Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 16

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 16

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 10

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 11

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 12

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 13

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 14

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 15

 

 

Protein Whey Concentrate

Protein Whey Concentrate

Pekat protein whey adalah sumber lengkap protein dari susu.  Protein whey dicetuskan dari susu untuk memisahkannya daripada kasein (protein susu lain), lemak susu, dan laktosa.

 

Protein Whey Isolate

Protein Whey Isolate adalah sumber protein tertumpu dan bioavailable dari susu pasteur dengan kandungan protein yang lebih tinggi daripada pekat protein whey.  Protein whey dicetuskan dari susu untuk memisahkannya daripada kasein, lemak susu, dan laktosa.  Akibatnya, pengasingan protein whey adalah 99% bebas laktosa.

Fungsi

Mengasingkan protein whey memberikan rasa ringan, rasa mulut yang lancar, dan membantu dalam mencampurkan minuman serbuk.

 

 

Xanthan Gum

Xanthan Gum

Xanthan Gum adalah gusi semulajadi yang diperolehi oleh penapaian mikrob daripada mikroorganisma, Xanthomonas campestris.  Selepas penapaian, gusi xanthan dicetuskan, kering, dan tanah menjadi serbuk.

Fungsi

Gula Xanthan adalah bahan penebalan semula jadi dan pengemulsi dalam campuran minuman.

 

 

Xylitol

Xylitol

Xylitol adalah gula lima karbohidrat biasa yang tergolong dalam kelas alkohol gula.  Ia didapati dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan bahkan dihasilkan oleh tubuh manusia sendiri.  Ia sama seperti sukrosa tetapi dengan 40% kalori yang kurang.  Xylitol berasal dari sumber boleh diperbaharui seperti kayu birch.

Fungsi

Digunakan sebagai pemanis kalori semula jadi yang rendah tanpa menyebabkan rongga pergigian untuk tablet yang boleh dikunyah kerana kesan anti-kariogeniknya.  Banyak kajian telah menunjukkan bahawa xylitol dapat membantu mengurangkan kejadian rongga pergigian.

 

 

Yeast Extract

Ekstrak ragi

Ekstrak Ragi dibuat daripada ragi yang sama digunakan untuk membuat roti, bir, dan wain.  Ia dibuat oleh pecahan enzim daripada protein yis.

Fungsi

Ekstrak ragi digunakan sebagai penambah rasa kerana rasa yang enak.

 

 

Zink

Zink adalah mineral penting.  Sumber makanan zink yang baik termasuk: daging lembu, ayam, kacang panggang, yogurt, susu, kacang dan badam.  Nilai harian 100% untuk zink (berdasarkan diet 2000 kcal) adalah 15 mg, tetapi ia telah disemak semula kepada 11 mg pada 27 Mei 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita mengandung atau menyusu adalah 13 mg, berkesan kerana 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1)Zink Gluconate: Zink gluconate disediakan dengan menggabungkan sebatian zink dengan asid gluconik, asid organik yang dihasilkan oleh penapaian glukosa dari jagung.

2)Zinc Glycinate: Zinc glycinate adalah sumber bioavailable zink mineral zink.  Ia dibuat dengan mengikat zink yang diperoleh daripada garam mineral, zink sulfat, dengan asid amino, glisin.

3)Zink Oksida: Zink oksida disediakan oleh zink mendidih yang telah ditapis dari bijih zink untuk membentuk wap zink.  Wap dioksidakan, menggunakan proses udara panas, untuk menghasilkan serbuk zink oksida.

Faedah Kesihatan Utama.

Zink adalah komponen lebih daripada 70 enzim berbeza dalam tubuh manusia, DNA dan RNA untuk membantu metabolisme asid lemak, asid amino, dan protein.  Zink adalah sebahagian daripada superoxide dismutase (SOD), salah satu enzim antioksidan semulajadi badan.  Zink juga terlibat dalam tulang, kuku, rambut, kulit, dan visi yang biasa.  Zink menyumbang kepada kesuburan dan pembiakan semula jadi dengan mengekalkan paras testosteron biasa.  Di samping itu, zink membantu metabolisme vitamin A dan membantu menyumbang kepada penglihatan normal dan fungsi kognitif, melalui pengawalan sel saraf dan penghantaran impuls saraf.

Peringatan.

Kadar Pengambilan Atas Tolok Atas Zinc setiap hari adalah 40 mg.  Pengambilan Zink yang luar biasa boleh menyebabkan rasa mual, sakit kepala, sakit perut, cirit-birit, dan muntah.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *