Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 6

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 5

 

 

Fennel

Benih Fennel

Fennel (Foeniculum vulgare) adalah herba yang berasal dari rantau Mediterranean dan juga ditanam di China.  Benih tumbuhan ini mempunyai aroma yang enak, aromatik dan rasa manis yang menjadikannya perasa yang popular dalam makanan dan campuran herba.  Benih adas mengandungi sebatian aktif seperti estragole dan flavonoid; Ia juga mengandungi kalsium dan kalium.

 

Faedah Kesihatan

Secara tradisional, benih adas telah dinilai untuk kegunaannya dalam formula herba untuk aduan pencernaan dan membantu memastikan keteraturan.  Benih Fennel mungkin berguna untuk mencegah sembelit apabila digunakan bersamaan dengan herba lain.  Benih Fennel juga boleh mengurangkan kekejangan dan sakit abdomen semasa haid (dysmenorrhea primer) pada wanita.  Makanan yang diberi makan emulsi minyak benih Fennel menunjukkan pengurangan gejala-gejala colic infantile, yang mungkin disebabkan oleh mengurangkan sakit perut.

 

**Peringatan

Pengambilan biji fennel tulen boleh menyebabkan mabuk makanan pada bayi.

 

Fig Powder

Fig Powder

Fig powder terbuat dari buah pohon ara (Ficus carica). Jeruk kering, dipotong, dan tanah menjadi serbuk halus. Fig powder memberikan rasa ringan, manis, dan buah-buahan.

 

Faedah Kesihatan

 

Figs adalah sumber serat yang baik, mikronutrien (contohnya, Besi, Tembaga, Kalium, dan Kalsium), dan polifenol (mis., Proanthocyanidins dan quercetin).  Jeram mengandungi aktiviti antioksidan dengan mengurangkan kerosakan daripada radikal bebas dalam badan.  Pengambilan teh yang mencukupi mungkin menghalang memusnahkan asetilkolin, yang memainkan peranan penting dalam otak.  Ia telah dicadangkan dalam kajian pra-klinikal yang boleh meningkatkan fungsi kognitif dan mengurangkan tingkah laku yang berkaitan dengan kecemasan.  Rajah juga telah digunakan untuk gangguan gastrousus dan keradangan.

 

 

Minyak Ikan

Minyak Ikan

Minyak ikan adalah sumber asid lemak omega-3 (EPA / DHA).

 

 

Flaxseed

Flaxseed

Flaxseed (Linum usitatissimum) adalah tumbuhan yang tinggi, tegak, tahunan dengan berbentuk bintang, biru-biru bunga.  Ia telah ditanam di banyak kawasan sejak zaman dahulu kala orang Mesir. Hari ini, pemimpin dunia untuk pengeluaran rami adalah Kanada.  Biji rami tanah dihasilkan dari biji benih dan merupakan salah satu sumber lignans yang paling kaya, yang menyediakan 75-800 kali lebih banyak daripada kebanyakan makanan tumbuhan.   Flaxseed juga kaya dengan kandungan asid lemak omega-3, asid alpha-linolenic (ALA).

 

Faedah Kesihatan

Penggunaan flaxseed dapat mengurangkan kadar kolesterol dan kolesterol jahat (LDL kolesterol) yang dapat mengurangkan kelikatan darah dan agregasi platelet, tetapi meningkatkan kadar asid lemak omega-3, termasuk ALA kesan sampingan flaxseed pada kesihatan jantung.  Tambahan pula, biji rami boleh membantu merangsang pergerakan usus dan meningkatkan kawalan glukosa darah dan kepekaan insulin.

 

 

Flaxseed Oil

Minyak Flaxseed

Minyak bunga rami diekstrak daripada flaxseed (Linum usitatissimum). Biji-bijian adalah tanah dan dikukus; maka minyak ditekan, disejukkan dan ditapis.  Minyak bunga biji kaya dengan asid alpha-linolenic (ALA asid lemak omega-3).

 

Fruktosa

Fruktosa adalah sejenis karbohidrat semulajadi (monosakarida) yang terdapat dalam banyak buah-buahan dan dibuat secara komersil oleh penukaran enzimatik dextrose (lihat Dextrose) yang diperoleh daripada jagung (Zea mays).  Juga dikenali sebagai gula buah, fruktosa adalah yang paling manis di antara semua gula secara semulajadi dan berfungsi sebagai pemanis semulajadi.  Fruktosa adalah pemanis glisemik yang rendah, bermakna ia tidak meningkatkan gula darah seperti glukosa atau kanji selepas penggunaan.

 

 

Bawang Putih

Bawang putih

Bawang putih (Allium sativum) adalah herba yang boleh dimakan yang berasal dari keluarga lily yang berasal dari Eropah dan Asia Tengah. Allicin (thiosulfinates) adalah salah satu daripada unsur-unsur aktif bawang putih.  Secara tradisinya, ia telah dinilai sebagai ramuan masakan dan penggunaannya dalam formulasi herba.

 

Faedah Kesihatan

Bawang putih adalah ramuan yang berguna untuk kesihatan jantung.  Bawang putih boleh meningkatkan paras kolesterol yang sihat (HDL-kolesterol) sambil menurunkan paras kolesterol jahat (LDL-kolesterol) dan lemak (trigliserida) dalam darah.  Mayat boleh membantu menurunkan tekanan darah, agregasi platelet dan keradangan.   Bawang putih yang difermentasi dapat mengurangkan penyakit arteriosklerotik pada individu dengan paras lipid darah tinggi.  Di samping itu, bawang putih mungkin mempunyai aktiviti antibakteria dan boleh mengurangkan saiz tumor dengan mendorong kematian sel.

 

**Peringatan

Bawang putih boleh menyebabkan sakit perut, mual, muntah, dan cirit-birit pada sesetengah individu.

 

 

Gelatin

Gelatin

Gelatin adalah protein yang semulajadi yang diperolehi oleh hidrolisis separa kolagen yang terdapat pada kulit haiwan, tisu penghubung, dan tulang.

Fungsi

Gelatin digunakan untuk sifat pembentukan gel semulajadi dan merupakan komponen utama kulit kapsul lembut gel.

 

Halia

Halia

Serbuk halia

Halia (Zingiber officinale) adalah herba yang ditanam di China dan India. Akar halia dibersihkan, dikeringkan, dan tanah menjadi serbuk halus.  Halia telah dinilai lebih dari 2,500 tahun sebagai agen rempah dan perasa dalam masakan serta wangian dalam sabun dan kosmetik.  Halia mengandungi oleoresin, prinsip pedas.  Secara tradisi, akar halia juga telah dinilai untuk penggunaannya dalam formula herba untuk kegunaannya dalam mengurangkan mual.

Faedah Kesihatan

Akar halia boleh mengurangkan gejala kelonggaran seperti muntah dan berpeluh sejuk. Halia juga berguna untuk mengurangkan loya dan muntah selepas pembedahan.  Halia boleh mengurangkan sakit pada ibu mengandung.  Halia boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular disebabkan oleh sifat-sifatnya sebagai antioksidan, anti-radang, dan anti-platelet agent. Halia  mungkin mengandungi sifat-sifat yang mengurangkan keradangan bagi individu dengan osteoartritis.  Halia mungkin juga mempunyai aktiviti anti-diabetes.

**Peringatan

Halia mungkin berinteraksi dengan ubat-ubatan seperti Warfarin yang melambatkan pembekuan darah, yang mungkin meningkatkan peluang lebam dan pendarahan.

Dalam Shaklee, halia ada dalam peppermint.

 

Ginkgo Biloba

 

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba (Ginkgo biloba), yang berasal dari Jepun dan China, merupakan salah satu spesies pokok hidup yang tertua di dunia.  Ia mengandungi daun berbentuk kipas tersendiri yang mengandungi banyak unsur, termasuk diterpenes, flavonols, flavones, biflavones, catechins, dan proanthocyanidins.  Daun ginkgo kering dihancurkan dan diletakkan di dalam proses pengekstrakan.  Ekstrak cecair biasanya tertumpu kepada 24% flavon glikosida dan 6% terpene laktones.

 

Faedah Kesihatan

Ekstrak Ginkgo telah digunakan secara tradisional untuk merawat tinnitus (berdering di telinga), vertigo, asma, bronkitis atau kelelahan.  Terdapat beberapa kajian sokongan yang telah digunakan untuk merawat masalah kognitif dan memperbaiki masalah penglihatan pada orang yang menghidap diabetes. Ginkgo biloba rawatan telah menunjukkan berkesan dalam mengurangkan gejala-gejala depresi pada pesakit dengan kekurangan cerebral.   Kekurangan serebrovaskular adalah penyumbatan arteri yang menghalang bekalan darah ke otak, mungkin menyebabkan strok.  Pelaksanaan Ginkgo biloba dapat membantu meningkatkan fungsi kognitif dan sosial pada individu yang mengalami demensia.  Rawatan Ginkgo telah menunjukkan peningkatan jarak berjalan kaki pada pesakit dengan penyakit arteri periferal.  Ia telah dicadangkan dalam kajian praplinikal bahawa Ginkgo boleh berfungsi sebagai agen anti-radang dan mengurangkan rasa sakit dengan keradangan.

**Peringatan

Ginkgo biloba boleh menyebabkan reaksi kulit alergi, sakit kepala, sakit perut, loya, cirit-birit, dan pening pada sesetengah individu.

 

Ginseng Panax

Ginseng, Panax

Ginseng (Panax ginseng) berasal dari China dan Korea.  Nama ginseng bermaksud “akar manusia,” rujukan kepada bentuknya, yang menyerupai bentuk manusia.  Akar ginseng yang matang mengandungi sebatian saponin yang dikenali sebagai ginsenosida.  Akar yang dibersihkan diekstrak, tertumpu dan dikeringkan.  Ekstrak biasanya diseragamkan untuk mengandungi sekurang-kurangnya 10% ginsenosida.

 

Faedah Kesihatan

Panax ginseng telah dinilai sebagai tonik, adaptogen, dan agen prophylactic untuk membina rintangan.  Panax ginseng telah dinilai sebagai tonik, adaptogen, dan agen prophylactic untuk membina rintangan.  Panax ginseng juga telah digunakan untuk mengurangkan risiko penyakit, meningkatkan daya hidup, meningkatkan stamina, dan menggalakkan kesejahteraan umum selama beribu-ribu tahun di Korea dan China, tanpa dikaitkan dengan kejadian buruk atau interaksi dadah.

 

Oleh itu, penggunaan Panax Ginseng telah dianggap meningkatkan kesihatan keseluruhan, mengurangkan kerentanan kepada penyakit, dan mempromosikan umur panjang, kerana namanya “panax” bermaksud “menyembuhkan-semua” dalam bahasa Yunani. Ekstrak ginseng dalam kombinasi dengan multivitamin meningkatkan aktiviti detoksifikasi hati pada orang tua dengan penyakit hati kronik.  Ginseng telah dikaitkan dengan peningkatan fungsi ereksi, fungsi seksual, prestasi fizikal, dan faktor yang berkaitan dengan kesuburan lelaki.  Tambahan pula, Ginseng telah menunjukkan kesan ergonomik dengan memanjangkan tempoh latihan sehingga keletihan.   Mekanisme ini telah disokong dalam kajian praplinikal, melaporkan kesan termogenik Panax Ginseng dengan meningkatkan daya tahan terhadap suhu sejuk dan meningkatkan pemulihan dari hipotermia akut.

 

GLA (Gamma-Linolenic-Acid)

GLA

GLA (Gamma-Linolenic-Acid) adalah asid lemak omega-6 yang biasanya diekstrak dari minyak primrose petang atau minyak borage.

 

Glukosamin Hidroklorida

Glukosamin hidroklorida boleh dihasilkan secara komersil dengan penapaian bijirin (seperti jagung atau gandum). Glukosamin dipertingkatkan lagi kepada glukosamin hidroklorida, bentuk garam asid yang lebih stabil daripada bentuk bebasnya.

Faedah Kesihatan Utama

Setelah pengambilan, molekul glukosamin hidroklorida sepenuhnya terionisasi menjadi glukosamin bebas. Glukosamin Hidroklorida  mungkin mendapat kesakitan sakit lutut akibat osteoarthritis.  Ia juga telah dicadangkan dalam kajian pra-klinikal dan klinikal bahawa glukosamin hidroklorida boleh menyokong kesihatan sendi yang normal.

**Peringatan

Kerana Glukosamin Hidroklorida  dapat meningkatkan kesan ubat penipisan darah (warfarin), disarankan untuk berunding dengan doktor jika sedang mengambil ubat penipisan darah.

 

Gliserin

Gliserin adalah cecair yang jelas dan likat yang diperolehi oleh hidrolisis lemak atau minyak (contohnya kelapa, canola, tallow, atau lain-lain), yang melibatkan proses stim tekanan tinggi yang berterusan.  Gliserin kemudiannya tertumpu, ditapis dan dibersihkan.

Fungsi

Gliserin bertindak sebagai humectant untuk membantu mengekalkan integriti shell kapsul lembut gelatin.  Ia juga menggalakkan penghidratan ghatti gusi yang sering digunakan dalam pembuatan tambahan.

 

Glyceryl Palmitostearate

Palmitostearate glyceryl adalah cecair likat yang terdiri daripada asid lemak palmitik dan stearic asid semula jadi sebagai glycerides, sebatian yang menyediakan asid lemak dalam makanan.  Glyceryl palmitostearate diperbuat daripada asid lemak yang berasal dari minyak sayuran.

Fungsi

Glyceryl palmitostearate membantu menggantung bahan aktif (seperti CoQ10) untuk kestabilan dalam pembuatan.

 

 

Gotu kola (Centella asiatica)

Gotu Kola

Gotu kola (Centella asiatica) adalah langsing, merayap yang tumbuh di kawasan rawa India, Madagascar, dan kawasan tropika.  Ekstrak tumbuhan mengandungi sejumlah sebatian triterpenoid.  Komponen ini diekstrak daripada herba kering.  Gotu kola tidak berkaitan dengan kacang Kola dan tidak mempunyai kafein.

 

Faedah Kesihatan

Gotu Kola dapat mengurangkan bengkak di kaki akibat kekurangan vena. Sebatian triterpenoid di Gotu Kola mungkin mendorong aktiviti penyembuhan. Gotu Kola mungkin dapat mengurangkan keterukan gangguan kebimbangan umum pada orang dewasa, menangguhkan permulaan penurunan kognitif pada orang tua, dan melindungi otak dari neurotoksisitas.  Gola kola telah digunakan untuk meningkatkan fungsi kognitif dalam ubat Ayurveda.

 

Grapefruit Oil

Minyak Grapefruit

Minyak Grapefruit adalah aromatik, minyak wangi yang diekstrak dari kulit anggur (Citrus paradisi).

Fungsi

Minyak Grapefruit digunakan sebagai agen perisa semulajadi.

 

 

Grapeseed Extract

Ekstrak Grapeseed

Ekstrak biji anggur sering berasal dari anggur merah (Vitis vinifera), yang ditanam di seluruh dunia.  Ekstrak ini disediakan dari benih dan kulit, yang kaya dengan flavanol, terutama proanthocyanidins.  Biji-bijian dan kulit dipisahkan dari pomacea anggur dan dicuci sebelum pengekstrakan.  Ekstrak itu kemudian disucikan, tertumpu dan diseragamkan untuk kandungan proanthocyanidin sebelum pengeringan.

Faedah Kesihatan

Ekstrak biji anggur mempunyai sifat antioksida yang bermanfaat.  Ekstrak biji anggur boleh menurunkan tahap glukosa darah, yang boleh membantu dalam mengurangkan risiko perkembangan diabetes. Ekstrak Grapeseed boleh mencegah simptom-simptom dalam kekurangan vena kronik seperti: berat, gatal-gatal, dan pembengkakan.  Ekstrak Grapeseed boleh meningkatkan fungsi endothelial, mengurangkan tekanan oksidatif, dan mengurangkan tekanan oksidatif, dan mengurangkan tekanan oksidatif, dan mengurangkan tekanan darah, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

 

 

Green Coffee Bean Extract

Ekstrak Biji Kopi Hijau

Ekstrak biji kopi hijau (Coffea arabica) adalah daripada biji kopi hijau yang tidak rosak.  Berbanding dengan biji kopi panggang, kacang hijau mempunyai kadar asid cholinergik yang lebih tinggi.

Faedah Kesihatan

Asid cholinergik boleh memberi manfaat kepada tubuh dengan bekerja sebagai agen perlindungan antioksidan, antibakteria dan chemo.  Penggunaan ekstrak kopi hijau yang mencukupi dapat menurunkan tekanan darah, berat badan, dan pengumpulan lemak di hati.

**Peringatan

Penggunaan berlebihan biji kopi hijau boleh menyebabkan pengambilan kafein yang berlebihan.  Kafein boleh menyebabkan kegelisahan, insomnia, sakit kepala, sakit perut, mual, cirit-birit, atau muntah-muntah.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *