • Biji plantago
 • Bunga japanese honeysuckle

Untuk sharing kali ini saya ingin kongsikan tentang khasiat biji labu. Buah labu ni sedap tau. Manis rasanya. Saya suka buat pengat 🙂

Biji labu penuh khasiat

Biji labu ni kan ia mengandungi vitamin dan mineral seperti vitamin K, E dan mineral seperti zink, mangan, besi, beta karotena, lutein, magnesium, tembaga, fosforus dan besi. 

Labu ni selain dari rasa isinya yang sedap dan boleh buat macam macam menu, biji labu ni juga miliki banyak khasiat untuk kesihatan kita tau.

Biji labu (kadang-kadang dipanggil pepitas) tidak selalunya dimasukkan dalam senarai makanan ringan yang sihat, namun biji labu boleh menjadi sumber nutrien penting, vitamin dan mineral.

Pada 285 kalori setiap cawan, biji labu adalah tambahan yang baik untuk sebarang diet. Mereka mengandungi kalsium, besi, magnesium, dan pelbagai nutrien yang bermanfaat yang dapat menyokong dan menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan yang optimum.

Antaranya seperti di bawah.

 1. Meningkatkan sistem imunisasi

Biji labu adalah sumber zink yang banyak, yang juga merupakan salah satu nutrien terbaik untuk meningkatkan sistem imun anda. Zink adalah penting untuk menyokong kesihatan imun anda dan kekurangan zink boleh menyebabkan anda terdedah kepada jangkitan.

 1. Antioksidan Berkuasa

Kan yang terkandung dalam biji labu ni bukan sekadar zink. Ia juga miliki antioksida. Biji labu adalah sumber vitamin E yang banyak yang juga salah satu daripada 9 antioksidan untuk kesihatan yang hebat. Antioksidan ini dapat melindungi tubuh dari kerosakan radikal bebas.

 1. Membantu melawan keradangan (Inflamation)

Biji labu ni bukannya sekadar antioksida. Ia juga mampu mengurangkan bahan kimia radang dalam tubuh dan kita boleh memakannya sebagai makanan tambahan kepada makanan lain yang dapat mengurangkan keradangan. Keradangan telah dikaitkan sebagai punca utama banyak penyakit moden yang serius yang kita hadapi seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, dan aterosklerosis. Bila kita dapat mengawal berlakunya keradangan, kemungkinan besar kita dapat mencegah atau merawat penyakit ini.

Dalam satu lagi kajian yang diterbitkan di Dunia Sains, individu yang menggunakan 30 gram biji giling yang termasuk labu, flaks, dan bijan, menyaksikan pengurangan IL6 dan peningkatan tahap trigliserida. Dengan kata lain, campuran ini mengurangkan keradangan dan ia menggalakkan kesihatan kardiovaskular dengan menurunkan tahap trigliserida.

 1. Anti-diabetes

Diabetes adalah kebimbangan yang semakin meningkat dengan berjuta-juta rakyat Malaysia yang menderita akibat penyakit itu. Tahap gula dalam darah adalah komponen penting dalam menguruskan penyakit ini dan penting untuk mencegah diabetes.

Biji labu mengandungi bahan-bahan yang dipanggil Trigonelline, asid nikotinik, dan D-chiro-inositol. Dalam kajian yang diterbitkan dalam Kajian Kritikal dalam Sains Makanan dan Pemakanan, para penyelidik menunjukkan bahawa bahan-bahan ini dapat menyokong kawalan gula dalam darah. 

Umur biji labu dan kesegarannya juga boleh memainkan peranan dalam nilai pemakanan biji labu ini.

 1. Anti-karsinogenik

Biji labu mengandungi bahan-bahan yang dikelaskan sebagai phytoestrogens. Phytoestrogens adalah sebatian yang terdapat dalam tumbuhan yang mempunyai sifat yang sama dengan estrogen yang dijumpai secara semula jadi di dalam badan.

Phytoestrogens dalam benih labu boleh membantu mengawal beberapa faktor yang memainkan peranan dalam pembangunan kanser payudara dan oleh itu mereka mungkin bermanfaat dalam pencegahan atau rawatan kanser payudara. Biji labu juga boleh mengurangkan risiko perkembangan kanser payudara selepas post-menopause.

 1. Menyokong Kolesterol Sihat dan Kesihatan Kardiovaskular

Phytoestrogens dalam benih labu tidak hanya bermanfaat untuk melindungi anda dari risiko kanser tetapi mungkin sebenarnya memainkan peranan dalam mengawal paras kolesterol dalam badan. 

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Penyelidikan Phytotherapy, penyelidik menunjukkan bahawa penggunaan minyak biji labu dapat membantu mengawal paras lemak darah dan tekanan darah. Biji labu juga merupakan sumber magnesium dan magnesium yang baik adalah penting untuk menyokong kesihatan jantung dan untuk mengawal tekanan darah anda.

Ekstrak minyak biji labu boleh didapati sebagai makanan tambahan dan menambah biji labu di dalam roti 🙂

 1. Menggalakkan Tidur yang Sihat

Tryptophan dan L-tryptophan adalah penting untuk menyokong tempoh tidur yang sihat, dan berehat bagi tujuan menyokong kesihatan mental keseluruhan. Badan anda menukar tryptophan menjadi serotonin dan hormon ini adalah penting untuk menyokong tempoh tidur yang sihat dan untuk peraturan mood yang optimum.

100 gram biji labu mengandungi 576 mg tryptophan. Biji labu juga merupakan sumber vitamin B yang sangat baik dan mengandungi glutamat, sebatian yang digunakan untuk menghasilkan GABA untuk otak. GABA adalah neurotransmitter anti-tekanan yang membantu menghalang keghairahan, yang boleh menjejaskan tidur.

Oleh kerana biji labu menawarkan kacang goreng yang lazat, menambahkannya sebagai topping pada pencuci mulut yang sihat seperti salad buah boleh menjadi cara terbaik untuk memasukkannya ke dalam pengambilan makanan harian anda untuk menyokong kesihatan mental dan untuk menggalakkan tidur yang optimum.

 1. Manfaat Mata

Vitamin A, vitamin E, beta-karoten, lutein, dan zeaxanthin adalah semua sebatian yang boleh membantu menyokong dan menggalakkan kesihatan mata. Biji labu mengandungi semua nutrien ini dan banyak lagi. Itulah sebabnya benih labu mungkin sekutu yang kuat dalam menyokong kesihatan dan fungsi mata.

Kajian AREDS yang diterbitkan oleh National Eye Institute mendapati bahawa 80 mg zink dalam kombinasi dengan antioksidan lain menurunkan risiko degenerasi makula sehingga 25%.

Zink dan vitamin A adalah penting untuk pengeluaran melanin, sebatian yang dihasilkan oleh badan untuk melindungi mata. Persatuan Optometrik Amerika juga mencadangkan zink setiap hari untuk menyokong kesihatan mata yang optimum.

Rasa hebatkan ciptaan Allah. Biji labu je kottt. Yang kalau kita ni selalu buang je. Pergh hebatnya!

Dan kita takyah susah susah nak dapatkan biji labu ni, nak rendam lagi. Nak pilih lagi yag bagus sebab dah ada dalam Nutriferon. Best kan. Shaklee memudahkan kerja kita :).

Nutriferon Interferon

Cuma ambil sepeket sehari, ia dapat semua di atas. Bukan sekadar khasiat biji labu 🙂

Sumber:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://www.sciencedirect.com/
http://www.nutrition-and-you.com/
http://www.webmd.com/eye-health/
http://www.realkidshades.com/
http://www.aoa.org/patients-and-public
http://foodmatters.tv/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *