Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 14

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 14

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 10

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 11

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 12

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 13

 

 

Tapioca Starch

Tepung tapioca

Tapioca.Kanji butoca adalah bentuk kanji yang berasal dari tumbuhan ubi kayu (Manihot esculenta), semak berkayu yang ditanam secara meluas di negara-negara Amerika Selatan untuk akar umbi beraraknya, yang sangat kaya dengan karbohidrat.  Akar besar dikupas dan kemudian menjadi tanah kita, direndam dalam air, dan diperas kering beberapa kali.  Kanbun tepung dibuat dengan memurnikan akar ubi kayu berkanun.

 

Theanine

Theanine (L-Theanine) adalah turunan asid amino dan sering dirumuskan daripada L-glutamin.  Theanine didapati secara semulajadi, dan hampir semata-mata, dalam teh (Camellia sinesis), di mana ia terdiri kira-kira 1-2% daun kering.

Faedah Kesihatan Utama.

L-Theanine boleh membantu masalah kognitif dalam situasi yang tertekan.  Konsumsi L-Theanine bersama dengan kafein boleh meningkatkan fungsi kognitif dengan meningkatkan ketajaman dan kesedaran sambil mengurangkan keletihan yang dilaporkan sendiri.  Kajian makmal melaporkan bahawa menghalang kematian daripada sel-sel saraf mungkin merupakan mekanisme kesan neuroprotective oleh L-Theanine.  Kesan yang menenangkan dari L-Theanine juga boleh mempengaruhi kognisi secara positif.  Ia telah dicadangkan dalam beberapa kajian bahawa pada pesakit dengan skizofrenia dan dalam gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD).

 

Thiamin

Thiamin (juga dikenali sebagai vitamin B1) adalah vitamin larut air penting.  Sumber makanan thiamin yang baik termasuk: bijirin bijirin, kekacang, kacang, daging babi tanpa lemak, dan ragi.

Nilai harian 100% Thiamin (berdasarkan diet 2,000 kkal) adalah 1.5 miligram (mg), tetapi ia telah disemak semula kepada 1.2 miligram (mg) pada 27 Mei 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita hamil atau menyusu adalah 1.4 mg, berkuatkuasa pada 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Thiamin Hydrochloride: Thiamin hydrochloride adalah garam hidroklorida thiamin dan merupakan bentuk yang sangat larut air.  Ia dirumuskan dengan menggabungkan pyrimidine dan thiazole.

2) Thiamin Mononitrate: Thiamin mononitrate adalah garam mononitrate thiamin.  Bentuk thiamin ini dihasilkan dengan melarutkan thiamin hydrochloride dalam larutan alkali dan menyusun semulanya dengan asid nitrik.

Faedah Kesihatan Utama

Thiamin diperlukan untuk metabolisme karbohidrat, protein, lemak, dan asid nukleik.  Thiamin memainkan peranan dalam mengekalkan sistem saraf biasa, fungsi psikologi, dan fungsi jantung.

Kekurangan thiamin boleh menyebabkan encephalopathy Wernicke, sindrom neurologi, dan penyakit yang memberi kesan negatif kepada sistem saraf, otot, kardiovaskular, dan gastrointestinal (GI).

 

Tin

Tin adalah mineral surih yang dijumpai secara semulajadi dalam banyak makanan tumbuhan dan haiwan, dan saintis masih menyiasat peranannya dalam pemakanan manusia.

Jenis-Jenis

Trace Protein Rice Mineral Hydrolyzate: Trace mineral mineral hydrolyzate berasaskan protein kompleks protein.  Ia dihasilkan oleh enzimatis hidrolisis protein beras dan kemudian menggabungkan peptida yang dihasilkan (serpihan protein kecil) dengan bijih timah.

Faedah Kesihatan Utama

Ia telah dicadangkan dalam kajian makmal yang mungkin memainkan peranan dalam mencegah hakisan pergigian. Kajian pramatang menunjukkan bahawa timah mungkin penting untuk pertumbuhan.

Peringatan

Penggunaan Tin yang berlebihan dapat menyebabkan penurunan penyerapan zat besi.  Telah dicadangkan dalam kajian praklinik bahawa penggunaan kalori yang berlebihan dapat mengakibatkan pengumpulan timah dalam tulang.

Titanium dioksida

Titanium berlaku secara semula jadi dalam bijih mineral yang mengandungi besi.  Selepas kandungan besi dikeluarkan, pecahan mineral yang diperkaya dirawat dengan asid dan dipanaskan untuk membentuk oksida tulen titanium.

Fungsi.

Titanium dioksida biasanya digunakan sebagai pigmen semulajadi atau pewarna semulajadi yang selamat, tidak menjengkelkan disebabkan oleh warna buram, warna putih yang kuat.

 

Torula Yeast

Torula Yeast

Yisaria Torula adalah yis pemakanan (Candida utilis) yang biasanya disediakan oleh sel-sel yis yang berkembang dalam medium yang mengandungi karbohidrat ringkas, seperti molase dan sirap jagung.  Sel yis dituai, dibersihkan, ditapis, dan dikeringkan.  Ragi Torula biasanya digunakan untuk meningkatkan rasa.

Faedah Kesihatan Utama.

Torula Yeast mengandungi sebilangan vitamin B serta besi, fosforus, kalium, zink, mangan, dan magnesium.  Ragi Torula mengandungi vitamin B12 (Cobalamin) dan juga boleh mengandungi biotin (vitamin B7).

 

Trisodium fosfat

Trisodium fosfat adalah serbuk kristal putih yang disediakan dengan menggabungkan asid fosforik dengan natrium karbonat dan natrium hidroksida.

Fungsi

Trisodium fosfat biasanya digunakan dalam sistem makanan sebagai agen penampan dan untuk meningkatkan rasa dan tekstur.

 

Kunyit

Ekstrak kunyit

Kunyit (Curcuma longa) adalah herba dari keluarga halia yang berasal dari Asia Selatan dan ditanam secara meluas di India, China, Indonesia, dan negara-negara tropika lain.  Kunyit adalah rempah utama dalam kari dan mengandungi pigmen berwarna kuning alami yang disebut curkumin.  Rimpang kunyit kering adalah tanah dan dibuat menjadi serbuk larut. Kunyit telah lama digunakan untuk keadaan keradangan dan sokongan hati.

Faedah Kesihatan

Ekstrak kunyit dapat membantu meredakan sakit osteoartritis akibat sifat anti-radang. Ia juga digunakan untuk aduan pencernaan, seperti dispepsia.  Ia telah dicadangkan pada manusia dan kajian praklinikal yang alveine transaminase dan alkohol yang disebabkan oleh lemak berlemak.  peningkatan keradangan (contohnya, sitokin proinflamasi) pada pesakit diabetes.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *