Skip to content
Home Diabetes Dan Resveratrol- Sejauh Mana Ia Bermanfaat?

Diabetes Dan Resveratrol- Sejauh Mana Ia Bermanfaat?

Pagi ni saya nak kongsikan mengenai kaitan antara Diabetes Dan Resveratrol.

 

Diabetes ni ada 3 jenis tau. Ahaaa.. Baru tahu? Ada 3 jenis diabetes.

  1. Jenis 1: Apabila pankreas tidak menghasilkan insulin
  2. Jenis 2: Apabila pankreas tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau tak boleh kesan insulin yang dihasilkan.
  3. Jenis 3: Hanya ada diabetes semasa mengandung.

 

Diabetes Jenis 1

 

Diabetes jenis 1 ini biasanya memang perlu cucuk insulin. Kerana pankreas tu sendiri sudah tidak menghasilkan insulin. Dan jenis ini biasa juga boleh diwarisi dari genetik. Sebab tu ada kanak-kanak yang alami masalah ini juga. Sebab tu kena jaga-jaga ye dalam menjaga kesihatan kita terutama organ dalaman kita.

 

Insulin Injection

 

Apa Itu Insulin?

 

Saya kongsikan dari sini.

 

Insulin adalah hormon, utusan kimia yang diangkut dalam darah dan mengawal fungsi badan yang penting. Tanpa insulin badan kita tidak boleh mendapatkan tenaga yang diperlukan daripada makanan yang kita makan.

 

Hormon penting biasanya dihasilkan dalam pankreas dan dilepaskan ke dalam aliran darah. Di sini ia membolehkan gula (glukosa) dalam makanan dan minuman kita untuk diangkut ke dalam sel-sel kita dan ditukar kepada tenaga untuk badan kita. Tanpa insulin badan kita tidak boleh menggunakan gula dalam darah kita. Jadi gula akan terbina tanpa digunakan. Ia akan tinggi dalam darah kita. Kepekatan gula yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan gejala yang lebih buruk kepada kesihatan kita.

 

Pankreas Hasilkan Insulin

 

Pada orang yang mempunyai diabetes jenis 1, pankreas tidak boleh menghasilkan insulin, atau hanya menghasilkan insulin yang sangat sedikit. Ini bermakna mereka perlu menyuntik insulin setiap hari untuk mendapatkan insulin yang mereka kurang.

 

Terapi insulin menghalang turun naik berbahaya dalam tahap gula dalam darah dan melindungi orang-orang dengan diabetes daripada kesan hiperglisemia dan hipoglisemia. Dan rawatan yang baik boleh membantu untuk mencegah perkembangan komplikasi yang boleh timbul jika tahap gula dalam darah kita terlalu tinggi.

 

Kesan Diabetes Pada Kehidupan Kita

 

Apabila kita alami masalah gula yang tinggi dalam darah, 6 organ akan mendapat kesan negatif ini. Iaitu jantung, mata, kaki, otak, paru-paru dan saraf.

 

Untuk ketahui secara detail, boleh klik link ini>> Bahayanya Diabetes Hingga Mampu Membunuh

 

Bagaimana Resveratrol Membantu Dalam Menurunkan Kadar Diabetes?

 

Jika pernah baca pasal bagaimana resveratrol berfungsi, kita akan mudah faham kerana konsepnya adalah sama saja. Meh saya cerita lagi 🙂

 

Resveratrol adalah polifenol yang miliki antioksida yang sangat tinggi yang mampu menghalang berlakunya kerosakan sel. Kadar gula yang tinggi dalam darah disebabkan oleh tidak terhasilnya insulin. Insulin itu tidak terhasil disebabkan pankreas yang alami masalah dan tidak sihat. Sebab tu ia tidak normal.

 

Resveratrol membantu dalam membaiki baikpulih ke peringkat selular sel setiap organ dalam badan kita termasuklah pankreas. Apabila pankreas semakin boleh berfungsi dengan lebih baik, malah semakin menurun kadar kerosakannya, insulin boleh dihasilkan dengan lebih lancar lagi. Dan sekaligus membantu dalam menurunkan kadar gula dalam darah kerana insulin sudah cukup untuk mengangkut gula(ditukarkan kepada tenaga) dari pemakanan harian kita ke sel-sel badan yang perlukannya.

 

Mudahkan  konsepnya untuk kita fahami. 🙂

 

Namun cukupkah sekadar resveratrol? Boleh baca sini untuk lebih lanjut dan tahu jawapannya.

 

Bagaimana Vivix Boleh Membantu Mereka Yang Alami Diabetes?

 

Sudah faham konsep di atas kan? Ok ni saya nak kongsikan lebih lanjut lagi mengenai Vivix yang mengandungi resveratrol dan 15 polifenol lain. 

 

Vivix memang miliki keistimewaannya tersendiri. Ia jauh lebih hebat berbanding hanya resveratrol sendirian. Ini kerana ia disokong oleh resveratrol lain yang sememangnya membantu dalam memberi kesan yang lebih hebat kepada pengguna Vivix.

 

15 Fakta Tentang Vivix Yang Orang Selalu Tanya

 

Baca >> 15 Fakta tentang vivix yang orang selalu tanya

 

 

Kiranya, jika orang yang alami masalah diabetes yang miliki masalah pada pankreasnya, sememangnya Vivix ini sangat membantu dalam baikpulih dan elakkan masalah pakreas itu menjadi semakin teruk. Ini kerana Vivix sangat premium, bagus, dan tinggi antioksida yg mengandungi 16 jenis polifenol termasuk resveratrol yang diekstrak daripada  tumbuh-tumbuhan sahaja.  Dan ia sangat sesuai untuk semua golongan termasuk mereka yang vegetarian.

 

Baca lebih lagi mengenai Vivix >> Bahan hebat dalam Vivix 

 

Nak tahu pasal soal jawab yang terungkai dari Vivix? Baca sini.

 

Saya harap perkongsian ini dapat memberikan manfaat buat kita semua. Agar kita faham yang penyakit diabetes ini boleh pulih sebenarnya seandainya kita ubah cara diet harian kita, cara kehidupan kita, juga cara amalan rutin harian kita. Insyaallah.

 

Yang penting konsisten. Sememangnya sihat itu sungguh mahal andai belum sakit. Namun ia terlebih mahal andai kita sudah sakit. Namun, nikmat sihat itu sememangnya sangat bernilai. Jangan kita hilang nikmat ini.

 

Nak cuba Vivix?

 

Boleh hubungi nombor di bawah ye.

 

Salam sayang,

Masters Ira & Hafizan

013-9422527

[email protected]

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *