Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 12

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 12

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 10

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 11

Quercetin

 

Quercitin adalah bioflavonoid yang meluas dalam buah-buahan, sayur-sayuran, daun dan bijirin. Ia juga terdapat dalam teh dan wain.  Quercetin dikeluarkan secara komersil dari beberapa tumbuhan termasuk pokok Faviera Brazil (Dimorphandramollis).  Kumpulan benih Faviera diekstrak untuk menghasilkan rutin, satu lagi flavonoid, yang dihidrolisiskan untuk membentuk quercetin mentah.  Bahan tersebut kemudian dibubarkan, ditapis, direkristalisasi, dan dikeringkan ke bentuk serbuk tulen.

 

Faedah Kesihatan

Quercetin mungkin mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang. Terdapat bukti yang muncul bahawa suplemen quercetin dapat membantu memperbaiki profil lipid darah dan menurunkan tekanan darah, mencadangkan kesan kardioprotektif quercetin. Dalam mata pelajaran Jepun dengan osteoarthritis, tambahan quercetin bersamaan dengan glucosamine hydrochloride dan chondroitin sulfate meningkatkan keamatan gejala-gejala arthritic dan aktiviti harian.

 

Raspberry Seed Extract

Ekstrak Benih Raspberry

Ekstrak Biji Raspberry berasal dari raspberi merah dan menyediakan antioksidan yang setara dengan biji dalam secangkir buah segar.

Faedah Kesihatan

Ekstrak Benih Raspberry mengandungi sifat antioksidan yang boleh membantu mengurangkan pengoksidaan sel darah putih (iaitu, limfosit) dan DNA.  Menambah ekstrak biji raspberi untuk bijirin sarapan pagi juga mengurangkan pengoksidaan lipid dalam bijirin semasa penyimpanan.

 

Red Clover Extract

Ekstrak Clover Merah

Ekstrak ekor merah (Trifolium pratense) adalah herba lama dengan risalah tiga dan bunga mawar-ungu, asli ke padang rumput Eropah dan semula jadi di Amerika Utara.  Ekstrak dibuat daripada bunga kering, batang dan daun, yang menyediakan isoflavon (kelas phytoestrogens) seperti biochanin dan formononetin.  Ekstrak itu ditapis, tertumpu, dan semburan dikeringkan ke bentuk serbuk.  Ekstrak semanggi merah adalah ramuan herba penting untuk ubat-ubatan hormon yang banyak.

Faedah Kesihatan

Ekstrak semanggi merah boleh menghidupkan semula gejala menopaus seperti flushes panas, peluh malam, kemurungan, dan kecemasan.  Ekstrak clover semulajadi boleh meningkatkan profil lipid darah dengan mengurangkan kolesterol dan kolesterol yang teruk (LDL-kolesterol) sambil meningkatkan kolesterol yang baik (HDL kolesterol) dalam wanita selepas menopaus.

 

Cendawan Reishi

Ekstrak Cendawan Reishi

Cendawan Reishi (Ganoderma lucidum), juga dikenali sebagai cendawan Lingzhi, adalah cendawan berkayu yang ditanam secara meluas di selatan China dan mempunyai beribu-ribu tahun kegunaan sejarah untuk sokongan hati dan imun.  Komponen utama termasuk triterpenes dan asid ganoderik.  Cendawan disusun dengan tangan, dibasuh, dikeringkan matahari, dan dicincang.  Ekstrak dihasilkan daripada bahan kering dalam proses yang menghilangkan minyak penting.

Faedah Kesihatan

Cendawan Reishi secara tradisional digunakan untuk kesihatan dan panjang umur serta meningkatkan fungsi imun dan melindungi hati.  Beberapa kajian manusia menunjukkan kesan-kesan yang baik terhadap rawatan cendawan Reishi terhadap jangkitan yang menyebabkan papillomavirus manusia (HPV), virus herpes zosterv dan virus herpes simplex dan jangkitan saluran kencing.  Ia juga menunjukkan kesan analgesik dengan mengurangkan kesakitan pada pesakit dengan kayap dan rheumatoid arthritis.  Kesan hepatoprotektif dan antioksidan Reishi Cendawan telah ditunjukkan dalam kajian praplinikal dengan mengurangkan kerosakan hati akibat alkohol atau alkohol semasa meningkatkan tahap enzim antioksidan.  Cendawan Reishi juga menunjukkan kesan kardioprotektif dengan meningkatkan profil lipid darah (meningkatkan kolesterol baik (HDL-c) dan mengurangkan kolesterol, kolesterol jahat (LDL-c), dan trigliserida) dan kesan antioksidan.

 

Resveratrol

Resveratrol (Trans-resveratrol) adalah konstituen polifenol dengan kesan kesihatan yang bermanfaat dan dijumpai secara semulajadi dalam jumlah kulit kulit anggur, wain merah, dan kacang.  Jahitan burung (Polygonum cuspidatum) adalah salah satu sumber resveratrol yang paling tertumpu.

Faedah Kesihatan Utama

Paradox Perancis (kejadian penyakit kardiovaskular yang rendah walaupun penggunaan lemak tinggi di Perancis) telah menyebabkan penyiasat mencadangkan bahawa pengambilan resveratrol yang mencukupi dari pengambilan anggur merah sehari-hari (biasa di Perancis) boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Resveratrol dikenali sebagai antioksidan yang mengurangkan tekanan oksidatif sel. Resveratrol juga didapati menyumbang kepada peningkatan kepekaan insulin dan penggunaan glukosa serta menghalang pembekuan dan keradangan darah yang berlebihan.  Ia telah dicadangkan dalam kajian pra-klinikal dan klinikal bahawa resveratrol mungkin mempunyai kesan anti-kanser melalui keupayaannya untuk menindas pelbagai jenis tumor pertumbuhan sel.

Peringatan

Pengambilan Resveratrol yang tinggi (lebih daripada 1,000 mg / d selama 29 hari berturut-turut) boleh menyebabkan gejala seperti: loya, cirit-birit, dan sakit perut.  Oleh kerana fungsi anti-plateletnya, resveratrol boleh meningkatkan lebam dan pendarahan bagi individu yang mengambil dadah antikoagulan (contohnya warfarin / coumadin atau heparin), ubat anti platelet (contohnya clopidogrel / Plavix atau dipyridamole / Persantine) dan anti-steroid anti – ubat radang (NSAID), termasuk aspirin, ibuprofen, diclofenak, atau naproxen.  Adalah disyorkan untuk wanita dengan riwayat kanser sensitif estrogen untuk berunding dengan doktor sebelum mengambil makanan tambahan Resveratrol.

 

Rhubarb Root Powder

Serbuk Roubarb Root

Akar Rhubarb (Rheum palmatum atau Rheum officinale) ditanam di China dan Tibet.  Akar dituai, dikeringkan, dan dijadikan serbuk halus.  Akar Rhubarb, secara tradisinya dihargai untuk penggunaannya dalam formula herba untuk menggalakkan keteraturan.

Faedah Kesihatan

Akar Rhubarb mungkin mempunyai sifat anti-radang. Penggunaan akar rhubarb boleh mengelakkan sembelit dan berfungsi sebagai julap.  Ia telah dicadangkan dalam kajian pra dan kajian makmal yang akar rubarb dapat mengurangkan risiko hati berlemak, menurunkan tahap lipid darah, dan merangsang rembesan insulin dalam jenis diabetes.

 

Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2) adalah nama saintifik untuk vitamin B2 yang larut dalam air.  Sumber makanan riboflavin yang baik termasuk: roti diperkaya dan bijirin, susu, keju, telur, badam, dan bayam.  Nilai harian 100% Riboflavin (berdasarkan 2,000 kcal diet) adalah 1.7 mg, tetapi ia telah disemak semula kepada 1.3 mg pada 27 Mei 2016. Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 1.6 mg, 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Riboflavin: Riboflavin diperbuat daripada karbohidrat ringkas, ribosa, yang berasal dari penapaian kanji dari jagung.

2) Riboflavin-fosfat natrium: Riboflavin-fosfat natrium adalah bentuk riboflavin yang lebih larut air.  Ia disediakan dengan menggabungkan riboflavin dengan sebatian yang mengandungi fosforus.

Faedah Kesihatan Utama

Riboflavin diperlukan untuk metabolisme nutrien yang menghasilkan tenaga (karbohidrat, protein / asid amino, dan lemak) dan besi.  Ia juga berfungsi dalam pembangunan dan penyelenggaraan sistem saraf, kulit biasa, membran mukus, dan sel darah merah.  Pelepasan dengan riboflavin didapati mengurangkan frekuensi dan tempoh migrain tanpa kesan sampingan yang serius, terutamanya di bawah tekanan fizikal dan mental.  Riboflavin juga boleh membantu mencegah preeklampsia (tekanan darah tinggi, bengkak yang ketara (edema), dan perkumuhan protein dalam air kencing) pada wanita hamil.

Kekurangan tulang Riboflavin boleh mengakibatkan ariboflavinosis, yang mungkin merangkumi sakit tekak, luka di sekitar perimeter bibir dan mulut, dan kulit kasar dan berminyak (dermatitis seborrheic).

 

Rice Bran Powder

Serbuk Beras Bran

Bran beras adalah lapisan berkhasiat beras merah gandum (Oryza sativa) yang terletak di antara lambung dan endosperma.  Ia diperolehi apabila beras merah seluruhnya dehulled dan lapisan bran dikeluarkan dengan teliti. Sangkar beras digilap menjadi bubuk.

Faedah Kesihatan

Beras Bran menyediakan sumber semulajadi vitamin B, seperti: thiamine (Vitamin B1) dan biotin (Vitamin B7).  Beras Bran  juga merupakan sumber serat makanan, protein dan Vitamin E (tocopherols dan tocotrienols) dan mempunyai anti-diabetes dan sifat merendahkan lipid.

 

Beras Protein

Pekat protein beras adalah sejenis protein rendah alergen yang berasal dari beras merah bijirin.  Ia dihasilkan dari seluruh kernel beras merah, menggunakan enzim semulajadi yang mencerna bahagian karbohidrat dan meninggalkan bahagian protein utuh.

 

Teh Rooibos

Teh Merah Rooibos

Teh Rooibos (merah) (Aspalathus linearis) adalah tumbuhan asli eksklusif ke kawasan Gunung Cedarburg di Afrika Selatan dan telah digunakan secara tradisional selama lebih dari 300 tahun oleh penduduk asli Khoikhoi. Nama rooibos (disebut “bos roy”) adalah perkataan Belanda yang bermaksud “belukar merah”.  Nama itu berasal dari warna daun selepas penapaian.  Secara komersil daun dan batang dibersihkan, diekstrak, dan kemudian tertumpu dan dikeringkan.  Rooibos mengandungi polifenol, seperti: dihydrochalcones, aspalathin dan nothofagin.  Teh merah Rooibos mempunyai rasa buah yang lembut dan manis.

Faedah Kesihatan

Secara tradisinya, Rooibos Red Tea digunakan untuk meringankan gejala alergi, asma, atau kolik bayi.  Rooibos Red Tea boleh memberi manfaat kepada kesihatan jantung dengan mengurangkan pengoksidaan lipid darah dan paras kolesterol jahat (LDL-kolesterol) sambil meningkatkan kolesterol yang baik (HDL-kolesterol).  Kajian semula dan makmal telah mencadangkan Rooibos mempunyai kesan antioksidan dan membantu fungsi imun.

 

Rose hips Powder

Pinggang Rose Powder

Serbuk pinggul Rose diperbuat daripada buah pinggang rose ripening dan dehidrasi meningkat Rosa cania, atau spesies yang berkaitan.  Pinggang rose kering menjadi serbuk halus dan diayak.

Faedah Kesihatan

Rose Hips adalah sumber vitamin C semula jadi yang paling tertumpu di alam semula jadi dan termasuk unsur-unsur lain seperti karotenoid dan flavonoid.  Rose Hips mungkin mempunyai sifat antioksidan yang mengurangkan tekanan oksidatif.  Pembaikan Rose Hips dapat membantu pesakit dengan osteoartritis dan rheumatoid arthritis dengan mengurangkan rasa sakit dan gejala sambil meningkatkan aktiviti fizikal dan kualiti hidup.   Pengambilan serbuk Rose Hips juga boleh membantu mengekalkan jantung yang sihat dengan menurunkan paras kolesterol darah dan tekanan darah.

 

Rosemary Extract

Ekstrak Rosemary

Ekstrak Rosemary diperoleh daripada daun rosemary (Rosmarinus officinalis).  Ekstrak ini tertumpu oleh penyulingan dan dicampurkan dengan minyak sayuran untuk membentuk ekstrak minyak.  Rosemary mengandungi sebatian fenolik dengan aktiviti antioksidan, seperti asid fenolik, diterpenoid, triterpenoid, dan flavonoid.

Faedah Kesihatan

Secara tradisinya, Rosemary telah digunakan untuk penghadaman pencernaan, sakit kepala, epilepsi dan peredaran yang lemah.  Rosemary mengandungi sifat antioksidan yang melindungi tubuh dari kerosakan oksidatif dan sifat anti-radang.  Penggunaan Rosemary boleh mengurangkan tahap glukosa dan kolesterol darah dan mengurangkan risiko jangkitan kencing.  Telah dicadangkan bahawa memakan rosemary boleh membantu melambatkan penurunan kognitif dengan meningkatkan kelajuan ingatan dalam subjek orang tua.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *