Skip to content
Home Kepentingan Air untuk memastikan pengambilan suplimen berfungsi dengan baik

Kepentingan Air untuk memastikan pengambilan suplimen berfungsi dengan baik

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Hari ni saya nak kongsi dengan anda pembaca saya sekalian berkenaan dengan pentingnya air untuk memastikan pengambilan suplimen berfungsi dengan baik.

Saya selalu didatangi oleh insan yang perlu saya bantu dari segi kesihatan. Mereka selalu juga bertanya, ” Perlu minum air banyak ke? Tak larat la nak ke tandas selalu”. Hehe..Ok, saya terangkan ye. Baca sampai habis tau info ni sebab ia sangat berguna!:)

Kenapa perlu minum air dengan banyak? Sehingga 3 liter sehari? Sebenarnya, badan kita sangat perlukan air. Walaupon tidak mengambil suplimen.

Bak kata teman saya di blognya,

– Vitamin yang kita makan adalah dalam bentuk yang pekat. Jadi badan kita perlukan banyak air untuk melarutkan vitamin2 tersebut.

– Vitamin perlukan air untuk menyingkirkan toksin dalam badan. Anda perlu gembira sebenarnya jika sering ke tandas untuk membuang air, kerana bersama-sama bahan buangan itu..toksin pun terbuang sekali 🙂

Ada saya nak kongsi dengan anda kesan kurangnya air tau…iaitu healing crisis. Bila ia berlaku, kita perlu tingkatkan pengambilan air ye.

Ada lagi satu blog saya baca berkenaan pentingnya air kepada badan jika ambil suplimen. Ini kerana..

(1) Suplemen vitamin adalah dalam bentuk dos yang pekat, berbanding vitamin dalam makanan yang biasa kita makan. Vitamin dalam makanan memerlukan masa untuk diuraikan oleh tubuh, dan ada yang tak terurai pun. Sebaliknya suplemen vitamin terus dalam bentuk yang ringkas.

Analoginya, satu gelas air cukup untuk melarutkan 1 sudu gula, tapi kita perlukan lebih air untuk melarutkan 1 senduk gula.

(2) Suplemen vitamin memerlukan air untuk membuang toksin dalam badan.

Analoginya, bila kita basuh kotoran dengan air sabun, kita perlu lebih air untuk membersihkan sisa sabun itu pula. Saya suka analogi yang diberikan..

Jadi, pengambilan air bukan main-main bila anda mengamalkan suplemen. Pastikan melebihi 3 liter sehari. Jangan risau kalau asyik rasa nak ke tandas. Ia adalah proses yang baik untuk kita kekal sihat.

Jadi, minumlah air secukupnya, agar kebaikan vitamin yang anda ambil dapat dioptimumkan sebaiknya.

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?
Ingin mendapatkan Shaklee dengan harga istimewa beserta konsultasi percuma
Ingin menjana pendapatan 4,5,6 angka bersama Shaklee?

Boleh hubungi,

Ira & Hafizan
0139422527
zahirahhafizan@gmail.com
Master Coordinators

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *