Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 15

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 15

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 10

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 11

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 12

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 13

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 14

 

 

Valerian

Extract Root Valerian

Valerian root (Valeriana officinalis) secara komersil ditanam di Belanda dan negara-negara Eropah yang lain. Ekstrak akar Valerian disediakan dari akar valerian kering yang telah dibalut kasar dan dibasuh.  Ekstrak cecair ramuan disediakan oleh percolasi, tertumpu kepada pes, dan semburan kering.  Pengeluar utama akar Valerian termasuk valtrates, droittrat, dan isovaltrates.Herbal ekstrak biasanya bersandar kepada tahap asid valerenic.

 

Faedah Kesihatan

Secara tradisional, akar valerian telah dinilai dalam formula herba untuk bersantai dan menyokong tidur yang baik. Suplemen akar Valerian boleh mengurangkan masa tidur dan meningkatkan kualiti tidur.  Suplemen akar Valerian boleh mengurangkan kegelisahan, kesukaran dengan kepekatan, dan impulsif di kalangan kanak-kanak sekolah rendah dan mempunyai kesan psikotropik untuk membantu orang dengan Obesessive Compulsive Disorder (OCD).

 

 

Vanadium

Vanadium adalah mineral surih.  Sumber makanan vanadium termasuk: bijirin, bijirin, lobster, minyak sayuran, cendawan dan pasli.

 

Jenis-Jenis

Vanadium Amino Acid Chelate: Kompleks asid amino vanadium disediakan dengan bertindak balas dengan vanadium dengan asid amino dan peptida (serpihan protein kecil) yang diperoleh daripada soya dan beras di bawah suhu terkawal.  Campuran kemudiannya dikisar dan dikeringkan.

Faedah Kesihatan Utama

Adalah dicadangkan bahawa vanadium memainkan peranan dalam kawalan glukosa kerana keupayaannya untuk meniru tindakan insulin.  Vanadium juga boleh memberi manfaat kepada metabolisme kolesterol dan fungsi tiroid.

 

Campuran Sayuran (Organik)

Tumbuh di bawah standard organik yang disahkan ketat, termasuk campuran sayur-sayuran terdiri daripada 13 sayur-sayuran berkhasiat yang pelbagai termasuk tomato, lobak merah, brokoli, kembang kol, bayam dan kale. Kedua-dua Persatuan British Columbia dan USDA telah mengesahkan blen sayur organik ini

Faedah Kesihatan

Sayur-sayuran adalah sumber serat, vitamin, mineral, dan fitonutrien yang hebat. Vitamin rendah lemak dan kalori dan tidak mengandungi kolesterol.  Banyak kajian telah dilaporkan memberi penekanan kepada manfaat peningkatan penggunaan sayur-sayuran.  Penggunaan sayur-sayuran yang mencukupi adalah penting bagi manusia untuk mengekalkan jantung dan usus yang sihat dan mengurangkan risiko hipertensi, penyakit jantung (contohnya strok dan serangan jantung), diabetes, obesiti, dan kanser.  Garis Panduan Diet untuk Amerika mengesyorkan bahawa kira-kira satu perempat daripada Makanan harian harus datang dari sayur-sayuran.

 

 

Vitamin A

Vitamin A

Vitamin A (Retinol, Retinoic Acid, Retinal) adalah vitamin larut lemak penting. Sumber makanan haiwan yang baik vitamin A termasuk: hati lembu, minyak ikan kod, salmon, dan produk tenusu atau susu yang diperkaya.  Vitamin A juga boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran oren, kuning, dan hijau termasuk: cantaloupe, aprikot, brokoli, wortel, labu, dan bijirin.

Nilai harian 100% untuk Vitamin A (berdasarkan diet 2,000 kkal) adalah 5,000 Unit Antarabangsa (IU) (1,500 μg Equivalent Activity Retinol (RAE)), tetapi ia telah disemak semula kepada 900 μg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 1300 μg, berkuat kuasa pada 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Alpha-karoten / Minyak Sawit Carotenes: Karotena sawit adalah penggantungan karotenoid campuran semulajadi yang diekstrak dan disucikan dari buah kelapa sawit (Elaeis guineensis).  Ia mengandungi campuran karotenoid yang semulajadi, terutamanya alpha-karoten dan beta-karoten, yang merupakan prekursor vitamin A.  Minyak sawit dari minyak isirung sawit, yang berasal dari benih, dan dari minyak kelapa.  Karotenoid diekstrak daripada minyak sawit mentah, dan kemudian ditumpukan, disucikan, diselaraskan, dan digantung dalam minyak sayuran

2)Beta-karotena: Beta-karoten (pro-vitamin A) adalah pigmen kuning oren semulajadi yang terdapat dalam banyak makanan tumbuhan. B etapa perlu, beta-karoten selamat disimpan di dalam tisu badan di mana ia berfungsi sebagai antioksidan.

3)Beta-Cryptoxanthin: Cryptoxanthin (pro-vitamin A) adalah pigmen karotenoid semulajadi yang boleh ditemui dalam jeruk, betik, mentega, dan kuning telur.  Beta Cryptoxanthin dikenali sebagai antioksidan yang kuat.

4)Vitamin A Asetat / Vitamin A Palmitat: Vitamin A asetat dan vitamin A palmitat adalah bentuk bioavailable vitamin A. Vitamin A asetat dibina dari beta-ionone dan asid organik, asid asetik.  Palmitat Vitamin A dibuat dengan menggabungkan vitamin A asetat dengan asid lemak, asid palmitik.

 

Faedah Kesihatan Utama

Vitamin A diperlukan untuk kulit yang sihat, perkembangan tulang, penglihatan normal, perkembangan janin yang normal, dan membran mukus yang sihat.  Vitamin A adalah penting untuk sistem imun (contohnya, limfosit) divisi (pembezaan).  Pengambilan vitamin A yang mencukupi telah membantu mencegah kebutaan malam dan melindungi kornea.  Vitamin A juga menghalang pengerasan (keratinisasi) kulit dan boleh mencegah gangguan autoimun yang sedang berkembang.

Peringatan

Jumlah maksimum Vitamin A yang disyorkan dalam satu hari tidak boleh melebihi 10,000 IU (3,000 μg RAE / hari).  Pengambilan Vitamin A yang berlebihan boleh mengakibatkan mual, muntah, dan sakit kepala, dan paras Vitamin A kronik yang tinggi di dalam darah boleh menyebabkan kulit gatal kering, kulit berkeringat (desquamation), dan sakit sendi.  Pengambilan Vitamin A dan Beta- Suplemen karotena boleh meningkatkan risiko kanser paru-paru, kematian akibat kanser paru-paru, dan penyakit kardiovaskular dalam perokok semasa atau bekas.

 

 

Vitamin B12

Vitamin B12

Vitamin B12, juga dikenali sebagai cobalamin, adalah vitamin B larut air. Sumber makanan yang baik dari vitamin B12 adalah: daging sapi, ayam, kerang, kerang, susu, telur, keju Brie, kacang-kacangan dan sayur-sayuran.  Nilai harian 100% vitamin B12 (berdasarkan diet 2,000 kcal) adalah 6 μg, tetapi ia telah disemak semula kepada 2.4 μg pada 27 Mei 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita hamil atau menyusu adalah 2.8 μg, berkesan pada 26 Julai 2018.

 

Jenis-Jenis

Cyanocobalamin: Cyanocobalamin dihasilkan secara semulajadi oleh penapaian yis.

 

Faedah Kesihatan Utama

Fungsi Vitamin B12 dalam metabolisme karbohidrat, protein, lemak, dan folat.  Ia juga terlibat dalam sintesis bahan genetik dalam sel, dan penyelenggaraan sarung pelindung di sekitar gentian saraf.  Vitamin B12 adalah penting untuk fungsi psikologi biasa, metabolisme homocysteine, pembentukan sel darah merah, serta sistem imun yang normal.

Pengambilan Vitamin B12 yang mencukupi dapat membantu mencegah gejala kekurangan seperti peradangan perut kronik, rasa sakit lidah, kehilangan selera makan, anemia pernatal / megaloblastik, dan gangguan neurologi (mis., Rasa mati rasa dan kesemutan tangan dan kaki, kehilangan ingatan, atau kekecewaan).

 

 

Vitamin B9 (asid folat atau folat)

Vitamin B9 (Folat, Asid Folat)

Vitamin B9 (asid folat atau folat), adalah vitamin B larut air yang dirumuskan daripada triamine hydro-chloride. Nilai folat yang baik termasuk: sayur-sayuran berdaun hijau, kacang garbanzo, lentil, bayam, jus oren, dan makanan yang diperkaya (bijirin, roti, spageti).  Nilai harian 100% folat (berdasarkan diet 2000 kcal) μg).  Nilai harian 100% untuk wanita mengandung atau menyusu adalah 600 μg, berkuat kuasa pada 26 Julai 2018.

 

Jenis-Jenis

Asid folik: Vitamin B9 Asid folat adalah salah satu daripada banyak bentuk Vitamin B9. Asid folik lebih bioavailable daripada folat makanan kerana asid folik menyampaikan dua kali lebih banyak Vitamin B9 daripada makanan folat (0.5 μg suplemen asid folik atau makanan yang diperkuat = 1 μg folat makanan).

 

Faedah Kesihatan Utama

Vitamin B9 (Folate) terlibat dalam sintesis bahan genetik (RNA dan DNA) yang penting untuk pembahagian sel. Folat juga penting untuk pertumbuhan tisu ibu (contohnya, sel darah merah ibu, plasenta, rahim, dan payudara) serta pertumbuhan tisu janin semasa kehamilan.  Pengambilan asid folik yang mencukupi semasa kehamilan boleh mencegah kecacatan kelahiran ( Kecacatan tiub saraf, seperti tulang belakang bifida) serta keletihan, kelemahan dan sesak nafas (anemia megaloblastik).

 

Peringatan

Penggunaan maksimum Folate sehari adalah 1000 μg.  Pengambilan Folate yang berlebihan boleh meningkatkan risiko kerosakan neurologi kepada individu yang mengalami kekurangan Vitamin B12.

 

 

Vitamin C

Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin larut air penting. Sumber makanan Vitamin C yang baik termasuk: jus oren / jus oren, jus limau gedang / jus jeruk, buah kiwi emas, strawberi, dan lada merah manis.  Nilai harian 100% untuk Vitamin C (berdasarkan 2,000 diet kcal) adalah 60 mg telah disemak semula kepada 90 mg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 120 mg, berkuatkuasa pada 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Asid Ascorbic: Asid Ascorbic, nama saintifik untuk Vitamin C, diperolehi melalui proses yang merangkumi penapaian hidrolisis dan enzim penentuan glukosa karbohidrat, yang diperolehi daripada kanji secara semula jadi dalam jagung.

2) Ascorbyl Palmitate: Ascorbyl palmitate adalah bentuk lemak yang larut dalam vitamin C yang dibuat dengan menggabungkan asid askorbik yang diperoleh secara semula jadi dengan asid palmitik, asid lemak semulajadi yang diperolehi daripada tumbuh-tumbuhan.

3)Kalsium Ascorbate: Kalsium askorbat adalah sejenis vitamin C yang terikat pada kalsium mineral.  Ia dihasilkan dengan melarutkan dan sepenuhnya bertindak balas terhadap asid ascorbic kesucian tinggi dalam penyelesaian dengan kalsium karbonat.  Oleh kerana kalsium askorbat adalah garam neutral dan bukan asid, ia digunakan terutamanya sebagai suplemen vitamin C buffered yang lebih lembut pada perut untuk individu sensitif.  Kalsium ascorbate tidak hanya menyediakan asid askorbik tetapi juga kalsium unsur dalam bentuk bioavailable.

4)Pinggang Rose Bedak: Pinggang Rose Pinggang diperbuat daripada pinggul Rosa cania yang matang dan kering, atau spesies yang berkaitan.  Pinggang rose kering menjadi serbuk halus dan diayak.  Pinggang Rose adalah sumber semula jadi yang paling pekat dari sumber vitamin C dan termasuk unsur-unsur lain seperti karotenoid dan flavonoid.

 

Faedah Kesihatan Utama

Vitamin C menggalakkan penyerapan zat besi daripada makanan dan diiktiraf sebagai nutrien antioksidan pelindung yang membantu meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel.  Vitamin C menyumbang kepada sintesis kolagen biasa dalam saluran darah, tulang rawan, tulang, gigi, dan gusi.  Kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya UV dapat juga dicegah oleh suplemen Vitamin C sejak asupan vitamin C oral diketahui meningkatkan kadar vitamin C dalam kulit.  Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam sistem imun dengan merangsang pengeluaran sel darah putih (misalnya, limfosit) dan bertindak balas terhadap sel-sel yang dijangkiti (melalui sel pembunuh semulajadi).  Vitamin C boleh membantu mengurangkan tekanan darah dengan meningkatkan pelebaran saluran darah (vasodilation) 9.  Pengambilan yang lebih tinggi dan paras darah tinggi Vitamin C dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit gout dan jantung, termasuk kanser dan penyakit jantung.

Kekurangan vitamin C, yang menjadi punca skurvi, membawa kepada sintesis kolagen terjejas.

 

Peringatan

Mengambil sejumlah besar vitamin C kadang-kadang membawa kepada gangguan gastrousus seperti cirit-birit.

 

 

Vitamin D

Vitamin D

Vitamin D adalah vitamin larut lemak penting. Sumber makanan yang baik vitamin D termasuk: ikan tertentu seperti: ikan salmon, ikan mas, dan ikan sardin.  Vitamin D juga boleh didapati dalam susu dan roti yang diperkaya serta jus buah-buahan.

 

Cahaya ultraviolet (UV) Suria merangsang pengeluaran Vitamin D dalam kulit. Dianggarkan kira-kira 15 minit pendedahan matahari sekitar Spring, Summer, and Autumn adalah mencukupi untuk keperluan Vitamin D harian. Namun, menggunakan sunblock dengan faktor SPF 10 atau lebih tinggi akan mengurangkan pengeluaran Vitamin D secara substansial.

 

Nilai harian 100% untuk Vitamin D (berdasarkan diet 2,000 kcal) ialah 10 μg (berkuat kuasa 26 Julai 2018 – unit berubah dari Unit Antarabangsa ke mikrogram oleh FDA), tetapi ia telah disemak semula kepada 20 μg pada 27 Mei, 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita hamil atau menyusu adalah 15 μg, berkuatkuasa pada 26 Julai 2018.

 

Jenis-Jenis

Vitamin D3: Vitamin D3, juga dikenali sebagai cholecalciferol, adalah bentuk bioavailable vitamin D.  Vitamin D3 boleh didapati daripada 7-dehidrocholesterol, yang diekstrak daripada lemak semulajadi yang terdapat dalam bulu kambing.  Vitamin D3 adalah sejenis vitamin D yang terbentuk dalam kulit manusia melalui pendedahan kepada cahaya matahari semula jadi.

 

Faedah Kesihatan Utama

Vitamin D membantu penyerapan kalsium dan fosforus.  Oleh itu, Vitamin D adalah penting untuk pembentukan dan penyelenggaraan tulang yang sihat, gigi, dan fungsi otot.  Vitamin D juga menyumbang kepada pembangunan autoimun dalam beberapa gangguan autoimun seperti: jenis kencing manis, pelbagai sklerosis, dan arthritis rheumatoid.  Vitamin D juga memainkan peranan dalam meningkatkan pembahagian sel (pembezaan) yang membawa kepada pencegahan kanser.  Kekurangan Vitamin D boleh menyebabkan riket pada kanak-kanak dan bayi, dan kelemahan otot dan kesakitan, pengeluaran hormon parathyroid (PTH) yang berlebihan, dan kerosakan tulang.

 

 

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E adalah vitamin larut lemak penting yang bukan satu molekul, tetapi sekumpulan molekul dipanggil tocopherols dan tocotrienols. Vitamin E termasuk minyak sayuran (walnut, canola, zaitun, bunga matahari, dan safflower), kacang, bijirin penuh, dan sayur-sayuran berdaun.

Nilai harian 100% untuk Vitamin E (berdasarkan diet 2,000 kkal) adalah 30 Unit Antarabangsa (20 mg), tetapi ia telah disemak semula kepada 15 mg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita mengandung atau menyusu adalah 19 mg, berkuatkuasa pada 26 Julai 2018.  Rujukan Pemakanan Diet untuk Vitamin E telah ditetapkan dengan menggunakan alfa-tokoferol.

 

Jenis-Jenis

1) d-Alpha Tocopherol (RRR-alpha tocopherol): d-Alpha tokoferol adalah vitamin E semula jadi yang mempunyai potensi antioksidan yang tinggi. D-Alpha tokoferol kini dinamakan RRR-alpha tocopherol.

2) d-Alpha-tocopheryl Asetat: d-Alpha-tocopheryl Asetat dihasilkan oleh gabungan Vitamin E (d-Alpha tokoferol) dan asid organik, asid asetik.

3) D-Alpha Tocopheryl Acid Succinate: d-Alpha-tocopheryl Acetate dihasilkan oleh gabungan Vitamin E (d-Alpha tokoferol) dan asid organik, asid succinic.

4)Beta Tocopherol: Lihat Tocopherols Campuran dan Tocotrienols.

5)Delta tokoferol: Lihat Tocopherols campuran dan Tocotrienols.

6)Tocopherol gamma: Lihat Tocopherols campuran dan Tocotrienols.

7)Tocopherols campuran dan Tocotrienols: Tocopherols dan tocotrienols adalah molekul vitamin-E yang mempunyai potensi antioksidan.  Pada masa ini, terdapat lapan jenis vitamin E (alpha, beta, gamma, dan tocopherols delta dan alpha, beta, gamma, dan tocotrienols delta).  Tocopherols campuran adalah campuran alfa, beta, gamma, dan tocopherols delta, dan campuran tocotrienols adalah campuran alfa, beta, dan gamma dan tocotrienols delta.  Tubuh menukarkan bentuk-bentuk ini kepada antioksidan dalam tubuh.

 

Faedah Kesihatan Utama

Vitamin E mempunyai sifat antioksida, melindungi kerosakan sel oleh bahan kimia tidak stabil yang dipanggil radikal bebas.  Penyelidikan telah mencadangkan bahawa vitamin E membantu melindungi tisu otak serta menyokong sistem imun.  Vitamin E juga melindungi makroutrien (contohnya, protein dan lipid) serta DNA daripada kerosakan oksidatif, dan dengan itu penggunaan Vitamin E yang mencukupi akan membawa kepada pencegahan penyakit kardiovaskular yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.  Vitamin E diketahui mempunyai kesan anti-pembekuan (mencegah agregasi platelet) dan membantu aliran darah lebih baik ke seluruh badan dengan meluaskan saluran darah (vasodilation), yang baik untuk kesihatan jantung.

 

Peringatan
Tahap maksimum yang disyorkan (Tahap Atas Tolerable) Vitamin E (d-Alpha Tocopherol) per hari adalah 1,500 IU (1,000 mg).  Penggunaan yang berlebihan Vitamin E di atas paras maksimum boleh meningkatkan kemungkinan pendarahan.  Individu yang merupakan suplemen Vitamin E harus berisiko tinggi untuk pendarahan.

 

 

Vitamin K

Vitamin K

Vitamin K adalah vitamin larut lemak penting.  Sumber makanan yang baik vitamin K termasuk: sayur-sayuran berdaun hijau (kale, chard Swiss, dan parsley).  Nilai harian 100% untuk Vitamin K (berdasarkan diet 2,000 kkal) adalah 80 μg, tetapi ia telah disemak semula kepada 120 μg pada 27 Mei 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita hamil atau menyusu adalah 90 μg, berkesan pada 26 Julai 2018.

 

Jenis-Jenis

Phytonadione (Vitamin K1): Phytonadione (juga dikenali sebagai phylloqinone atau phytomenadione) adalah bentuk bioavailable dari vitamin K, yang terdapat dalam tumbuhan hijau.  Phytonadione berasal dari phytol sebuah molekul yang terdapat dalam klorofil dan napthoquinone.

 

Faedah Kesihatan Utama

Vitamin K adalah penting dalam pengawalan pembekuan darah normal (pembekuan darah) dan sintesis protein tulang yang dipanggil osteocalcin.  Gejala kekurangan vitamin K termasuk pendarahan yang berlebihan (pendarahan) kerana fungsi pembekuan darah yang terjejas.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *