Skip to content
Home  Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

 Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 7

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

 

 

Teh Hijau

Teh hijau

Teh (hijau putih, hitam) dibuat daripada daun tumbuhan Camellia sinensis, pokok renek malar hijau yang berasal dari Asia Timur.  Selepas penuaian, air diekstrak, tertumpu, kering, dan diseragamkan kepada kandungan polifenol 50%.  Daun teh juga mengandungi kafein, flavonoid, dan fluorida.  Teh adalah minuman yang paling banyak dimakan kedua di seluruh dunia selepas air.  Teh hijau telah secara tradisinya dihargai sebagai minuman sihat selama ribuan tahun.

Jeni-Jenis

Teh hijau: Daun teh hijau kaya dengan sebatian polifenol seperti katekin dan (-) – epigallocatechin gallate (EGCG), komponen utama aktifnya yang mempunyai aktiviti antioksidan.  Terdapat dua jenis teh hijau yang berbeza: sencha dan matcha.  Apabila ditanam, daun yang terdedah kepada cahaya matahari menjadi sencha manakala teh matcha ditanam dari daun yang dilindungi dari cahaya matahari.

Serbuk Teh Hijau Matcha: adalah sejenis teh hijau yang tersendiri yang digunakan secara tradisional dalam upacara teh Jepun. Ia dibuat menggunakan proses yang unik dan daun segar yang terbaik.  Daun dilindungi dari cahaya matahari selama beberapa minggu sebelum pengumpulan untuk memperkayakan kandungan klorofil.   Mereka dipilih tangan, dikukus, dikeringkan, dan kemudian tanah menjadi serbuk sangat halus.  Teh Matcha disediakan menggunakan serbuk seluruh untuk mengekalkan lebih banyak nutrien dalam daun termasuk serat, mineral, dan antioksidan.

Teh Putih: Walaupun teh putih dibuat dari tumbuhan yang sama seperti teh hijau (Camellia sinensis), ia dibuat daripada daun teh muda yang tidak matang yang dipilih sebelum kuncup telah dibuka sepenuhnya.  Lebih mahal sebagai “Maharaja Teh,” ia mempunyai rasa yang ringan dan sutera yang tinggi dalam antioksidan.

Faedah Kesihatan

Catechin dalam Teh Hijau mungkin mempunyai sifat antioksidan yang boleh menyebabkan kesihatan mulut, kawalan berat badan, perlindungan UV dari matahari, kepadatan mineral tulang yang sihat, dan aktiviti antibakteria.   Penggunaan Teh Hijau dapat mengurangkan kadar kolesterol total dan buruk (LDL-kolesterol) tekanan darah, keradangan kronik, dan tekanan oksidatif, dengan itu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.   Teh Hijau juga boleh menurunkan kolesterol dalam hati dan berat hati dari pemendapan lemak di hati.  Teh hijau boleh membantu mengurangkan berat badan, BMI, dan lilitan pinggang pada orang tua dengan Sindrom Metabolic.  Teh Hijau mungkin mengandungi aktiviti anti-kanser pada kulit, perut, kolon, hati, paru-paru, dan pankreas.

 

 

Guar Gum

Guar Gum

Gula guar diperolehi daripada benih tumbuhan guar (Cyamopsistetragonoloba), yang ditanam di India. Biji-bijiannya dikupas, dikeringkan, dan dijadikan serbuk halus.  Gusi Guar adalah serat pemakanan larut air yang bertekanan apabila bercampur dengan air.

 

 

Guarana

Guarana Extract

Ekstrak Guarana (Paulinia cupana) berasal dari tumbuhan keluarga maple, dan berasal dari Amazon tengah.  Ekstrak Guarana mempunyai banyak sebatian aktif termasuk catechin, epicatechin, sapponin, dan kafein. Penggunaan tradisional Guarana ekstrak adalah untuk membuat teh dari benih tumbuhan Guarana.

Faedah Kesihatan

Ekstrak Guarana mungkin bermanfaat dalam peningkatan prestasi kognitif akut, ingatan, perhatian, dan suasana hati.  Ini telah diperhatikan dan disokong dalam kajian lain yang Guarana digabungkan dengan multivitamin dan mineral telah meningkatkan prestasi kognitif akut.   Kajian pralinikal juga melaporkan bahawa Guarana meningkatkan ingatan dan mengurangkan kebimbangan.  Guarana boleh mengurangkan risiko dan kejadian hipertensi, sindrom metabolik, tahap kolesterol darah, dan tekanan oksidatif pada orang tua.

 

gum ghati

Gum Ghatti

Gum ghatti adalah tumbuhan semulajadi yang meresap dari pemisahan kulit kayu (Anogeissus latifolia) yang tumbuh di hutan India dan Sri Lanka. Gusi keras dikumpulkan, disusun mengikut warna, dan tanah menjadi serbuk.

Fungsi

Gum ghatti digunakan sebagai pemekat dan bantuan dalam pengemulsi vitamin larut lemak.

 

Hawthorn

Hawthorn

Hawthorn (Crataegus oxyacantha) adalah semak belukar yang tumbuh hingga 25 kaki tinggi, membawa daun yang terbahagi kepada tiga lobus bunga dan bunga berbau kuat yang tumbuh di tandan besar.  Daun dan bunga mengandungi flavonoid, hyperosida dan vitexin-rhamnosides serta proanthocyanidins oligomerik.  Daun dan bunga dikeringkan, dipotong, dan ditanam.

Faedah Kesihatan

Hawthorn boleh membantu meningkatkan fungsi jantung (contohnya: beban kerja maksima dan pecahan luka ventrikel kiri) dan mencegah gejala kegagalan jantung kronik awal.  Gejala-gejala ini termasuk kelemahan, keletihan, dan berdebar-debar.  Hawthorn boleh memperbaiki gejala kekurangan jantung, terutamanya kadar denyutan jantung dan tekanan darah.  Hawthorn boleh meningkatkan fungsi kognitif pada orang tua.  Hawthorn juga boleh meningkatkan gangguan kecemasan yang ringan dan sederhana dan kolesterol jahat yang lebih rendah (LDL kolesterol) dan HbA1C (hemoglobin glikasi) apabila digunakan bersama dengan herba lain.

 

 

High Oleic Sunflower Oil

Oleic Oil Sunflower yang tinggi

Minyak bunga matahari oleik tinggi berasal dari minyak benih bunga matahari (Helainthusannuus L).  Minyak ini dianggap sebagai kepekatan tinggi asid lemak tak jenuh tunggal.

 

Madu

Madu

Madu adalah salah satu yang tertua di dunia dan sangat dihargai oleh orang Mesir kuno kerana sifat perubatan dan penyembuhannya.  Ia adalah cecair yang berkhasiat dan manis yang dibuat dari nektar yang dikumpulkan dari bunga oleh buah lebah.  Ia terdiri daripada fruktosa dan glukosa dan juga mengandungi air, vitamin, mineral, protein dan enzim.

Lecithin Hidroksilasi 

Lecithin soya hidroksilasi diperbuat daripada lesitin, yang dijumpai secara semulajadi dalam minyak soya, yang kemudiannya diubahsuai khas untuk menjadikannya sangat menyebarkan air.

Fungsi

Lecithin soya hidroksilasi dimasukkan ke dalam penyelesaian salutan yang boleh disembur pada tablet untuk membantu mengelakkan lapisan tablet daripada retak atau menjadi rapuh.

 

Selulosa hidroksipropil

Selulosa hidroksipropil diperbuat daripada selulosa semulajadi yang diperolehi daripada tumbuh-tumbuhan. Selulosa semula jadi kemudian diubahsuai untuk membentuk bahan gusi atau gel seperti (selulosa diubahsuai).

Fungsi

Hidroksipropil selulosa berfungsi sebagai cara terbaik untuk mengikat bahan-bahan tablet bersama-sama.  Ia digunakan sebagai sebahagian daripada sistem salutan tablet untuk membantu melumpuhkan tablet.

 

Hydroxypropyl Methylcellulose

Hydroxypropyl methylcellulose, juga dikenali sebagai gusi karbohidrat, diperbuat daripada selulosa semulajadi yang diperolehi daripada pokok pain (cusps) atau kapas (spesies Gossypium) kacang (fuzz yang mematuhi cottonseeds).   Selulosa semulajadi kemudian diubahsuai untuk membentuk gusi atau gel seperti bahan (selulosa diubahsuai).

Fungsi

Hydroxypropyl methylcellulose berfungsi sebagai cara terbaik untuk mengikat bahan-bahan tablet bersama-sama.   Sebagai komponen salutan tablet, ia juga membantu memudahkan tablet menelan.

 

Inositol

Inositol hadir sebagai asid phytic dalam jagung (Zea mays) dan beras (Oryza sativa) bran. Jagung atau bijan beras perlu melalui satu siri proses termasuk hidrolisis, penapisan, kepekatan, dan penghabluran untuk menghasilkan inositol kristal halus yang boleh dicerna dan tersedia kepada manusia.

Faedah Kesihatan Utama

Inositol adalah komponen fosfatidylinositol, fosfolipid yang merupakan modulator enzim dan komponen utama membran sel dan lipoprotein.  Inositol adalah faktor penting untuk pertumbuhan sel dan perkembangan sel dan boleh memainkan peranan dalam perkembangan janin dan neonatal yang normal.  Inositol juga boleh mengawal pelepasan kalsium dan tindakan insulin dalam sel, meningkatkan kepekaan insulin dan penggunaan glukosa. Inositol juga boleh mengurangkan risiko diabetes semasa kehamilan.

 

Iodin

Iodin adalah unsur jejak yang penting.  Sumber makanan iodin yang baik termasuk: garam berodisasi, makanan laut susu, dan terutama rumpai laut dan ikan (contoh: ikan kod dan ikan tuna).  Nilai harian 100% untuk Iodin (berdasarkan diet 2,000 kcal) adalah 150 μg.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 290 μg, berkuat kuasa pada 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

Potassium Iodide: Potassium iodide adalah sumber bioavailable dari mineral penting, iodin, dan disediakan dengan menggabungkan asam hidriodik atau hidrogen iodida dengan kalium bikarbonat.

Serbuk Laut Kelapa: Serbuk kelapa laut dihasilkan dari tumbuh-tumbuhan kelp (Ascophyllum nodosum, Macrocystis pyrifera, atau spesies yang berkaitan) yang ditanam di lautan. Kelapa dituai, dikeringkan, dan tanah menjadi serbuk. Kelp laut adalah sumber semula jadi iodin dan mineral surih lain.

Faedah Kesihatan Utama

Iodine adalah komponen hormon tiroid (T3, T4) yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid.  Tambahan pula, iodin memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit dan fungsi kognitif yang normal.  Pengambilan yodium yang mencukupi dapat membantu mencegah kekurangan iodine, yang membuktikan sebagai: kerencatan mental, hipotiroidisme goiter, serta pertumbuhan fizikal dan mental yang sukar.  Jumlah iodin yang mencukupi adalah penting untuk wanita hamil dan menyusu untuk pertumbuhan dan perkembangan janin / bayi, dan untuk fungsi otak dan saraf.

Peringatan

Tahap Pengambilan Upper Toler untuk Iodin dalam satu hari adalah 1,100 μg untuk orang dewasa.  Pengambilan iodine yang luar biasa boleh menyebabkan sensasi terbakar di dalam mulut dan tekak serta muntah-muntah dan cirit-birit.  Walau bagaimanapun, gejala ini dikaitkan dengan penggunaan banyak gram Iodin.

Nota

Makanan tertentu seperti kubis, brokoli, kubis Brussel, dan kembang kol mengandungi goitrogen yang menghalang penyerapan iodin dan dapat meningkatkan risiko kekurangan iodine.  Walau bagaimanapun, memasak atau memanaskan makanan ini boleh memusnahkan enzim ini.

 

Besi

Besi adalah mineral penting.  Sumber makanan yang baik termasuk: lentil, jus prune, daging lembu, tiram, dan tauhu.  Nilai harian 100% besi (berdasarkan diet 2000 kcal) adalah 18 mg.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 27 mg, berkuatkuasa pada 26 Julai 2018.

Jenis-Jenis

Ferric Ammonium Citrate: Ferric ammonium citrate adalah garam mineral yang mengandungi besi yang kompleks dengan amonia dan asid organik, asid sitrik.  Ia disediakan dengan menggabungkan ferrohidroksida ferric dengan asid sitrik.  Berikutan penambahan ammonium hidroksida, ia mengalami proses pengeringan dan penyejatan. Ferment ammonium citrate adalah bioavailable, bentuk larut air daripada mineral jejak yang penting, besi.

Ferrous Fumarate: Ferrous fumarate adalah bioavailable bentuk dari mineral yang penting, besi. Fusion ferrous disediakan dengan mencampurkan penyelesaian panas sulfat ferum dan natrium fumarate (asid fumaric, asid organik).  Bubur yang terhasil dipisahkan dan dikeringkan menjadi serbuk coklat kemerah-merahan.

Ferrous Lactate: Lactat Ferrous merupakan bentuk bioavailable dari mineral penting, besi.  Lactate ferrous disediakan dengan menggabungkan kalsium laktat atau natrium laktat dengan feros sulfat, atau secara langsung mencampurkan pemprosesan besi dengan asid organik, asid laktik.  Asid laktik dihasilkan oleh penapaian karbohidrat mudah yang terdapat dalam bit gula.

Faedah Kesihatan Utama

Besi adalah komponen hemoglobin (dijumpai dalam sel darah merah) yang membantu mengangkut oksigen dari paru-paru ke sel-sel badan.  Besi juga merupakan komponen utama myoglobin, protein yang menyimpan rizab oksigen dalam otot.  Besi juga menyumbang kepada pembangunan dan penyelenggaraan fungsi kognitif yang normal dan sistem imun.  Besi juga memainkan peranan dalam sintesis DNA dan mencegah anemia kekurangan zat besi (mikrocytik).  Gejala anemia mungkin merangkumi kadar denyutan jantung, keletihan, luka pada sudut mulut, kuku rapuh, dan lidah lewat.

Peringatan

Tahap Pengambilan Atas Besi Tolerasi adalah 45 mg.  Pengambilan besi yang berlebihan boleh menyebabkan muntah-muntah dan cirit-birit.

 

Isomalto-oligosaccharides

Secara semulajadi dibuat melalui penukaran kanji enzimatik dari makanan tumbuhan seperti jagung, beras, gandum, kacang, kentang, dan kekacang, isomalto-oligosaccharides adalah sumber serat larut prebiotik.  Apabila ditambah kepada produk makanan, mereka menyumbang kepada jumlah kandungan serat makanan dan memberikan rasa manis.

 

Isomaltulose

Isomaltulosa adalah karbohidrat perlahan-lahan (disakarida) yang dijumpai sebagai komponen semula jadi madu dan tebu.  Ia secara eksklusif dibuat daripada makhluk gula dan disiapkan menjadi serbuk kristal putih.  Ia memberikan rasa manis, tetapi 50% kurang manis daripada sukrosa (gula meja).  Ia adalah pemanis glisemik mesra alam dan rendah, yang bermaksud bahawa ia tidak meningkatkan gula darah seperti glukosa atau kanji selepas penggunaan.

 

honeysuckle jepun (lonicera japonica)

Bunga Honeysuckle Jepun

Honeysuckle Jepun (Lonicera japonica) berasal dari Asia.  Budak bunga telah digunakan dalam perubatan Cina dan teh herba. Bunga-bunga mempunyai bau manis yang sangat kuat untuk mereka.  Terdapat banyak sebatian aktif dalam bunga seperti luteolin, bioflavonoid, saponin, dan glikosida.

Faedah Kesihatan

Honeysuckle Jepun mempunyai sifat anti-radang, anti-bakteria, antivirus, dan antioksidan yang bermanfaat untuk tubuh manusia.  Honeysuckle Jepun boleh melindungi rawan (tisu penghubung) dari kemusnahan akibat kesan anti-radangnya.  Honeysuckle Jepun mungkin mempunyai ciri-ciri neuroprotective dan menangguhkan perkembangan masalah buah pinggang yang disebabkan oleh diabetes.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *