Skip to content
Home Ambil Makanan Tinggi Resveratrol Tidak Bermakna Jauh Dari Penyakit

Ambil Makanan Tinggi Resveratrol Tidak Bermakna Jauh Dari Penyakit

Wow! Topik ini sungguh best tau. Kerana ramai orang cakap pasal resveratrol ni boleh bantu jauh dari penyakit. Malah tidak membantu kesihatan pon.

Ok, baca lagi di bawah ni ye.

 

Apa Itu Resveratrol?

 

Resveratrol adalah stilbenoid, sejenis fenol semulajadi, dan phytoalexin yang dihasilkan oleh beberapa tumbuhan sebagai tindak balas kepada kecederaan atau apabila kilang itu diserang oleh patogen seperti bakteria atau kulat. Sumber resveratrol dalam makanan termasuk kulit anggur, beri biru, raspberi, mulberi, lingonberry dan senna.

 

Resveratrol ni biasanya ada pada wain merah juga yang mana ia berfungsi secara semulajadi melambatkan penuaan, melawan kanser, masalah jantung, berat badan berlebihan dan juga penyakit diabetis. Namun, bagaimana makanan yang tinggi resveratrol mampu meningkatkan tahap kesihatan seseorang dan sekaligus menjauhkan seseorang dari penyakit.

 

Saya kongsikan dari blog Senior Coordinator Raihanah Ahmad.

 

Penemuan Resveratrol

 

Resveratrol ditemui pertama kali oleh Dr David Sinclair (sekarang profesor genetik di Sekolah Perubatan Harvard) pada 2003 di mana resveratrol didapati boleh meningkatkan survival sel dan melambatkan proses penuaan dalam yis (dan kemudian pada tikus) dengan mengaktifkan gen yang dikenali sebagai SIRT1.

Tapi beberapa tahun kemudian, saintis mendapati sebaliknya.

 

Kajian Mendapati Pengambilan Makanan Tinggi Resveratrol Tidak Membantu Kesihatan

 

Terdapat satu kajian dibuat di Itali ke atas kesan pengambilan resveratrol oleh penduduk kampung di wilayah Chianti. Kajian ini dibuat oleh para saintis di Johns Hopkins University School of Medicine terhadap kumpulan seperti berikut:

 • Jumlah responden: 800 orang
 • Jantina: lelaki dan perempuan
 • Umur: 65 tahun ke atas
 • Diet: pemakanan semulajadi tinggi resveratrol

 

Para saintis menjangkakan tahap resveratrol dapat diukur. Tetapi sebaliknya berlaku. Tahap resveratrol tidak dapat diemui. Malah tiada kaitan di antara pengambilan resveratrol dengan kadar penyakit jantung, kanser dan kematian. Hasil kajian ini dipaparkan dalam jurnal JAMA Internal Medicine.

 

 

Adakah Tubuh anda mengalami penuaan yang begitu pantas?

 

Menurut kajian tersebut pemakanan tinggi khasiat resveratrol tidak membantu meningkatkan kesihatan. Contoh sumber resveratrol adalah seperti:

 • Kacang tanah
 • Pistachio
 • Anggur
 • Wain merah / putih
 • Berries (blueberry, cranberry)
 • Coklat gelap

Mengapa ini berlaku sedangkan resveratrol mempunyai banyak kebaikan ke atas kesihatan. Dr Sinclair pula tidak terkejut dengan penemuan ini.

Kebaikan resveratrol ke atas kesihatan

 

Di sini adalah antara kebaikan resveratrol ke atas kesihatan kita.

 • Mencegah kanser kulit
 • Melindungi daripada tekanan darah tinggi, kegagalan jantung, dan penyakit jantung
 • Meningkatkan sensitiviti insulin, mengurangkan gula dalam darah, dan obesiti tumpul disebabkan oleh diet yang tinggi lemak
 • Melindungi saraf dan otak

Apa yang menyebabkan kajian ini sebegitu ialah beberapa faktor.

1. Permasalahan dos

Pengambilan makanan tinggi dengan resveratrol sahaja tidak mencukupi untuk anda mendapatkan kebaikan resveratrol. Anda perlu minum 100 gelas wain untuk mendapatkan 100mg resveratrol bagi memenuhi keperluan seharian.

2. Permasalahan sumber resveratrol

Anggur memang kaya dengan resveratrol, tapi bahagian yang paling banyak adalah biji dan kulitnya. Berapa ramai antara kita yang makan anggur bersama bijinya? (Pasti kena makan anggur sekali dengan biji ok. Jangan pilih anggur takde biji pulak 🙂 )

 

Apa yang perlu anda lakukan

 

Disebabkan itu, Dr Sinclair sendiri mengambil resveratrol dalam bentuk suplemen. Iaitu makanan tambahan. Ini disebabkan kajian telah dilakukan bahawa pemakanan sahaja tidak dapat memberikan anda keperluan yang mencukupi untuk khasiat resveratrol seharian. Tetapi pastikan resveratrol yang anda ambil adalah selamat dan bukan hanya dilakukan ujian ke atas tikus makmal. Sebaliknya memiliki kajian klinikal iaitu ke atas manusia.

 

Vivix Suplemen Resveratrol Dengan Kajian Klinikal

 

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

 

Landmark Kedua Shaklee Adalah Tentang Vivix

 

Landmark ini apa? Setengah orang tidak faham dan bertanya saya. Begini secara ringkas:

 • Landmark bagi Malaysia adalah Kuala Lumpur atau KLCC
 • Landmark suplemen adalah Shaklee

Ok faham dah? Shaklee telah lulus landmark pertama yang menandakan bagi pengguna Shaklee mendapat nikmat kesihatan lebih baik berbanding pengguna produk lain atau pengguna tanpa suplemen.

Landmark kedua pula dibuat ke atas Vivix. Kajian ini dibuat bagaimana Vivix dapat membantu melambatkan pemendekan telomeres. Berkenaan telomeres saya akan bagi dalam posting lain ya. INi pun dah panjang. Pendek kata, Vivix dv apat membantu melambatkan pemendekan telomeres, sekaligus dapat membantu mencegah penularan penyakit kronik.

 

Kajian ke atas telomere pengguna yang mengambil Vivix mendapati kadar pemendekan telomeres mereka lebih perlahan.

>>>>>>>

Terima kasih Kak Anah kerana sudi berkongsi info istimewa ni. Ia sangat penting tau. Sebab ada orang merasakan ia ok sangat kerana asyik makan makanan yang tinggi resveratrol. Padahal dos tak cukup.

Semoga bermanfaat ye. Nak cuba sumber resveratrol terunggul dari Shaklee iaitu Vivix?

Bolehhh. Ia hot item saya setiap bulan. Alhamdulillah. 🙂

Hubungi saya ye untuk mendapatkan harga Vivix yang istimewa ini.

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?
Ingin mendapatkan Shaklee dengan harga istimewa beserta konsultasi percuma?
Ingin menjana pendapatan 4,5,6 angka bersama Shaklee?

 

Salam sayang,

Master Ira & Hafizan

0139422527
zahirahhafizan@gmail.com

FB: Nur Zahirah

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *