Skip to content
Home Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 3

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 2

 

 

Kafein

 

Kafein adalah sebatian yang boleh ditemui dalam kopi, teh hijau, Guarana, koko, pasangan yerba, dan tumbuhan lain.  Kafein biasanya dihasilkan untuk kegunaan tambahan dengan pengekstrakan air daun teh hijau dan sumber lain.  Kafein dengan cepat diserap oleh perut dan usus kecil, dan kemudian tersebar ke bahagian yang berlainan badan, termasuk otak.

 

Faedah Kesihatan Utama

 

Kafein dikenali untuk merangsang sistem saraf pusat dan meningkatkan metabolisme tenaga.  Dos yang rendah (beberapa cawan kopi sehari) kafein boleh meningkatkan perhatian, tumpuan dan keupayaan untuk melaksanakan tugas kognitif.  Manfaat pengambilan kafein terhadap prestasi fizikal dalam sukan pasukan, pecut, atau latihan rintangan telah diperhatikan.

 

**Peringatan

 

Pengambilan kafein yang berlebihan boleh mengakibatkan gangguan, keresahan, dan gangguan tidur. Pengambilan kafein semasa hamil dikaitkan dengan pengurangan pertumbuhan janin.

 

Kalsium

 

Kalsium adalah mineral penting yang boleh didapati dalam makanan seperti susu, keju, yogurt, sardin, oren, kale, kacang pinto, dan kubis Cina. Nilai harian 100% untuk kalsium (berasaskan diet 2000 kcal) adalah 1,000 mg, tetapi telah disemak semula kepada 1,300 mg pada 27 Mei 2016. 15 Nilai harian 100% bagi wanita hamil atau menyusu juga 1,300 mg, berkuatkuasa pada 26 Julai 2018.

 

Jenis jenis kalsium

 

1) Kalsium Ascorbate: (Lihat Vitamin C)

2) Kalsium Karbonat: Kalsium karbonat merupakan sumber kalsium mineral yang boleh diperolehi dari sumber batu kapur dengan proses yang merangkumi penggunaan kalsium klorida dan natrium bikarbonat.

3) Kalsium Sitrat: Kalsium sitrat adalah sumber yang sangat bioavailable kalsium mineral penting.  Ia disediakan dengan menggabungkan kalsium karbonat atau kalsium hidroksida dengan asid sitrik, asid organik.

4) Calcium Citrate Malate: Calcium citrate malate adalah sumber kalsium bioavailable, mineral penting.   Ia disediakan dengan menggabungkan kalsium karbonat atau hidroksida dengan asid sitrik asid organik dan asid malik.

5) Calcium Lactate: Kalsium laktat adalah sumber bioavailable dari mineral penting, kalsium, dibuat dengan menggabungkan kalsium karbonat atau kalsium hidroksida dengan asid organik, asid laktik.  Asid laktik dihasilkan oleh penapaian karbohidrat mudah yang terdapat dalam bit gula.

6) Kalsium Pantothenate: (Lihat Asid Pantothenic)

7) Dicalcium Phosphate: Dicalcium fosfat adalah bentuk bioavailable dari mineral, kalsium, dan fosforus. Ia dihasilkan oleh tindak balas asid fosfat (diperbuat daripada batu fosfat berasid) dan kalsium oksida (diperbuat daripada batu kapur semula jadi), atau kalsium hidroksida (diperbuat daripada batu kapur semula jadi yang telah terhidrasi dengan air).  Dicalcium fosfat boleh berfungsi sebagai bahan semula jadi untuk mengikat bahan-bahan tablet bersama-sama.

8) Tricalcium Phosphate: Trikalcium fosfat merupakan bentuk bioavailable dari mineral, kalsium, dan fosforus. Ia dihasilkan dengan menggabungkan asid fosforik (diperbuat daripada batu fosfat berasid) dan kalsium oksida (diperbuat daripada batu kapur semula jadi).  Trikalcium fosfat juga boleh membantu keupayaan aliran produk serbuk.

 

Faedah Kesihatan Utama

 

Kalsium diperlukan untuk pembangunan dan penyelenggaraan tulang dan gigi yang sihat.  Pengambilan kalsium yang mencukupi adalah penting untuk mencapai ketumpatan tulang puncak.  Selain itu, pengambilan kalsium yang mencukupi dapat membantu mencegah osteoporosis, gangguan di mana jisim tulang dan kekuatan berkurangan.

 

Kalsium memainkan peranan penting dalam isyarat sel, membantu pengecutan otot yang normal dan melakukan impuls saraf.  Kalsium juga membantu dalam pembekuan darah normal.  Penggunaan kalsium yang mencukupi dapat mengurangkan risiko hipertensi.

 

Pengambilan kalsium yang mencukupi adalah penting dalam wanita mengandung kerana kalsium boleh mencegah preeklampsia serta peredaran dan penyerapan usus memimpin di dalam ibu dan dengan demikian kurang pendedahan memimpin ke janin.  Vitamin D diperlukan untuk penyerapan kalsium.

 

**Peringatan

 

Tahap Pengambilan Upper Toler (UL) untuk kalsium yang dikonsumsi dalam sehari ialah 2,500 mg untuk orang dewasa di bawah umur 50 tahun dan 2,000 mg untuk orang dewasa lebih 50 tahun.

 

Hypercalcemia, biasanya disebabkan oleh kombinasi pengambilan kalsium dan antacid yang berlebihan, boleh menyebabkan gejala seperti: loya, muntah, sembelit, keletihan, kelemahan otot, dan hiperparatiroidisme.

 

 

 

Kalsium Sodium Caseinate

 

Casein adalah bioavailable, lengkap protein secara semulajadi hadir dalam susu.  Kalsium natrium kaseinat diasingkan daripada protein susu. Susu bukan lemak adalah pasteurisasi pertama, dan protein susu kasein dan whey diasingkan oleh pembekuan menggunakan proses khusus yang melibatkan mikroorganisma yang menghasilkan asid laktik dan enzim semulajadi, rennet.  Protein whey (protein susu lain) dikeluarkan, menghasilkan kasein kasein.   Ayam dicampur dengan kalsium hidroksida dan natrium hidroksida dan kemudian dikeringkan.

 

Fungsi

 

Kaseinat digunakan dalam produk makanan yang mengandung protein kerana  rasanya yang ringan, halus “mouth feel”, dan kemudahan pencampuran minuman bubuk.

 

Gula tebu

 

Gula tebu adalah pemanis alami yang dihasilkan oleh gula pasir, yang dikancurkan untuk mengumpulkan jusnya. Setelah kotoran dikeluarkan dari jus, jusnya direbus.  Dengan mendinginkan dan mencampur sedimen, gula kristal dihasilkan.

 

Tebu

 

Minyak canola

 

Minyak canola adalah minyak nabati alami yang diekstraksi dari berbagai jenis lobak rap (Brassica).  Minyak canola adalah sumber kaya asam lemak tak jenuh tunggal dan asam linoleat.

 

Warna karamel

 

Warna karamel adalah warna alami yang dihasilkan dari perlakuan panas yang dikendalikan dengan hati-hati dari karbohidrat kelas makanan.  Karbohidrat didehidrasi dan mengalami reaksi polimerisasi, yang berakibat pada kecoklatan.  Dengan menyesuaikan keadaan reaksi, intensitas dan warna warnanya dapat dikontrol.

 

Fungsi

Warna karamel digunakan sebagai pewarna alami.

 

Carnauba Wax

 

Lilin Carnauba adalah lilin tumbuhan semulajadi yang diperoleh dari daun pokok palma lilin Brazil (Copernicia cerifera).  Lilin dipisahkan dari daun, cair, diperkuat semula, dan dikisar menjadi serbuk.  Serupa dengan serat makanan, lilin tumbuhan semulajadi melewati saluran pencernaan yang tidak diserap.

 

Fungsi

 

Lapisan nipis lilin tumbuhan semulajadi sering digunakan untuk melapisi tablet untuk memberikan bersinar berkilat pada tablet.

 

Carrageenan

 

Carrageenan adalah gusi semulajadi dengan sifat pembentuk gel, yang diperoleh daripada rumpai laut merah (Chondrus crispus dan Gigartina mammillosa) yang tumbuh di perairan cetek di sepanjang pantai Perancis, Ireland, Portugal, Amerika Syarikat, dan Kanada.

 

Fungsi

Carrageenan digunakan sebagai agen penebalan dan sebagai bantuan untuk pelepasan yang berterusan.

 

Serbuk lobak merah

 

Serbuk lobak disediakan dari lobak yang baru dituai (Daucuscarota) yang telah dibasuh dan dehidrasi perlahan. Lobak kering dijadikan serbuk halus dan digunakan sebagai sumber semula jadi serat, rasa, dan warna.

 

Lobak merah

 

Faedah Kesihatan

 

Lobak merah adalah sumber beta-karoten yang baik, antioksidan dan provitamin A, yang boleh ditukar kepada Vitamin A dalam tubuh. Lihat Vitamin A / beta-carotene untuk faedah kesihatan selanjutnya.

 

Casein

Casein adalah protein utama susu lembu.

 

Selulosa

Selulosa diperoleh daripada pulpa gentian tumbuhan semulajadi, kemudian disucikan dan dijadikan serbuk.

 

Fungsi

Serbuk selulosa berfungsi sebagai bahan semula jadi untuk mengikat bahan-bahan bersama-sama dalam tablet.

 

Gula selulosa

Gula selulosa diperbuat daripada selulosa semulajadi yang diperoleh dari kedua-dua pulpa kayu dan serat kapas.   Selulosa semula jadi kemudian diubahsuai untuk membentuk bahan gusi atau gel seperti.

 

Fungsi

Selulosa Gum digunakan untuk membantu perpecahan tablet dengan membantu mereka memecahkan apabila bersentuhan dengan persekitaran bendalir saluran pencernaan.  Ia juga digunakan sebagai sebahagian daripada sistem salutan tablet untuk membantu mengurangkan kemampuan menelan tablet.

 

Chamomile

Bunga chamomile Jerman (Matricaria chamomilla) ditanam di Eropah Selatan dan Timur, Asia Utara dan Barat, dan Amerika Utara.  Bunga-bunga itu mengandungi flavonoid, termasuk apigenin dan luteolin, dan sekurang-kurangnya 0.4% minyak pati.  Kedua-dua juzuk utama minyak pati chamomile ialah α-bisabolol dan chamazulene.

 

Matricaria chamomilla

 

Faedah Kesihatan

 

Bunga Chamomile telah dinilai bahan dalam formula herba dan teh untuk beribu-ribu tahun untuk membantu tidur, kegelisahan, dan masalah gastrointestinal (gangguan perut).  Bisabolol di Chamomile mungkin mempunyai kesan antioksida dan anti-radang Perut dan perut usus di atas boleh mengurangkan agregasi platelet, sekali gus mengurangkan risiko gangguan yang disebabkan oleh pembekuan darah yang berlebihan.  Telah dicadangkan ADHD seperti: hiperaktif dan tidak masuk akal.

 

Ekstrak Benih Anggur Chardonnay

 

Chardonnay Grape Seed Extract (Vitis vinifera) berasal dari anggur Chardonnay yang berasal dari Perancis Timur. Sebatian aktif paling banyak dalam ekstrak biji anggur chardonnay ialah polifenol.

 

Vitis vinifera

 

Faedah Kesihatan

 

Benih anggur dan polifenol Chardonnay dalam benih anggur chardonnay mungkin mempunyai kesan antioksidan, anti-radang, anti-obesiti dan anti-tekanan serta penurunan kolesterol dan nootropik (meningkatkan kognisi) seperti yang diperhatikan dalam kajian pramatlin.  Antara biji anggur, biji chardonnay mengandungi paras tertinggi poliphenol epicatechin. Epicatechin telah terbukti penting untuk kesihatan vaskular dan mengekalkan tekanan darah yang sihat.  Beberapa kajian menegaskan bahawa kesihatan vaskular positif dikaitkan dengan kesihatan kognitif.

 

Benih Chia

 

Benih Chia (Salvia hispanica) adalah makanan konvensional di Amerika Tengah dan Selatan, menyediakan sumber asid lemak omega-3, asid alfa-linolenik (ALA), dan serat makanan.  Asid fenolik dan isoflavon terkandung dalam benih chia.

 

chia seeds

 

Faedah Kesihatan

 

Penggunaan benih chia boleh meningkatkan tahap darah asid lemak omega-3, ALA dan EPA (asid eicosapentaenoic), pada wanita menopause.  Benih Chia boleh membantu mengekalkan paras kolesterol yang sihat, tekanan darah, dan kesihatan jantung.  Biji Chia juga menunjukkan aktiviti antioksidan.  Dalam kajian praplinikal, benih chia meningkatkan rintangan insulin dan dislipidemia berbanding dengan minyak jagung.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *