Skip to content
Home  Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 10

 Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 10

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

 

Asid Pantothenic

Asid Pantothenic (Vitamin B5) adalah vitamin B yang larut dalam air. Sumber makanan pantothenik yang baik termasuk susu, telur, yogurt, ayam masak, alpukat, dan lentil.  Nilai harian 100% untuk Pantothenic Acid (berdasarkan diet 2,000 kcal) adalah 10 mg, tetapi ia telah disemak semula kepada 5 mg pada 27 Mei 2016.6 Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 7 mg, berkesan 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) d-Panthenol: d-Panthenol adalah bentuk cecair bioavailable dari vitamin B, asid pantotenik. Ia dirumuskan daripada d-pantolactone dan beta-alanine.

2) D-Calcium Pantothenate: Kalsium pantothenat adalah bentuk bioavailable dari vitamin B, asid pantotenik. Ia dirumuskan oleh pemeluwapan d-pantolactone dengan garam kalsium beta-alanine

Faedah Kesihatan Utama

Asid Pantothenic diperlukan untuk metabolisme karbohidrat, lemak, protein, dan sintesis kolesterol, fosfolipid, dan hormon (seperti melatonin), dan neurotransmitter (seperti asetilkolin).  Asid Pantothenic juga menyumbang kepada prestasi dan bantuan mental yang biasa dalam mengurangkan keletihan dan keletihan.  Asid perotenik memainkan peranan dalam menghilangkan hati toksin dan ubat-ubatan.

Gejala-gejala kekurangan asid pantothenik termasuk sakit kepala, kesulitan tidur (insomnia), rasa mati rasa, dan sensasi kesemutan di tangan dan kaki, dan keletihan.

 

Partially Defatted Peanut Flour

Tepung Kacang 

Tepung kacang yang ditakrifkan sebahagiannya dibuat daripada kacang mentah (Arachishypogaea) yang dibersihkan, dicelupkan, dan ditekan untuk mengeluarkan lebih separuh daripada minyak semula jadi, kemudian tanah menjadi tepung.   Tepung kacang ditakrif adalah sumber semulajadi tumbuhan protein dan lemak dengan rasa pedas yang menarik.

 

 

Passionflower

Passionflower

Passionflower (Passiflora incarnata) berasal dari Amerika Syarikat dan tumbuh di negeri-negeri selatan, dari Virginia ke Florida dan barat ke Texas.  Ekstrak herba dibuat daripada bunga kering dengan percolasi. Ekstrak cair adalah semburan kering menjadi serbuk.  Unsur utama passionflower adalah apigenin, luteolin glycosides, dan glycosides sianogenik.  Secara tradisinya, bunga ini menjadi bahan popular dalam formula herba Eropah dan Amerika untuk tidur dan menenangkan.

Faedah Kesihatan

Passionflower boleh membantu melegakan kecemasan serta kegelisahan kegelisahan umum. Passionflower juga berguna untuk membantu orang yang berhadapan dengan penarikan diri penipuan.  Ia juga boleh membantu melegakan kegelisahan dan kerengsaan pada individu yang menghadapi masalah tidur.

Peringatan

Pengambilan bunga angina tidak digalakkan untuk wanita mengandung dan penyusuan kerana ia mungkin menyebabkan kesedihan yang diubah dalam beberapa individu selepas penggunaan.

 

 

mentega kacang

Mentega Kacang

Mentega kacang dibuat dengan memanggang, mengaburkan, mengisar, dan mengisar kacang (Arachis hypogaea) menjadi konsistensi berkrim.  Mentega kacang adalah sumber semulajadi tumbuhan tumbuhan dan mempunyai flavor nutty yang menarik.

 

Pectin

Pectin

Pektin adalah sejenis tumbuhan semulajadi yang diekstrak daripada pomacea epal (Malussylvestris) (kulit buah jeruk).  Pektin adalah serat pemakanan larut air yang menebal dan membentuk gel apabila dicampur dengan air.

 

Peppermint

Peppermint

Daun Peppermint (Mentha piperita) adalah herba yang ditanam di Barat Laut Pasifik dan di Eropah.  Secara tradisinya, daun peppermint dan minyak telah dinilai untuk digunakan dalam herba perubatan.

Jenis-Jenis

1) Ekstrak Daun Peppermint: Daun dituai, ditanam, tanah, dan kemudian cecair pekat ditarik dari daun dengan percolasi. Unsur utama daun peppermint adalah asid rosmarinic dan beberapa flavonoid, terutamanya eriokitrin, luteolin dan hesperidin.

2) Serbuk Daun Peppermint: Daun hijau dikumpulkan semasa tempoh berbunga tumbuhan. Daunnya dikeringkan, ditapis, dan disiapkan menjadi serbuk halus.  Unsur utama daun peppermint adalah asid rosmarinic dan beberapa flavonoid, terutamanya eriokitrin, luteolin dan hesperidin.

3) Minyak  Peppermint:Minyak Peppermint  adalah sulingan wap dari daun dan pokok tumbuhan peppermint. Menthol adalah komponen utama minyak pati yang tidak menentu, dan aroma dan rasa minty menjadikannya rasa yang paling popular.

Faedah Kesihatan

Secara tradisinya, daun peppermint telah dinilai untuk penyakit gastrousus dan pundi hempedu, seperti: dispepsia, kembung perut, kolik usus, atau gangguan biliary, seperti: tekak sore, sakit kepala, batuk dan kesakitan.  Ia telah dicadangkan dalam kajian praplinikal bahawa peppermint mungkin mempunyai antioxidant, antiviral, antitumor, dan antiallergenic properties.

 

Minyak Peppermint

Minyak Peppermint

Minyak Peppermint  adalah sulingan uap dari daun dan batang tumbuhan peppermint (Mentha piperita). Menthol adalah penyusun semula jadi minyak.

Fungsi

Minyak Peppermint digunakan sebagai agen perisa semulajadi kerana aroma mint dan rasa.

 

Fosforus

Fosforus adalah mineral penting. Sumber makanan fosforus termasuk: minuman soda, susu, keju, daging sapi, ayam, ayam belanda, salmon, kacang merah, badam dan kacang.  Nilai harian Fosforus 100% berdasarkan diet 2000 kcal adalah 1,000 mg, tetapi ia telah disemak semula kepada 1,250 mg pada 27 Mei 2016.   Nilai harian 100% bagi wanita hamil atau menyusu juga 1,250 mg, berkesan pada 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Dicalcium Phosphate
2) Tricalcium Phosphate

Faedah Kesihatan Utama

Phosphorous memainkan peranan struktur penting untuk membran sel sebagai komponen fosfolipid (contohnya, phosphatidylcholine) dan asid nukleik ( Bahan genetik, seperti DNA dan RNA). Fosforus juga membantu dalam pembangunan dan penyelenggaraan tulang dan gigi biasa.  Fosforus terlibat dalam isyarat sel, peraturan baki asid / asas (pH), dan pengeluaran tenaga (sebagai komponen ATP – mata wang tenaga badan).  Penggunaan fosforus yang mencukupi telah dijumpai untuk mencegah riket pada kanak-kanak.

Peringatan

Tahap Pengambilan Upper Toler (UL) untuk Fosforus sehari ialah 4 gram. Ramai individu di Amerika Syarikat dan negara-negara lain mengambil lebih daripada 100% Nilai harian kerana minuman soda mengandungi jumlah fosforus yang tinggi.  Pengambilan fosforus yang berlebihan boleh membawa kepada risiko keretakan tulang yang lebih tinggi, jisim tulang puncak yang merosot, dan penyerapan tulang (menghilangkan penting mineral, seperti kalsium, dari tulang ke darah) Disebabkan ketidakseimbangan tahap fosforus pada tahap kalsium dan vitamin D.

Nota

Adalah baik untuk mengekalkan nisbah antara 1.5: 1 dan 2: 1 Kalsium ke Fosforus boleh memburukkan kalsium melalui air kencing.

 

Sterols tumbuhan

Sterol tumbuhan dan stanol (Phytosterols; Beta-Sitosterol) terdapat dalam dinding sel tumbuhan.  Sumber makanan phytosterols termasuk: minyak bijan, minyak jagung, minyak canola, kacang tanah, dedak gandum, badam, dan pucuk Brussels.  Phytosterols untuk kegunaan tambahan sering dihasilkan daripada pulpa tumbuhan berkayu.

Faedah Kesihatan Utama

Kerana phytosterols berstruktur sama dengan kolesterol, mereka bertindak menghalang penyerapan kolesterol diet, dengan itu membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari dan penyakit kardiovaskular dengan menurunkan tahap kolesterol.

Program Pendidikan Kolesterol Nasional mengesyorkan orang dengan kolesterol tinggi mengambil 2 gram phytosterols setiap hari.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) bahkan telah meluluskan tuntutan kesihatan pada phytosterols, yang menyatakan: Kadar asupan harian diet sterol tumbuhan dan stanol ester yang dikaitkan dengan risiko terkurang (kardiovaskular) ialah: 1.3 g atau lebih setiap hari ester ester tumbuhan dan / atau 3.4 g atau lebih setiap hari ester stanol tumbuhan.

Ia telah dicadangkan dalam kajian preklinik, dikawal kes, dan populasi (epidemiologi) yang mengkonsumsi phytosterol mungkin menawarkan perlindungan daripada kanser tertentu, termasuk paru-paru, perut, serta kanser ovari dan payudara.

 

Polyglycerol dioleate

Polyglycerol dioleate adalah cecair likat yang diperbuat daripada asid oleik, asid lemak semulajadi yang terdapat dalam minyak sayuran.

Fungsi

Polyollycerol dioleate digunakan sebagai peningkat kelarutan.  Ia meningkatkan keterlarutan bahan dalam minyak. Apabila ia digunakan bersama dengan palmitostearate glyceryl, polyglycerol dioleate meningkatkan bioavailabiliti Coenzyme Q10.

 

 

Delima (Punicagranatum)

Delima

Delima (Punicagranatum) adalah salah satu buah-buahan yang pertama ditanam untuk manusia, yang berasal dari Timur Tengah, tetapi kini berkembang di banyak tempat di seluruh dunia. Buah delima yang berbeza dibuat dari buah delima yang berkualiti tinggi

Jenis-Jenis

1) Jus Konsentrat : Konsentrat Jus Pomegranat dibuat dari biji-biji yang berair, yang dikenali sebagai arils yang dikeluarkan dan ditekan. Jus ditekan kemudiannya tertumpu. Biji-bijian dan bubur merah buah mengandungi pelbagai fitonutrien termasuk punicalagin yang berfungsi sebagai antioksidan.

2) Serbuk Ekstrak Pomegranate: Buah buah delima dibasuh, diekstrak, terkonsentrasi, dan disembur dengan serbuk halus. Ekstrak itu larut dalam air dan diseragamkan kepada punicosides, sebatian semula jadi dengan aktiviti antioksidan yang kuat.

Faedah Kesihatan

Delima mempunyai sifat-sifat antioksida dan anti-radang. Pengambilan aromatik boleh mengurangkan keradangan, tekanan oksidatif, tekanan darah sistolik, tahap lipid, dan risiko penyakit kardiovaskular, terutama aterosklerosis, pada pesakit dengan hemodialisis.  Delima juga boleh mengurangkan tahap glukosa darah pada individu dengan diabetes jenis 2.

 

Potasium

Potasium adalah mineral penting. Sumber makanan yang baik kalium termasuk: prun, pisang, oren, kismis, lima biji, bayam, dan badam. Nilai 100% harian untuk potasium (berdasarkan diet 2000 kcal) adalah 3,500 mg, tetapi ia telah disemak semula kepada 4700 mg pada 27 Mei 2016.7 Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 5,100 mg, 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Potassium Chloride: Kalium klorida berlaku secara semula jadi sebagai garam mineral, sylvite. Kristal kalium klorida diperoleh apabila bijih sylvite dibubarkan dalam air panas, kemudian vakum sejuk. Kristal dibersihkan melalui proses penapisan dan penghabluran semula.

2) Potassium iodine

Faedah Kesihatan Utama

Sebagai elektrolit utama, potassium membantu mengekalkan keseimbangan dan pengedaran cecair normal di seluruh badan.  Kalium berfungsi dengan elektrolit lain, seperti natrium dan klorida, untuk membantu mengawal tekanan darah dan kadar jantung.  Potassium diperlukan untuk pengecutan otot dan penghantaran saraf. Sebagai cofactor enzim tertentu, kalium menyumbang kepada metabolisme karbohidrat.

Gejala kekurangan kalium termasuk kekejangan otot, keletihan, lumpuh usus (yang boleh mengakibatkan kembung dan sembelit).   Gejala kekurangan kalium mungkin termasuk: Lumpuh otot dan irama jantung yang tidak normal (Aritmia jantung).

Nota

Individu yang mengalami gangguan makan (mis., Anoreksia nervosa atau bulimia), penyalahgunaan alkohol, atau penyalahgunaan julap mempunyai risiko kekurangan kalium.

 

Kalium Citrate

Sitrat potassium adalah garam kalium asid sitrik. Ia dihasilkan oleh kalium karbonat atau kalium bikarbonat, dan kemudian mengkristal kalium sitrat.

Fungsi

Sitrat potassium digunakan sebagai agen penampan dan alkali yang membantu mengurangkan keasidan jus oren atau jus berasid lain.

 

Prebiotik

Prebiotik adalah sejenis karbohidrat yang tidak dapat dicerna, boleh dimakan (serat pemakanan yang larut). Prebiotics tidak dicerna atau diserap dalam perut atau usus kecil, tetapi mencapai kolon utuh, di mana sebagai: bifidobacteria dan lactobacilli, dan kemudian memberikan faedah kesihatan.

Jenis-Jenis

1) FOS (Fructooligosaccharides): FOS adalah keluarga fructans rantaian pendek dan tidak dapat dicerna (mengandungi rantai molekul fruktosa dalam hubungan yang tidak dapat dicerna).  FOS boleh dihasilkan daripada hidrolisis enzimatik inulin atau diperolehi daripada bit menggunakan kaedah pengekstrakan air.  Sumber makanan FOS termasuk: bawang, asparagus, pisang, artichoke Yerusalem dan chicory
.
2) Inulin: Inulin adalah campuran rantai panjang dan sederhana, fructans tidak dicerna.2 Inulin diekstrak dari akar chicory (Chicorium intybus) dengan menggunakan proses pengekstrakan air, kemudian disucikan, dan disembur menjadi bentuk serbuk .  Inulin juga boleh didapati dalam makanan seperti: bawang, asparagus, pisang, artichoke Yerusalem dan chicory.

Faedah Kesihatan Utama

FOS dan inulin adalah serat larut makanan yang probiotik yang boleh meningkatkan kesihatan usus dan keteraturan (mis., Mengurangkan sembelit atau cirit-birit), tetapi mereka tidak menggalakkan pertumbuhan bakteria patogen. Pengambilan FOS dan inulin telah terbukti memberi kesan positif dalam mengekalkan sistem imun yang sihat, mengurangkan kadar kolesterol dan lemak (trigliserida), dan meningkatkan penyerapan mineral (contohnya, Besi atau Kalsium).  Oleh itu, adalah dicadangkan bahawa penggunaan prebiotik mungkin dikaitkan dengan risiko lebih rendah daripada osteoporosis, penyakit kardiovaskular, obesiti, dan diabetes jenis 2 serta masalah yang berkaitan dengan gangguan usus.

Peringatan
Dalam sesetengah orang, pengambilan prebiotik cepat boleh menyebabkan GI, seperti: kembung dan kembung.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *