Skip to content
Home Kulit gelap semasa hamil? Adakah ia normal? Bagaimana cara atasinya?

Kulit gelap semasa hamil? Adakah ia normal? Bagaimana cara atasinya?

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Pagi ni saya ingin berkongsi berkenaan dengan perubahan kulit yang berlaku semasa hamil. Ada perasan kan yang jika kita hamil, mesti ada perubahan kulit yang berlaku kepada kita. Ia adalah kerana perubahan hormon yang berlaku kepada ibu-ibu. Saya juga berkongsi info ini di http://www.babycenter.com.my/a25005277/perubahan-kulit-semasa-hamil#ixzz3TYkgeTjS.

 

 

Chloasma (perubahan pigmentasi pada muka dan leher)

 

Chloasma juga dikenali sebagai “topeng kehamilan”. Ia kelihatan sebagai tompok-tompok gelap pada dahi, pipi dan leher. Pada wanita yang berkulit gelap, ia muncul sebagai tompok-tompok cerah. Ia disebabkan oleh peningkatan hormon melanin iaitu hormon yang memberi warna gelap pada kulit. Hormon ini melindungi kulit daripada cahaya ultraviolet. Pendedahan kepada cahaya matahari akan membuatkan tompokan tersebut menjadi lebih gelap dan lebih jelas, oleh itu lindungilah kulit anda dengan krim pelindung matahari dengan SPF15 atau lebih. Pakailah topi apabila anda keluar rumah. Jika anda rasa tompokan tersebut kelihatan hodoh, anda boleh cuba selaraskan tona kulit menggunakan bedak asas yang agak gelap. Berita baiknya ialah tompokan ini akan mula hilang dalam tempoh tiga bulan selepas anda bersalin.

 

 

Linea nigra (garisan gelap sepanjang perut anda)

Linea nigra ialah garisan menegak berwarna gelap dengan kelebaran sehingga satu sentimeter yang terbentuk pada tengah-tengah perut, biasanya merentasi pusat. Ia biasanya muncul sekitar trimester kedua. Ia disebabkan oleh pigmentasi pada kulit di mana otot abdomen anda meregang untuk memudahkan pembesaran bayi anda. Garisan pigmentasi ini akan pudar dalam masa beberapa minggu selepas anda melahirkan, namun anda mungkin perlu menggosoknya sedikit untuk menghilangkan kulit kering. Bahagian-bahagian badan lain seperti puting payudara, tahi lalat dan bintik-bintik gelap pada kulit mungkin akan turut mengalami perubahan pigmentasi, tetapi ini juga akan hilang.

 

Saya juga alami hal ini. Dan ia boleh dibantu untuk mengurangkan dengan menggunakan set HamilPRO dan juga set MenyusuPRO.

Saya gunakan set HamilPRO ni dah 4tahun.

Manakala set MenyusuPro ini saya dah gunakannya selama 5 tahun. Dan saya sangat berpuas hati secara peribadi.

Ramai juga kawan-kawan yang dah saya bantu mereka dengan 2 set ini. Alhamdulillah, mereka bukan saja mendapat keistimewaan dari segi kehamilan yang sihat serta dapa menyusukan anak dengan sempurna dengan susu ibu, malah mereka juga mendapat “bonus” lain iaitu bebas dari migrain, bebas dari sakit-sakit belakang mahupon sakit tulang atau gigi mahupon urat, badan sentiasa cergas dan cantik malah mendapat pujian dari suami dari segi zahir dan batin:)

 

Saya gunakan set ini sudah lama. Setiap kali saya hamil dan juga berpantang dan menyusukan anak.

 

Juga satu kesan hebat apabila kita gabungkannya juga dengan collagen.

 

 

 

Cubalah! Mana tahu sesuai dengan anda. 🙂

 

Salam sayang,

Master ira&hafizan

0139422527

zahirahhafizan@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *