Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 4

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

 

Kromium

Kromium adalah mineral penting. Sumber makanan kromium yang baik termasuk: brokoli, kentang, epal, ham Turki, daging lembu, jus anggur, dan jus oren.  Nilai harian 100% (berdasarkan diet 2000 kcal) adalah 120 μg, tetapi ia telah disemak semula kepada 35 μg pada 27 Mei 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita hamil atau menyusu adalah 45 μg, berkuatkuasa pada 26 Julai , 2018.

 

Jenis- jenis 

 

1) Kromium nikotinat / polinomikinat: Chromium nikotinat / polinikotinat adalah sumber bioavailable dari mineral jejak yang penting, kromium, yang dibuat dengan menggabungkan kromium trivalen (Cr III) yang diperoleh dari kromium klorida dengan asid nicotinic (sejenis vitamin B, niasin) .
2) Rye Chromium: Ragi kromium adalah sumber semulajadi kromium terikat secara organik. Ia disediakan dengan meningkatkan sel-sel yis pemakanan (Saccharomyces cerevisiae) dalam medium kaya kromium.  Chromium dimasukkan ke dalam struktur protein sel yis, yang kemudian dituai dan dikeringkan.
3) Trace Mineral Rice Hydrolyzate: Trace mineral mineral hydrolyzate berasaskan protein kompleks protein. Ia dihasilkan oleh enzimatis hidrolisis protein beras dan kemudian menggabungkan peptida yang dihasilkan (serpihan protein kecil) dengan kromium.

 

Faedah Kesihatan Utama

Kromium memainkan peranan penting dalam kawalan gula darah di mana ia berfungsi bersamaan dengan insulin untuk memudahkan pengambilan glukosa darah ke dalam sel.  Kromium juga memainkan peranan dalam metabolisme karbohidrat, lemak, dan protein.

Nota

Pesakit yang sedang mengambil ubat anti-diabetes, suplemen kromium hanya perlu diambil selepas kebenaran daripada doktor.

 

Dalam Shaklee, Vitalea miliki kromium.

 

Asid sitrik

Asid sitrik adalah asid organik yang diperolehi dengan penapaian tepung jagung dan molase. Ia adalah asid organik utama yang terdapat dalam buah sitrus.

Fungsi

Ketiadaan asid sitrik digunakan untuk meningkatkan rasa buah sitrus semulajadi dalam tablet yang boleh dikunyah dan minum campuran.

 

Asid sitrik dalam Shaklee terdapat dalam Vitamin C.

 

Bioflavonoid sitrus

Bioflavonoid sitrus termasuk bioflavonoid lemon, bioflavonoid oren, bioflavonoid limau gedang, dan kompleks hesperidin.  Mereka diperolehi dari kulit jeruk lemon, oren, dan grapefruit.  Kulit sitrus dihancurkan dan kemudian menjalani satu siri pengekstrakan.  Campuran yang dihasilkan dikeringkan menjadi bentuk serbuk.

 

Faedah Kesihatan Utama

Bioflavonoids adalah keluarga sebatian yang dijumpai secara semulajadi di dalam tumbuhan dan bertindak sebagai antioksidan dan agen anti-radang.  Penggunaan bioflavonoid yang mencukupi telah dikaitkan dengan penurunan risiko kanser, penyakit kardiovaskular, dan penyakit kronik yang lain.  Bioflavonoid memainkan peranan penting dalam laluan isyarat sel yang mengawal selia pertumbuhan dan kematian sel (apoptosis) dan dalam mempengaruhi laluan yang boleh mengurangkan keradangan, menghalang pertumbuhan tumor, mengeluarkan bahan kimia toksik daripada badan, dan mengelakkan pembekuan darah yang berlebihan.

 

Ni ada dalam Vitamin C Shaklee.

 

Blender Citrus Fiber

Citrus Fiber Blend (dari Orange Peel Powder)Buah jeruk dibuat dari pulpa dan kulit lemon (Citrus limon), jeruk (Citrus sinensis), dan limau gedang (Citrus paradisi).  Ia dibuat dengan mengeluarkan jus dan minyak dari buah-buahan yang dibasuh dan dibersihkan dengan teliti.  Pulpa dan kulit buah sitrus dibersihkan dan ditekan untuk mengeluarkan sebatian air dan sebatian sitrus yang larut.  Setelah dehidrasi dan kepekatan lebih lanjut, pulpa dan kulit menjadi tanah dan dicampur menjadi serbuk.  Citrus blend berfungsi sebagai sumber semula jadi makanan pemakanan.

 

Serbuk Koko

Serbuk koko buat dari kacang-kacangan pokok koko (Theobroma cacao) yang ditanam di pinggang khatulistiwa. Kebanyakan koko yang tumbuh secara komersial berasal dari Amerika Selatan.  Setelah biji koko dituai, dibersihkan, dan dibungkus, koko di alkali (diproses Belanda), dipanggang, tanah, dan ditekan menjadi kek. Koko itu menjadi serbuk koko halus.

Fungsi

Serbuk koko digunakan untuk rasa koko semulajadi dan warna coklat kaya.

Serbuk koko ni dalam Shaklee digunakan pada Cinch coklat.

 

Tembaga

Tembaga adalah mineral penting.  Sumber makanan tembaga yang baik termasuklah: hati, moluska, tiram, daging kepiting, kacang, kacang, biji bunga matahari, dan lentil.  Nilai harian 100% Tembaga (berdasarkan diet 2000 kcal) adalah 2 mg, tetapi ia telah disemak semula kepada 0.9 mg pada 27 Mei 2016.  Nilai harian 100% untuk wanita hamil atau menyusu adalah 1.3 mg, 26 Julai 2018.

 

Jenis-Jenis

1) Tembaga Gluconate: Glukonat tembaga disediakan dengan menggabungkan tembaga sulfat dengan asid gluconik, asid organik yang dihasilkan oleh penapaian glukosa dari jagung.
2) Copper Lysinate: Copper lysinate adalah sumber bioavailable dari mineral penting, tembaga. Ia dibuat dengan mengikat tembaga yang diperoleh daripada garam mineral, tembaga sulfat, dengan asid amino, lisin.
3) Tembaga Oksida: Tembaga oksida berlaku sebagai tenorit mineral dan paramelaconit.

 

Faedah Kesihatan Utama

Tembaga adalah konstituen banyak enzim dalam badan, termasuk enzim enzim superoxide dismutase (SOD). Fungsi tembaga dalam pembentukan sel darah merah, protein hemoglobin, pigmentasi normal, dan kolagen yang terdapat pada tulang dan tisu penghubung.  Di samping itu, tembaga menyumbang kepada fungsi normal sistem imun dan saraf3 serta sintesis senyawa-hormon seperti prostaglandin, yang boleh membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah.

 

**Peringatan

Tahap Pengambilan Upper Toler untuk Tembaga adalah 10 mg.  Walaupun tembaga adalah penting untuk aktiviti antioksidan, paras tembaga yang tinggi mungkin dikaitkan dengan penyakit Alzheimer.  Oleh itu, memakan di atas tahap pengambilan atas boleh diterima tidak wajar.  Tambahan pula, tanda-tanda keracunan tembaga akut boleh termasuk loya, muntah dan cirit-birit.

 

Dalam Shaklee, tembaga ni ada dalam Vitalea.

 

CoQ10 (CoenzymeQ10)

 

Coenzyme Q10 (CoQ10), juga dikenali sebagai ubiquinone, adalah serbuk kristal kuning yang sering dihasilkan oleh penapaian bit gula. Coenzyme Q10 berlaku secara semula jadi dalam tubuh, tetapi cenderung berkurangan dengan usia.

 

Coenzyme Q10 boleh didapati dalam makanan seperti: daging lembu, ayam, minyak kacang soya, minyak kanola, kacang tanah, pistachios, brokoli, dan oren.

 

Faedah Kesihatan Utama

Coenzyme Q10 memainkan peranan penting sebagai cofactor dalam pengeluaran tenaga selular (ATP, mata wang tenaga badan) daripada tenaga yang menyediakan nutrien, seperti karbohidrat dan asid lemak.  Coenzyme Q10 juga berfungsi sebagai antioksidan untuk membantu meneutralkan radikal bebas dan mencegah pengoksidaan kolesterol jahat (LDL-kolesterol).

Suplemen Coenzyme Q10 telah dicadangkan untuk membantu menurunkan tekanan darah pada individu hipertensi, memperbaiki fungsi jantung, dan mengurangkan risiko dan gejala kegagalan jantung dan aterosklerosis. Tahap rendah Coenzyme Q10 di otak telah dijumpai dalam individu dengan penyakit Parkinson, yang menunjukkan persatuan penyakit Parkinson dengan tahap CoQ10 di dalam otak.

 

**Peringatan

Tahap selamat yang diperhatikan untuk Coenzyme Q10 adalah 1,200 mg sehari disebabkan oleh kesan sampingan mual, penurunan selera makan, dan cirit-birit.

 

Dalam Shaklee, CoQ10 ada dalam CoQ-Trol.

 

Cordyceps sinensis

Cordyceps (Cordyceps sinensis) adalah cendawan berbentuk hitam dan hitam.  Di masa lalu, cordyceps dituai dari kawasan jauh, tinggi di sempadan China-Tibet, tetapi kini sering tumbuh secara hidroponik.   Untuk menyediakan ekstrak, badan berbuah matang dikeluarkan, tertumpu dan kemudian dikeringkan.  Cordyceps secara tradisional menjadi salah satu herba perubatan Cina yang paling bernilai untuk digunakan sebagai tenaga dan sokongan imun.

 

Faedah Kesihatan

Cordyceps sinensis boleh membantu menghalang kerosakan buah pinggang pada pesakit dengan angina pectoris.   Cordyceps boleh memainkan peranan dalam mengurangkan komplikasi pesakit pemindahan buah pinggang (buah pinggang).  Ia telah dicadangkan dalam kajian pra-klinik bahawa Cordyceps boleh mencegah osteoporosis dengan mengurangkan perolehan tulang dan meningkatkan tahap osteocalcin.

 

Jagung Bran

Bran jagung berasal dari lapisan bran serat tinggi jagung kuning (Zea mays).  Jisim keseluruhan dituai dan selepas dedak itu dipisahkan dari seluruh kernel, dedak jagung tanah dan panggang.  Ia berfungsi sebagai sumber semulajadi serat pemakanan yang tidak larut air.

 

Serat jagung

Gentian Jagung (Larut)

Berasal dari kanji jagung (Zea mays) menggunakan hidrolisis enzimatik, serat larut jenis ini didapati mempunyai indeks glisemik rendah (menggalakkan kesihatan pencernaan dengan merangsang pertumbuhan bakteria baik (kesan prebiotik) .  Tidak seperti serat prebiotik yang lain, serat jagung larut telah didapati dapat diterima dengan baik dengan kesan sampingan gastrointestinal yang minima.

 

Zea mays corn

 

Minyak Jagung

Minyak jagung diekstrak daripada kuman jagung hancur (Zea mays). Ia adalah sumber semula jadi asid lemak tak jenuh, termasuk asid linoleik.

 

Jagung Syrup Padat

Pepejal sirap jagung adalah bentuk tepung jagung yang kering dan kering, yang mengandungi maltosa, dextrin, dextrose, dan karbohidrat lain.

 

Cranberry

Cranberry (Vaccinium macrocarpon) menuai setiap musim gugur dari ladang di Utara A.S. dan bahagian Kanada. Cranberry adalah sumber proanthocyanidins dan tanin, sebatian yang ditemui untuk menggalakkan kesihatan saluran kencing.  Cranberry kering sering dikukus secara semulajadi dengan penyerapan buah-buahan dalam jus epal pekat, dan kemudian mengeringkan buah yang digunakan.  Cranberry mengandungi anthocyanins, flavonols, flavan-3-ols, proanthocyanidins, dan derivatif asid fenolik.

 

Vaccinium macrocarpon

 

 

Faedah Kesihatan

Sebatian aktif dalam penyakit kardiovaskular, kanser, jangkitan saluran kencing, dan ulser perut yang disebabkan oleh Helicobacter pylori kerana ciri antibakteria dan antioksidannya.  Ia telah dikhaskan bahawa penggunaan cukup cranberry boleh mencegah pembentukan plak di arteri (aterosklerosis).

 

Peringatan

Pengambilan jus kranberi yang berlebihan (1-2 liter / hari) untuk tempoh lanjutan (lebih daripada 3 minggu) boleh mengubah kesan warfarin.

 

Natrium croscarmellose

 

Natrium croscarmellose, juga dikenali sebagai gusi selulosa yang diubahsuai, diperbuat daripada selulosa semulajadi yang diperolehi daripada kapas (Gossypium) linters (fuzz yang mematuhi cottonseeds).  Selulosa diubahsuai melalui beberapa proses untuk membentuk gusi penyerap.

 

Fungsi

Natrium croscarmellose digunakan untuk mengikat bahan-bahan tablet dengan perpecahan tablet dengan membantu mereka memecahkan apabila bersentuhan dengan persekitaran bendalir saluran pencernaan.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *