Skip to content
Home  Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

 Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 8

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

 

 

 

Karaya Gum

Karaya Gum

Gula karaya adalah gandum tumbuhan semula jadi yang meresap dari pokok (Sterculia urens), yang berasal dari India.

Fungsi

Gula Karaya berfungsi sebagai bahan semula jadi untuk mengikat bahan bersama dalam produk tambahan.

 

L-Taurine

Taurine (L-Taurine) adalah asid organik yang mengandungi sulfur yang biasanya dirumuskan daripada natrium sulfit.  Ia kemudian disucikan dan dikeringkan menjadi serbuk putih.  Sumber makanan utama taurine adalah daging dan ikan.

Faedah Kesihatan Utama

Taurine adalah komponen utama asid hempedu, dan boleh dihasilkan dalam tubuh.  Ia berfungsi sebagai antioksidan dan membantu mengekalkan membran sel yang sihat.  Pengambilan taurine yang mencukupi dapat membantu meningkatkan metabolisme alkohol dan mengurangkan ketoksikan hati pada individu yang menggunakan pengambilan alkohol kronik.  Tambahan pula, taurine boleh memainkan peranan dalam mencegah pembekuan darah yang berlebihan dan mengekalkan fungsi otot (rangka dan kardiak) yang normal.

 

Lactoferrin

Lactoferrin adalah glikoprotein yang boleh didapati dalam kolostrum manusia, susu manusia, dan susu lembu, dan diketahui memodulasi fungsi imun dengan aktiviti antimikroba.  Ia boleh diasingkan dan disucikan daripada susu, terutamanya dari pecahan whey.  Oleh kerana kandungan besinya, ia dikenali sebagai protein merah.

Faedah Kesihatan Utama

Lactoferrin mempunyai sifat antibakteria kerana keupayaan untuk membuang besi yang diperlukan untuk membran sel bakteria dengan membentuk peroksida.  Lactoferrin juga telah menunjukkan aktiviti antivirus dengan mengikat virus secara langsung, sekali gus menekan replikasi virus.  Dalam kajian klinikal, lactoferrin telah ditunjukkan untuk memodulasi fungsi imun dan mencegah jangkitan pada anak-anak muda.  Contohnya, pengambilan Lactoferrin pada dos 200 mg / kg berat badan setiap hari mengurangkan kadar sepsis pada bayi pramatang yang dilahirkan dengan berat badan kelahiran di bawah 2.5 kg.

 

Larch Tree

Larch Tree

Pokok Larch (Larix sp.) Adalah ahli keluarga pain.  Ekstrak bubuk diperolehi dari kayu hati pokok, yang kaya dengan arabinogalactan.  Ia diekstrak di bawah tekanan, dimurnikan, dan kemudian semburan kering untuk menghasilkan serbuk putih halus.

Faedah Kesihatan

Ekstrak pokok Larch boleh berfungsi sebagai serat pemakanan kerana ia kaya dengan karbohidrat yang tidak dapat dicerna, yang merangsang asid lemak rantaian pendek, seperti butyrate, yang merupakan faktor penting untuk kesihatan kolon.  Ekstrak pokok pohon (contohnya, sel-sel pembunuh semulajadi, monocytes). Selain itu, ekstrak pokok Larch boleh membantu mencegah keradangan yang biasa.

 

Licorice

Licorice

Licorice (Extract and Root Powder)

Licorice (Glycyrrhiza glabra) adalah semak-semak, dengan dedaunan bulu anggun dan pancang kecil bunga kekuning-kuningan atau purplish, yang berasal dari Eropah Tenggara dan Asia Barat Daya.  Ekstrak disediakan dari akar yang dibersihkan dan kering dan rimpang yang mengandungi terutamanya glycyrrhizin, glabridin, dan gula secara semulajadi.  Akar dihancurkan dan direbus, dan rebusan itu ditapis, tertumpu dan semburan dikeringkan menjadi bentuk serbuk.   Licorice secara tradisi telah digunakan sebagai agen pencernaan dan perasa kerana rasa manisnya.

Faedah Kesihatan

Ekstrak Licorice telah digunakan untuk membantu melegakan gejala di jangkitan saluran pernafasan atas dan ulser gastrik atau duodenal. Ekstrak akar Licorice boleh mengurangkan kadar kolesterol dalam individu dengan kolesterol tinggi dan bekerja sebagai antioksidan.  Akar licorice boleh melegakan gejala pencernaan yang merosakkan (dispepsia berfungsi) dan ulser gastrik / duodenal.  Licorice juga boleh membantu meningkatkan hati pada individu dengan hepatitis C.

Peringatan

Penggunaan kronik dan berlebihan yang lebih tinggi daripada licorice dos mungkin menyebabkan kehilangan kalium dan pengekalan natrium dalam badan yang mungkin mengiringi hipokalemia, edema dan hipertensi

Locust Bean Gum

Locust Bean Gum

Gula kacang locust, juga dikenali sebagai karob, diperoleh dari benih pokok Locust yang tumbuh-tumbuhan (Ceratonia siliqua). Selepas penyingkiran sekam, bahagian endosperm (atau bahagian yang mengandungi benih) menjadi serbuk halus.

Fungsi

Gula kacang Locust digunakan sebagai ejen pelepas yang perlahan dan agen mengikat.

 

Lutein dan Zeaxanthin

Lutein dan zeaxanthin adalah pigmen karotenoid berwarna kuning gelap yang semulajadi di dalam tumbuh-tumbuhan seperti kuning (contohnya, labu jagung) dan sayur-sayuran berdaun gelap-hijau (contoh: bayam).

Jenis-Jenis

Lutein dan zeaxanthin Ester: Secara semula jadi, lutein dan zeaxanthin berlaku secara bebas (tidak terikat) atau dalam bentuk ester (terikat kepada asid lemak). Ekstrak ester lutein komersil disediakan dari bunga marigold (Tagetes erecta), yang dikeringkan, dikisar, dan diekstrak.  Campuran xanthophyll-ester dihasilkan kemudian disucikan, tertumpu, diseragamkan untuk kandungan lutein dan zeaxanthin, dan digantung dalam minyak sayuran. Lutein dan zeaxanthin ester dihidrolisiskan untuk lutein dan zeaxanthin percuma oleh badan untuk penyerapan.

Faedah Kesihatan Utama

Lutein dan zeaxanthin adalah penting untuk mata dan visi biasa.  Lutein dan zeaxanthin didapati mempunyai aktiviti antioksidan dengan melindungi kulit daripada kerosakan UV dan retina daripada kerosakan ringan.  Telah dicadangkan bahawa pengambilan lutein dan zeaxanthin yang mencukupi dapat mengurangkan risiko degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (age-related degeneration macular), yang boleh menyebabkan kebutaan.  Penggunaan buah-buahan dan sayuran yang tinggi dalam lutein dan zeaxanthin telah dikaitkan dengan mengurangkan risiko kanser paru-paru.  Tahap lebih tinggi lutein dan zeaxanthin dalam darah dan retina dikaitkan dengan fungsi kognitif yang lebih baik pada orang tua.

 

Lycopene

Lycopene

Lycopene adalah sejenis pigmen carotenoid yang terdapat dalam sayuran dan buah-buahan seperti tomato, tembikai, dan limau gedang merah.

Faedah Kesihatan Utama

Seperti karotenoid lain, lycopene bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi sel daripada kerosakan oksidatif. Lycopene boleh melindungi kulit daripada kerosakan UV.  Lycopene darah tinggi dikaitkan dengan risiko kanser paru-paru dan kanser prostat yang lebih rendah.  Penggunaan lycopene yang rendah telah menunjukkan peningkatan risiko katarak, yang mungkin menunjukkan bahawa lycopene memainkan peranan dalam kesihatan mata biasa.

 

Magnesium

Magnesium adalah mineral penting.  Sumber makanan magnesium yang baik termasuk: buah badam, kacang pokok, bijirin yang diperkaya, bayam, kard Swiss, dan sayur-sayuran berdaun hijau yang lain.  Nilai harian 100% untuk Magnesium (berdasarkan diet 2000 kcal) adalah 400 mg, tetapi ia telah disemak semula kepada 420 mg pada 27 Mei 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita hamil atau menyusu adalah 400 mg, berkesan 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1)Magnesium Carbonate: Serbuk magnesium karbonat disediakan dari dolomit dan air garam semulajadi.

2)Sitrat Magnesium: Magnesium sitrat disediakan dengan menggabungkan garam magnesium dengan asid sitrik, asid organik.

3)Magnesium glukonat: Magnesium glukonat disediakan dengan menggabungkan garam magnesium dengan asid gluconik, asid organik yang dihasilkan oleh penapaian glukosa dari jagung.

4)Magnesium Oksida: Magnesium Oksida adalah serbuk yang dibuat dengan menggabungkan larutan magnesium klorida dengan kalsium oksida.

Faedah Kesihatan Utama

Magnesium berfungsi dengan kalsium untuk membantu kontraksi otot dan melegakan serta dalam penghantaran impuls saraf, di mana ia menyumbang kepada fungsi jantung normal dan fungsi sistem saraf.  Sebagai komponen enzim banyak di dalam badan, magnesium memainkan peranan penting dalam sintesis protein, penyelenggaraan bahan genetik (DNA, RNA) dalam sel, dan pembahagian sel.  Magnesium juga merupakan penyusun penting gigi, tulang, dan otot.  Penggunaan magnesium yang mencukupi membantu dalam mengekalkan kadar glukosa darah dan tekanan darah yang normal. Magnesium adalah komponen penting untuk metabolisme atau karbohidrat dan lemak.

Peringatan

Pengambilan magnesium yang berlebihan boleh menyebabkan cirit-birit yang paling mungkin dalam individu mengambil julap yang mengandungi Magnesium.

 

Asid malik

Asid malik adalah asid organik yang semulajadi yang memberikan kekaburan kepada banyak buah, terutamanya epal hijau. Ia dihasilkan dengan menggabungkan dan menghidrat asid maleic dan fumaric.

Fungsi

Asid malik mempunyai rasa apel yang sedikit dan digunakan sebagai agen perasa yang memakan rasa tart. Asid malik juga mempunyai sifat antioksida.

 

Maltodextrin

Maltodekstrin adalah karbohidrat yang dibuat daripada hidrolisis separa (pecahan) kanji yang hadir secara semulajadi dalam jagung (Zea mays).  Pecahan separa menghasilkan polimer glukosa yang bervariasi panjang rantai. Penyelesaian itu ditapis, semburan-kering, dan disiapkan menjadi serbuk.  Kerana kanji hanya sebahagiannya dipecahkan, ia mempunyai rasa yang hambar dan tahap manis yang sangat rendah.

Fungsi

Maltodextrin berfungsi sebagai sumber karbohidrat dalam makanan dan produk pemakanan.

 

Maltose

Kristal maltosa adalah karbohidrat mudah (disaccharide) yang diperbuat daripada hidrolisis enzimatik pati secara semulajadi hadir dalam jagung (Zea mays).  Penyelesaian yang ditapis, disembur dan disiapkan menjadi serbuk kristal.

Fungsi

Lebih manis daripada sukrosa, maltose berfungsi sebagai pemanis semula jadi dalam banyak produk semulajadi.

 

Mangan

Mangan adalah mineral penting. Sumber mangan yang baik termasuk: oat segera, nanas, beras perang dan pecan.  Nilai harian 100% untuk Mangan (berdasarkan diet 2000 kkal) adalah 2 mg, tetapi telah disemak semula kepada  mg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 2.6 mg, 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

1) Glukonat Mangan: Glukonat mangan disediakan dengan menggabungkan sebatian mangan, seperti mangan sulfat, dengan asid gluconik, asid organik yang dihasilkan oleh penapaian glukosa dari jagung.

2) Sulfat Mangan: Sulfat mangan disediakan dengan menggabungkan garam mangan dengan asid sulfurik.

Faedah Kesihatan Utama

Mangan adalah penyusun banyak enzim dalam badan, termasuk enzim enzim superoxide dismutase (SOD).  Mangan membantu dalam pembentukan tisu penghubung dan tulang.  Mangan juga penting untuk metabolisme asid amino, karbohidrat, dan kolesterol.  Mangan juga boleh menyumbang kepada penyembuhan luka kerana ia terlibat dalam sintesis kolagen pada manusia.

Peringatan

Tahap Pengambilan Atas Toleransi (UL) Mangan (untuk orang dewasa) ialah 11 mg sehari.  Pengambilan mangan yang luar biasa boleh menjejaskan sistem motor dengan memberi gejala serupa dengan penyakit Parkinson.

 

Mannitol

Mannitol secara semulajadi hadir dalam pelbagai tumbuhan.  Ia didapati dalam rumpai laut dan dalam cairan seperti madu yang meresap dari kulit pohon manna (Frax inusornus).  Mannitol biasanya dihasilkan oleh hidrogenasi, penulenan, dan penghabluran sirap jagung.

Fungsi

Mannitol menyampaikan sensasi manis dan sejuk dalam tablet yang boleh dikunyah dan juga berfungsi sebagai bahan semula jadi untuk mengikat bahan bersama-sama dalam tablet.

 

Trigliserida rantaian sederhana

Trigliserida rantaian sederhana (MCTs) adalah ester asid lemak gliserol yang mengandungi enam hingga 12 atom karbon dan diperoleh daripada minyak kelapa dan kelapa sawit.  Tidak seperti kebanyakan minyak semula jadi dari haiwan atau sayur-sayuran, MCTs stabil, tahan pengoksidaan, dan dimetabolisme secara berbeza dalam tubuh.   Mereka cepat diserap dari usus kecil dan cepat ditukar oleh badan dan dibakar sebagai tenaga.  Akibatnya, MCT yang sangat sedikit ditimbun dalam badan sebagai lemak.

 

Selulosa Mikrokristal

Selulosa mikrokristalin adalah bahan seperti gusi yang disucikan daripada selulosa terhidrolisis yang diperolehi dari kayu pulpa kayu.

Fungsi

Selulosa mikrosial biasanya digunakan sebagai bahan semulajadi untuk mengikat bahan-bahan tablet bersama-sama.  Ia juga membantu dengan perpecahan tablet dengan membantu mereka memecahkan apabila mereka bersentuhan dengan persekitaran bendalir saluran pencernaan.

Susu Protein Isolasi

Isolasi protein susu adalah protein bioavailable yang diasingkan daripada pasteurisasi, susu nonfat oleh pembekuan – suatu proses yang melibatkan mikroorganisma yang menghasilkan asid laktik dan enzim, rennet. Protein susu dimasak, dibasuh, dan dikeringkan untuk membentuk serbuk.

Fungsi

Susu protein susu memberikan rasa ringan dan rasa mulut mulus, dan membantu dalam mencampurkan minuman tepung.

 

Milk Thistle

Susu thistle

Thistle susu (Silybum marianum) adalah tumbuhan tahunan atau dwitahunan yang berasal dari rantau Mediterranean, kini kebanyakannya terdapat di kebanyakan benua.  Thistle susu mengandungi campuran flavonolignans isomerik (Silymarin) yang terdapat dalam benih (buah).  (Biji Susu Thistle dianggap sebagai buah). Hampir semua biji yang digunakan untuk menghasilkan ekstrak susu thistle kini ditanam.  Benih adalah tanah pertama dan kemudian melalui proses pengekstrakan di bawah keadaan suhu terkawal. Ekstrak itu ditapis dan kemudian ditumpukan dan dikeringkan di bawah vakum.  Ia kemudian digabungkan dengan gusi akasia untuk membuat serbuk berbutir bebas.  Thistle susu secara tradisional telah digunakan untuk sokongan hati dan detoksifikasi.

Faedah Kesihatan

Thistle susu mungkin mempunyai sifat hepatoprotective, anti-diabetes, dan kardioprotektif.  Susu Thistle boleh melindungi hati daripada kerosakan daripada toksin dan membantu mencegah penyakit hati kronik.  TSusu Thistle juga boleh mengurangkan keradangan dan memainkan peranan dalam merangsang sistem imun (mis., Mengekalkan sel T).  Susu Thistle juga boleh mengurangkan gejala gastrointestinal dysspepsia berfungsi.  Susu Thistle juga boleh membantu mengurangkan hemoglobin, glukosa darah puasa, tahap lipid darah (contohnya, jumlah kolesterol, ), dan trigliserida) pada pesakit diabetes.

Peringatan

Pesakit dengan hemochromatosis homozigot C282Y harus berhati-hati dan berjumpa dengan doktor sebelum suplemen susu thistle

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *