Skip to content
Home  Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

 Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 9

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

 

 

Modified Cornstarch

Modified Cornstarch

Jagung diubahsuai berasal dari kanji (karbohidrat) yang dijumpai secara semulajadi dalam jagung.

Fungsi

Biji jagung yang diubahsuai membantu mengikat bahan-bahan bersama-sama dalam bentuk tablet.

 

Starch Food Modified

Kan  makanan yang diubahsuai biasanya dibuat daripada kanji yang diperolehi dari kentang dan telah diubahsuai untuk digunakan dalam produk tablet.

Fungsi

Kan  makanan yang diubahsuai membantu dengan perpecahan tablet dengan membantu mereka memecahkan apabila mereka bersentuhan dengan persekitaran bendalir saluran pencernaan.  Ia juga digunakan sebagai pembawa untuk bahan semulajadi, serbuk .

 

Molibdenum

Molybdenum adalah mineral jejak penting. Sumber makanan molibdenum yang baik termasuk: kacang, lentil, biji-bijian, dan kacang-kacangan.   Nilai harian 100% (berdasarkan diet 2000 kcal) untuk Molibdenum adalah 75 μg, tetapi ia telah disemak semula kepada 45 μg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 50 μg, berkuatkuasa pada bulan Julai 26, 2018.

Jenis-Jenis

1) Ragi Molybdenum: Ragi molibdenum adalah sumber semulajadi molibdenum terikat secara organik. Ia disediakan dengan mengembangkan sel yis pemakanan dalam medium kaya molibdenum.  Molybdenum dimasukkan ke dalam struktur protein sel yis, yang dituai dan dikeringkan.

2) Trace Mineral Rice Protein Hydrolyzate: Trace mineral mineral hydrolyzate berasaskan protein kompleks protein. Ia dihasilkan oleh enzimatis hidrolisis protein beras dan kemudian menggabungkan peptida yang dihasilkan (serpihan protein kecil) dengan molibdenum.

Faedah Kesihatan Utama

Molybdenum adalah komponen dari banyak enzim dalam badan yang diperlukan untuk tindak balas kimia untuk mengekalkan fungsi badan normal dan untuk pertumbuhan dan perkembangan yang normal. Molybdenum juga bertindak sebagai antioksidan.

Peringatan

Tahap Pengambilan Atas Toleransi (UL) Molybdenum adalah 2,000 μg sehari. Pengambilan molibdenum yang berlebihan dalam masa yang singkat boleh menyebabkan halusinasi visual dan auditori serta kejang. Pengambilan molibdenum berlebihan kronik mungkin termasuk simptom yang serupa dengan gout: keradangan dan kesakitan pada tulang dan sendi serta pembentukan batu ginjal.

 

 

 

Monk Fruit

Buah Monk

Buah Monk (Siraitia grosvenorii), juga dipanggil Luo han guo atau lo han kuo, berasal dari selatan China dan utara Thailand.  Buah ini mengandungi fruktosa dan glukosa serta mogrosida – sekumpulan triterpena glikosida (saponin) dan vitamin C.  Mogrosides meningkatkan rasa manis buahnya.  Ekstrak buah adalah 300 kali lebih manis daripada gula.

Fungsi

Buah Monk digunakan sebagai pemanis non-kalori semulajadi.

 

Muscadine Grape Extract

Ekstrak Anggur Muscadine

Anggur muscadine (Vitisrotundifolia) berasal dari Carolina Utara dan bahagian lain di rantau tenggara Amerika Syarikat. Anggur besar, berkulit tebal dan berbiji ini tumbuh dalam kelompok kecil, longgar dan sering dituai sebagai buah beri individu.  Campuran anggur ungu dan gangsa dengan teliti dihancurkan dan pomace yang tersisa (kulit, biji dan pulpa) diekstrak dengan air panas.  Ekstrak air kemudiannya ditapai untuk menghilangkan gula semula jadi dan tertumpu pada potensi unggul.  Ekstrak anggur muscadine adalah sumber polifenol yang kaya dan nutrien lain, yang menawarkan manfaat kesihatan.

Faedah Kesihatan

Anggur muscadine didapati mengandungi antioksidan, antibakteria, antikanker dan sifat anti-inflammatory.  Ia telah dicadangkan dalam kajian pramatik yang mengurangkan risiko gangguan metabolik berkaitan obesiti.

 

N-Acetyl Cysteine (NAC)

N-acetylcysteine (NAC) berasal dari asid amino yang mengandungi sulfur, sistein, kemudian acetylated kepada bentuk tambahannya.

Faedah Kesihatan Utama

N-Acetyl Cysteine telah ditunjukkan untuk mempromosikan detoksifikasi, bertindak sebagai antioksidan kuat, dan berfungsi sebagai pendahuluan kepada glutation dalam badan.  Ia telah dicadangkan dalam kajian praplinikal yang NAC dapat membantu mengurangkan keradangan dan kerosakan oksidatif pada tisu paru-paru.  NAC telah menunjukkan kesan dalam mengurangkan gejala neurologi seperti pening, sakit kepala, kehilangan ingatan, kehilangan pendengaran, dan gangguan tidur untuk individu yang mengalami kecederaan otak traumatik ringan.

 

Niacin (Vitamin B3)

Niacin

Niacin (vitamin B3) adalah vitamin B larut air yang boleh didapati di ayam belanda, ayam, daging babi, makanan yang diperkaya (bijirin, roti), kacang, dan biji.  Makanan tryptophan (asid amino penting) juga boleh ditukar kepada niacin.  Nilai harian 100% untuk Niacin (berdasarkan diet 2,000 kkal) adalah 20 mg, 3 tetapi telah disemak semula kepada 16 mg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 18 mg, berkesan 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1)Niacinamide: Niacinamide juga dikenali sebagai nikotinamide Hati dapat mensintesis niasin dari asam amino essential tryptophan, yang memerlukan 60 mg tryptophan untuk membuat satu miligram niasin.

Faedah Kesihatan Utama

Fungsi Niacin dalam tubuh sebagai komponen koenzim yang penting untuk tenaga metabolik untuk karbohidrat, lemak, dan protein.  Niacin telah didapati membantu mengurangkan keletihan dan keletihan. Niacin juga memainkan peranan penting dalam mengekalkan kulit yang sihat, membran mukus, dan sistem saraf.  Niacin juga didapati mengurangkan keradangan dan meningkatkan fungsi sel Beta pada individu dengan Jenis Diabetes.

Pellagra adalah sindrom kekurangan niacin yang boleh menyebabkan masalah dalam saluran penghadaman (biasanya cirit-birit), masalah mental dan psikologi termasuk demensia, dan dermatitis kulit.  Individu yang mengalami gangguan metabolik (contohnya, anoreksia nervosa), kanser (terutama yang menjalani kemoterapi jangka panjang), HIV, dan penyerapan tryptophan yang rosak lebih mudah terdedah kepada kekurangan niasin.

Peringatan
Pengambilan niacin yang berlebihan dalam bentuk asid nikotinik boleh menyebabkan pembilasan di muka atau kawasan lain badan.

 

Nikel

Nikel adalah mineral surih. Sumber makanan nikel termasuk: tuna, biji bunga matahari, tomato, bawang, wortel mentah, kacang polong, coklat, dan soya.  Nikel tidak mempunyai Nilai Harian (DV) olehnya Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak dianggap sebagai mineral penting.

Jenis-Jenis

Trace Protein Rice Mineral Hydrolyzate: Trace mineral mineral hydrolyzate berasaskan protein kompleks protein. Ia dihasilkan oleh enzimatis hidrolisis protein beras dan kemudian menggabungkan peptida yang dihasilkan (serpihan protein kecil) dengan nikel.

Faedah Kesihatan Utama

Nikel, sebagai komponen pelbagai enzim, dan mungkin terlibat dalam fungsi tubuh yang betul dan metabolisme vitamin biasa (mis., B12 dan folat).  Ia telah dicadangkan dalam kajian praplinikal yang nikel boleh menyumbang kepada metabolisme besi.

Peringatan

Nukleus Intake Tingkat Atas (UL) Nikel adalah 1.0 mg sehari.  Nikel adalah aloi yang paling biasa yang menyebabkan reaksi alahan seperti kulit bengkak dan merah (dermatitis).  Pengambilan nikel yang berlebihan melalui makanan, penyedutan, asma, dan peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser prostat, paru-paru, hidung atau larynx.

 

Nitrat (Potasium Nitrat)

Nitrat diturunkan daripada diet (nitrat bukan organik diet) terdapat dalam pelbagai sayur-sayuran, tetapi amat tinggi dalam bayam dan bit merah.  Pengambilan 8-10 hidangan sayur sehari diperkirakan sekitar 1200 mg nitrat diet.  Potasium nitrat adalah gabungan kalium dan nitrat.

Faedah Kesihatan Utama

Nitrat diet boleh diserap ke dalam peredaran kami dan ditukarkan menjadi oksida nitrat (NO) dalam tubuh kita. NO melegakan saluran darah dan telah dikaitkan dengan pengurangan tekanan darah dengan meningkatkan aliran darah.  Pengambilan nitrat boleh membantu membaiki kecederaan vaskular dan mempunyai kesan anti-pembekuan. Memandangkan kesan ini, mengambil nitrat boleh memberi manfaat kepada kesihatan jantung.

 

Susu tanpa lemak

Susu tanpa lemak dibuat dengan menguapkan air dari susu tanpa lemak yang pasteur. Pekat ini kemudiannya disembur untuk menghasilkan serbuk.

Fungsi

Susu tanpa lemak adalah sumber semulajadi yang sangat bioavailable protein dan kalsium.

 

 

Oat bran

Oat Bran

Oat bran berasal dari lapisan bran serat tinggi oat (Avena sativa).  Oat dituai, dibersihkan, dan dicuci untuk menghasilkan ubat oat. Keratan dipotong dan digiling ke dalam zarah-zarah kecil.  Zarah dedak dipisahkan dari tepung dan kemudian tanah.  Oat bran berfungsi sebagai sumber semulajadi serat pemakanan larut air.

 

Oat Fiber

Oat fiber diperbuat daripada hulls oat (Avena sativa).  Lambung adalah wap yang dibasuh, kering, dan tanah menjadi serbuk. Oat adalah sumber makanan pemakanan yang larut dalam air.

 

 

Oat Straw/Green Oats

Oat Straw / Green Oats

Oat hijau (Avena Sativa) adalah herba yang berasal dari Eropah utara, kini ditanam di seluruh dunia sebagai tanaman bijirin.  Bahagian hijau muda tanaman oat, juga dikenali sebagai oat straw, dituai pada akhir musim panas.  Jerami oat mengandungi triterpenoid saponin jenis furostanol (avenacosides) dengan aktiviti fungicidal.

Faedah Kesihatan

Ekstrak oat (Green Oat) telah digunakan untuk memulihkan sistem saraf atau membantu pemulihan daripada penyakit berjangkit atau penyakit.  Beberapa kajian klinikal melaporkan bahawa Green Oat Extract dapat membantu dalam meningkatkan prestasi kognitif dalam mata pelajaran yang sihat dan tua.  Suplemen ekstrak oat hijau juga boleh membantu kesihatan kardiovaskular dengan meningkatkan fungsi vasodilator (pelebaran saluran darah).

 

Minyak zaitun

Minyak zaitun

Minyak zaitun dibuat dari buah zaitun (Olea europaea), yang pada asalnya terdapat di rantau Mediterranean.  Zaitun dibersihkan dan dijadikan tempa, yang kemudiannya disentri untuk memisahkan air dan minyak.  Minyak zaitun kaya dengan oleic acid (asid lemak omega-9).

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *