Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 13

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 13

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 10

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 11

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 12

 

Safflower

Ekstrak Safflower

Safflower (Carthamus tinctorius) adalah bunga seperti bunga thistle dalam keluarga bunga matahari yang ditanam terutama untuk benih dan minyaknya.  Ia adalah salah satu tanaman tertua di dunia.  Ekstrak itu dihasilkan dari bunga merah yang cemerlang, yang dibersihkan, diekstraksi dengan etanol, dan membekukan kering menjadi bubuk.  Bunga-bunga itu mengandungi komponen seperti carthamin, carthamidine, isocarthamidin, kuning-A hydroxysafflor, safflower kuning, safflamin C, dan luteolin

 

Faedah Kesihatan

Secara tradisional, Safflower telah digunakan untuk kedua-dua makanan dan ubat herba. Ia diketahui merawat sakit haid (dysmenorrhea), sakit pinggang selepas bersalin, sakit sendi, pendarahan dan osteoporosis.  Ekstrak bunga dari Safflower mungkin mempunyai kesan antibakteria, antiviral, anti-tumor, dan anti-radang.  Ia telah dicadangkan dalam kajian pra dan percubaan bahawa ekstrak bunga safflower yang kaya dengan hydroxysafflor kuning-A boleh menggalakkan gen yang terlibat dalam kehilangan rambut dan menekan gen yang terlibat dalam kehilangan rambut seperti yang ditunjukkan.

 

Saw Palmetto

Saw Palmetto

Saw Palmetto (Serenoa repens) adalah sawit kurcaci yang tumbuh di kawasan luas di tenggara Amerika Syarikat.  Ia menghasilkan berry bujur hijau-kuning, sehingga satu inci panjang, yang menjadi kebiruan hitam apabila masak. Ekstrak pekat biasanya bersandar untuk mengandungi 85-95% asid lemak dan phytosterols.  Saw Palmetto secara tradisi telah digunakan untuk membantu masalah prostat.

Faedah Kesihatan.

Buah-buahan yang masak dari Saw Palmetto telah digunakan untuk memperbaiki gejala hipertrofi prostat jinak awal (BPH: pembesaran prostat), jangkitan prostat, atau kencing pada lelaki.  Beberapa kajian manusia menunjukkan keberkesanan Saw Palmetto dalam menurunkan saluran kencing dan gejala hiperplasia prostat (BPH) pada lelaki. Saw Palmetto ubat bersama dengan B-sitosterol dan Vitamin E juga boleh mengurangkan nocturia (bangun untuk buang air kecil semasa tidur) dan gejala BPH seperti yang ditakrifkan oleh Persatuan Urologi Amerika.

 

Schisandra chinensis

Ekstrak Schisandra (Schizandra)

Schisandra (Schisandra chinensis) adalah pokok aromatik yang memanjat bunga putih atau kemerahan yang berasal dari utara China dan Rusia timur.  Ekstrak buah mengandungi sejumlah komponen aktif yang dipanggil lignans. Buah schizandra yang sudah masak kering dan komponennya diekstrak dari buah kering.  Ekstrak itu pekat dan semburan kering.

Faedah Kesihatan

Schizandra telah digunakan dalam perubatan tradisional sebagai adaptogen untuk tenaga, sokongan imun, dan pelbagai keadaan yang melibatkan sistem pernafasan, endokrin, dan saraf.  Telah dicadangkan bahawa Schisandra juga boleh memberi manfaat kepada kesihatan hati.  Ekstrak buah Schizandra dicampur dengan bijan boleh melindungi hati dengan mengurangkan tahap lemak hati dan enzim.  Pengoksidaan dan keradangan LDL-kolesterol. Kajian pramatik telah menjelaskan bahawa menghalang pemendapan lemak dan menurunkan paras trigliserida darah sambil meningkatkan kolesterol baik (HDL-kolesterol) mungkin merupakan mekanisme yang berpotensi untuk mencegah alkohol yang disebabkan oleh alkohol.

 

Self Kelp Powder

Serbuk Kelapa  Laut

Serbuk kelapa laut dihasilkan dari tumbuh-tumbuhan kelp (Ascophyllum nodosum atau Macrocystis pyrifera dan spesies yang berkaitan) yang ditanam di lautan.  Kelapa dituai, dikeringkan, dan tanah menjadi serbuk.

Faedah Kesihatan

Kelapa laut adalah sumber semula jadi iodin dan mineral surih lain; Suplemennya boleh meningkatkan status iodin dan paras hormon merangsang tiroid pada wanita dengan pengambilan iodin yang tidak mencukupi.   Kelapa mungkin mengandungi aktiviti antioksidan untuk mengurangkan pengoksidaan lipid dan mempunyai sifat anti-radang.  Roti baja kelapa laut telah menunjukkan kesan kenyang dan mengurangkan pengambilan kalori.  Suplemen rumpai laut coklat juga boleh mengurangkan tindak balas insulin dan meningkatkan sensitiviti insulin pada lelaki dan wanita, menunjukkan bahawa ia mungkin mempunyai kesan anti-diabetes

 

Selenium

Selenium merupakan mineral penting. Sumber makanan selenium yang baik termasuk: kacang Brazil, udang, kepiting, daging sapi, ayam, beras perang, dan roti gandum.  Nilai harian 100% untuk Selenium (berdasarkan diet 2000 kcal) adalah 70 μg, tetapi ia telah disemak semula kepada 55 μg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 70 μg, 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Ragi Selenium: Ragi selenium adalah sumber alami selenium terikat secara organik.  Ia disediakan dengan meningkatkan sel-sel yis pemakanan (Saccharomyces cerevisiae) dalam medium kaya selenium.  Selenium dimasukkan ke dalam struktur sel yis yang kemudian dituai dan dikeringkan.

2) Trace Mineral Rice Protein Hydrolyzate: Trace mineral mineral hydrolyzate berasaskan protein kompleks protein. Ia dihasilkan oleh enzimatis hidrolisis protein beras dan kemudian menggabungkan peptida yang dihasilkan (serpihan protein kecil) dengan selenium.

Faedah Kesihatan Utama

Selenium adalah mineral surih yang berfungsi sebagai komponen enzim antioksidan, termasuk glutathione peroksidase.  Enzim-selenium yang bergantung kepada selenium ini melindungi komponen sel daripada kerosakan oksidatif dengan membantu meneutralkan radikal bebas.  Selenium juga penting untuk pembiakan semula jadi, sistem imun dan fungsi tiroid.  Selenium menyumbang kepada penyelenggaraan rambut dan kuku yang normal. Walaupun tidak konklusif, ia telah dicadangkan bahawa paras selenium yang rendah mungkin meningkatkan risiko kanser prostat.

Peringatan

Pengambilan Tahap Pengambilan Atas Tolerasi (UL) Selenium setiap hari adalah 400 μg.  Pengambilan Selenium yang luar biasa boleh menyebabkan keletihan dan kerapuhan rambut, ruam kulit, gangguan gastrointestinal, dan keletihan.

 

Sesame Oil

Minyak Sesame

Minyak wijen adalah minyak sayuran semulajadi yang diperolehi dari benih satu atau lebih jenis Sesamumindicum. Benih wijen dikeringkan, dibersihkan, dan dihancurkan untuk mengeluarkan minyak.  Minyak wijen adalah sumber semula jadi asid lemak tak jenuh, termasuk asid linoleik.

 

Silikon

 Silikon adalah salah satu unsur mineral paling banyak di permukaan bumi.  Makanan yang mengandungi silikon termasuk: bijirin, oat, barli, kopi dan sayur-sayuran.

Jenis-Jenis

Silikon dioksida: Silikon dioksida disediakan dengan menggabungkan silikon tetrachloride, hidrogen, dan oksigen dalam api suhu tinggi.  Silikon dioksida diagihkan secara meluas dalam makanan seperti biji-bijian, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Faedah Kesihatan Utama

Silikon didapati berperanan penting untuk tulang yang sihat dan tisu penghubung dengan menyumbang kepada sintesis dan penstabilan kolagen.  Silikon juga menyumbang kepada kulit yang sihat, rambut, dan kuku.  Silikon juga boleh menjadi proses penyembuhan tisu penghubung.

 

Natrium

Natrium adalah mineral penting yang boleh didapati dalam garam dan produk makanan masin (contohnya, pretzel dan cip, ham, sup ayam mi tin tin dan acar dill).  Nilai harian 100% untuk Natrium (berdasarkan diet 2000 kcal) ialah 2,400 mg.

Jenis-Jenis

1) Natrium klorida: Natrium klorida berlaku secara semulajadi, dan apabila dimakan dalam kuantiti yang betul, ia adalah penting untuk kesihatan yang baik.  Bahan ini juga digunakan untuk meningkatkan rasa makanan.

2) Natrium Sitrat: Sodium sitrat adalah garam trisodium asid sitrik.  Ia dihasilkan oleh natrium hidroksida atau natrium karbonat, dan kemudian mengkristalisasi sitrat trisodium.

Faedah Kesihatan Utama

Natrium adalah penting untuk mengawal jumlah darah dan tekanan darah badan.   Natrium adalah salah satu elektrolit yang paling penting yang mengekalkan saraf dan otot yang normal (termasuk otot jantung) untuk mengekalkan kehidupan.  Adalah penting untuk membekalkan natrium bersama-sama dengan elektrolit lain selepas peluh berlebihan yang berpanjangan dengan senaman, cirit-birit, atau muntah.  Natrium juga memainkan peranan penting dalam penyerapan karbohidrat (glukosa), protein (asid amino), dan air dalam usus kecil.

Peringatan

Pengambilan Upper Tolerasi Tahap natrium per hari ialah 2.3 gram.  Pengambilan natrium yang berlebihan telah dikaitkan dengan peningkatan tekanan darah, menyumbang kepada perkembangan penyakit kardiovaskular, dan boleh menyumbang kepada peningkatan kehilangan kalsium melalui air kencing, yang seterusnya dapat meningkatkan risiko pembentukan batu ginjal.  Individu yang terdedah kepada hipertensi tekanan darah) disebabkan keadaan yang sedia ada seperti: kencing manis, atau penyakit ginjal kronik, serta orang tua, mungkin mendapat manfaat daripada pengambilan natrium yang lebih rendah.

Sorbitol

Sorbitol adalah sebatian semulajadi yang manis di dalam pelbagai tumbuhan, termasuk buah-buahan seperti beri masak, ceri, dan epal.  Ia juga terdapat dalam rumpai laut dan alga.  Sorbitol dihasilkan secara komersil oleh hidrogenasi sirap dextrose.  Ia boleh ditumpukan ke dalam bentuk cecair atau tertumpu dan direkristalisasi ke dalam bentuk serbuk.

Fungsi

Sorbitol digunakan sebagai pemanis kalori semula jadi yang rendah dalam banyak produk semulajadi.

 

Soys Crips

Crisps soya

Crips Soya adalah sejenis protein kedelai terpencil (lihat Soy Protein Isolate).  Ia diperbuat daripada kacang soya berkualiti tinggi dan sejumlah kecil kanji ubi kayu dan garam.

Fungsi

Bahan ini digunakan sebagai sumber protein yang juga menyediakan tekstur yang renyah.

 

Soya Fiber

Serat soya diperoleh daripada serpihan kacang soya yang dikulit dan dikurangkan (Glycine max).  Karbohidrat yang tidak larut dan komponen lain kacang soya dipisahkan dari bahagian protein kacang legum dan disiapkan menjadi serat kedelai.  Serat soya  berfungsi sebagai sumber serat makanan yang tidak larut dalam air dalam banyak produk semulajadi.

 

Soy Isoflavone Concentrate

Pekat isoflavon soya diasingkan dari kacang soya yang kaya dengan dua isoflavon utama (genistein dan daidzein). Kacang-kacangan tersebut dibekalkan, dipecahkan, ditakrifkan, dan diekstraksi untuk menghasilkan pekat protein soya, ditambah molase soya.  Gula-gula kemudian dikeluarkan dari molases, meninggalkan penyelesaian isoflavon yang tertumpu, yang disemprotkan menjadi bentuk serbuk.

Faedah Kesihatan Utama

Isoflavon soya telah dijumpai untuk mempromosikan penyerapan tulang (menghilangkan kalsium dari tulang dan melepaskannya ke dalam darah) pada wanita menopaus.  Kajian klinikal menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang mencukupi untuk isoflavon soya dikaitkan dengan risiko kanser endometrium yang lebih rendah dan lebih rendah Kolesterol LDL-kolesterol (kolesterol jahat) pada wanita.  Terdapat cadangan bahawa isoflavon soya boleh mengurangkan gejala panas pada wanita dengan gejala menopaus dan formula bayi berasaskan soya yang mengandung isoflavon soya menyokong pertumbuhan normal untuk bayi yang baru lahir pada tahun pertama kehidupan mereka .

 

Lecithin soya

Lecithin soya diperoleh daripada minyak soya.  Untuk menghasilkan lecithin soya, kacang soya dibuli, dihancurkan, dan minyak kacang soya diekstrak.  Lecithin dipisahkan melalui sentrifugasi minyak.  Lecithin mengalami pengubahsuaian lanjut untuk menghasilkan pelbagai bentuk cecair dan berbutir.

Faedah Kesihatan Utama

Lecithin soya adalah sumber semula jadi asid lemak penting, asid linoleik, serta kolin (lihat Choline Bitartrate) dan inositol (lihat Inositol).  Lecithin berfungsi sebagai pengemulsi untuk membantu menggabungkan bahan-bahan lemak dan berasaskan air bersama-sama.  Dalam produk serbuk, lesitin membantu serbuk menyebarkan dengan cepat apabila dicampur dengan cecair.  Ia telah dicadangkan dalam kajian makmal bahawa lesitin soya boleh membantu bakteria yang berfaedah untuk bertahan ketika melewati usus kecil dengan meningkatkan rintangan hempedu.

Peringatan
Individu yang alah kepada kacang tanah atau kedelai mungkin mempunyai reaksi alahan terhadap lesitin soya.

 

Concentrate Soya Protein

Pekat protein soya adalah sejenis protein tumbuhan bioavailable yang diperolehi daripada kacang soya yang diubah suai bukan berkualiti tinggi.  Setelah kacang soya telah dipilih dan dibersihkan, kebanyakan karbohidrat dan lemak dikeluarkan sehingga menghasilkan tepung soya yang kemudian dibasuh, dinetralkan, dan dikeringkan menjadi bentuk bubuk.

Fungsi

Pekat protein soya bukan hanya sumber yang berkualiti tinggi, protein lengkap tetapi juga menyediakan sumber serat tidak larut yang penting untuk kesihatan pencernaan.

 

Soy Protein Isolate

Pengasingan protein soya adalah protein yang sangat tertumpu dan bioavailable dengan kepekatan protein yang lebih tinggi.  Protein soya diperoleh dari soya yang tidak dimakan, yang disediakan oleh penyingkiran karbohidrat, lemak, dan  dari kacang soya.  Protein soya diekstrak, dicetuskan, dibasuh, dinetralkan, dan dikeringkan menjadi bentuk serbuk.

Fungsi

Mengasingkan protein kedap berfungsi sebagai sumber protein nabati yang lengkap, berkualiti tinggi, yang mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan untuk sintesis protein.

 

Minyak Soya

Minyak Soya diekstrak dari kacang soya (Glycine max).  Ia adalah sumber semula jadi asid lemak tak jenuh, termasuk asid linoleik.

Minyak spearmint

Minyak spearmint adalah sulingan uap dari daun dan batang tumbuhan spearmint (Mentha spicata).

Fungsi

Minyak spearmint digunakan sebagai agen perisa semulajadi kerana aroma dan rasa mintynya.

Serbuk Bayam

Serbuk Bayam

Serbuk bayam dibuat dari daun bayam segar (Spinacia oleracea). Daun dibasuh, dipangkas, dicincang, dikeringkan, dan dijadikan serbuk halus.

Faedah Kesihatan

Bayam adalah sumber yang baik Besi dan mikronutrien lain seperti Kalium, Vitamin A, dan lutein. Bayam juga merupakan sumber nitrat yang baik, yang boleh meningkatkan kesihatan kardiovaskular dengan menurunkan tekanan darah dan mengekalkan fungsi normal saluran darah (fungsi endothelial).  Penggunaan bayam yang kaya dengan lutein dapat membantu mengekalkan kesihatan mata dengan meningkatkan kadar lutein darah dan ketumpatan optik pigmen makula.

 

Spirulina

Spirulina Powder

Serbuk spirulina dihasilkan dari microalgae biru-hijau (Spirulina ) yang ditanam di dalam air laut.  Ganggang ditanam, dituai, ditapis, dibasuh, dikeringkan, dan kemudian disiapkan menjadi serbuk.

Fungsi

Spirulina digunakan sebagai pewarna kerana warna hijau semulajadi, klorofil.  Spirulina mengandungi sejumlah nutrien dan sebatian semula jadi seperti karotenoid, protein, dan mineral surih serta klorofil.

St. John’s Wort Extract

St. John’s Wort (Hypericum perforatum) adalah sejenis aromatik yang berasal dari Eropah dan Asia Barat.  St. Ekstrak Wort John disediakan dari bahagian udara tumbuhan, yang dikumpulkan semasa musim berbunga.  Ekstrak cecair ramuan ini disediakan dengan percolation herba bersih tanah, yang terkonsentrasi dan semburan-kering menjadi bentuk serbuk.  St. John’s Wort mengandungi tanin jenis catechins, proanthocyanidins, flavonoids, dan asid fenolik.  Ekstrak herba serbuk mesti memenuhi tahap hiperikin total, sekumpulan senyawa fitokimia yang berlaku secara semula jadi di St. John’s Wort.

Faedah Kesihatan

St. John’s Wort secara tradisinya digunakan untuk membantu meningkatkan mood dan boleh membantu dalam merawat kemurungan yang ringan dan sederhana.  John’s Wort boleh mengurangkan gejala fizikal dan tingkah laku PMS (sindrom pramenstruasi) dan keparahan, kekerapan dan tempoh kilat panas pada wanita menopaus.

Peringatan

Kerana interaksi dadah antara St. John’s Wort dan beberapa ubat-ubatan, agensi kerajaan AS sedang dalam proses amaran interaksi “ubat-herba” pada produk yang mengandung St John. John’s Wort.

 

Stevia Extract

Ekstrak Stevia

Stevia (Stevia rebaudiana) adalah ramuan asli dari Brazil dan Paraguay, dan terkenal dengan daun yang manisnya. Ekstrak yang disucikan ini disediakan dari daun, yang kaya dengan sebatian yang dipanggil steviol glycosides (97% steviol glycosides).  Rebaudioside A (Reb A) adalah senyawa paling sedikit di antara glikosida ini.  Ekstrak tinggi yang mengandungi Reb A adalah satu-satunya yang diluluskan untuk digunakan sebagai pemanis di A.S.

Fungsi

Ekstrak Stevia digunakan sebagai pemanis semula jadi semulajadi, bukan kalori.

 

Minyak biji bunga matahari

Minyak biji bunga matahari

Minyak biji bunga matahari diturunkan oleh pengilangan biji bunga matahari (Helianthus annus).  Minyak bunga matahari adalah sumber semula jadi asid lemak tak tepu, termasuk asid linoleik.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *