Triple M Archive

Pengalaman manis dan istimewa melahirkan anak ke 4 ~ Muhammad Hafiz Hazim

Alhamdulillah, dah lama saya nak menulis topik ini untuk disemadikan di dalam blog zahirahhafizan.com ini. 🙂 . Sudah pasti ia adalah pengalaman yang cukup manis buat saya sebagai seorang ibu. Tiada yang lebih berharga dari ini. Pengalaman melahirkan zuriat sendiri.   Jujur saya katakan, semasa mengandungkan Hazim, saya pernah terlintas. Jika ini adalah kali terakhir

Discount up to 33% for 4 days ONLY! Sape cepat, dia dapat!

Alhamdulillah, syukur. Hari ini, hari ke 3 World Breastfeeding Week. Ia adalah minggu yang sangat memberi sokongan yang hebat buat ibu-ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu, tidak kira berapa lama penyusuan itu berlaku.       Tanda kesyukuran saya yang amat mendalam kerana berjaya menyusukan 3 orang anak saya dengan susu ibu sehingga usia

Susu ibu membuak-buak dan meriah sejak hari kedua berpantang

Alhamdulillah, hari ini, hari ke-10 saya berpantang. Berat Muhammad Hafiz Hazim meningkat sebanyak 300g. Jadi, beratnya mencecah 3.3kg untuk hari ini. 🙂 Seronok melihat Hazim membesar di depan mata. Menyusu yang sangat-sangat kuat, membuatkan susu saya membuak-buak untuknya. Lebih dari cukup, sehingga saya terpaksa mengepam susu akibat payudara yang membengkak walau hari kedua berpantang. Bukan

4 Formula memilih soya yang selamat dan “tanpa racun”

Pernah anda dengar? “Makan soya macam2 boleh jadi…”   Pernah anda dengar? “Makan lah sangat soya…tirulah sangat omputih”   Hehe. Ini saya nak kongsikan…camne kita nak pilih soya… Haaa..kena ada ilmu bab ni… So lepas ni..orang sembang kencang apa pon pasal soya… Kita dah faham… Tak semestinya dia kata tu betol…kadang2 dia ada kepentingan yang

Bersalin dan menyusukan 3 anak tanpa henti selama 6 tahun!

Alhamdulillah, lama ingin saya coretkan di sini kisah ini. Hari ini baru berkesampaian. Saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai pengalaman peribadi saya berkenaan bersalin dan menyusukan 3 anak syurga saya ini tanpa henti selama 6 tahun! Ye, 6 tahun! Dari 2009-2014.       Bermula tahun 2009, saya melahirkan anak sulong kami, Muhammad Hafiz

Tips Kumpul Stok susu dengan cepat semasa berpantang

Sambungan dari kisah saya yang saya ceritakan tentang bermulanya cinta saya dengan penyusuan di sini , saya ingin berkongsi dengan kawan-kawan semua yang mungkin sedang mencari-cari cara bagaimana ingin kumpul stok susu yang banyak semasa berpantang. Yela, nak masuk kerja kan. Bukan benda mudah. Sebabnya anak juga sedang minum susu kita secara direct kan. Minum

“Mama dah KURANG SUSU!! Stok dah nak HABISSSS!! Saya TAK MAU formula!!! Mama’s breastmilk is THE BEST for ME!! No consideration~

Vitamin apa untuk BOOST UP MAMA’S MILK ye??? Ramai mama2 di luar sana nak tahu….. Mama……adakah u all sedang bersedih sebab susu MERUDUM?? Jangan sedih2 mama….Ada yang boleh membantu….Ia bukan SEMATA2 nak BOOST UP susu mama…tapi LEBIH dari itu!! Sebab tu mama yang tak breastfeed pon boleh amik set ni!!:) Ia mele…ngkapkan keperluan nutrien badan

ESP memang PROTIN yang SUNGGUH HEBAT! Bukan sekadar banyakkan susu ibu..malah…boleh elak gastrik dan LEBIIIHHH daari itu~

Salam jumaat untuk semua…camni semangat anda hari ni? Dah pikir nak weeken ke? Hehe…kalau kat miri ni..ramaai dh start cuti..sebab nak balik kampung masing2 sempena gawai next week..dahla petronas bagi cuti termasuk weken tu sume 5 hari…memang sape2 yang keje di sarawak sedang bermusim cuti:)..saya bukan nak cerita tentang cuti…tapi saya nak cerita tentang ESP

Susu merudum berpunca dari amalan si ibu…

Sejak kelmarin saya menerima email bertanyakan tentang set 3M kerana ibu2 ini mempunyai masalah susu makin merundum…..Dalam sebuah perjalanan penyusuan, waktu inilah yang paling dikhuatiri oleh semua ibu menyusu…. Namun, tahukah kita bahawa keadaan ini boleh mengundang gangguan pada emosi si ibu dan menyebabkan si ibu menjadi Walaubagaimanapun, jika keadaan ibu itu sentiasa dalam stress/

Anda boleh berjaya dalam penyusuan susu ibu apabila…..

Bagi ibu yang menyusu, untuk anda terus dalam medan perjuangan pastikan : 1. Anda sentiasa menyusukan si kecil secara langsung atau lakukan sesi perahan yang konsisten ( tidak lebih 3 jam untuk satu sesi ke sesi berikutnya demi memastikan hormon prolaktin akan terus dirembeskan).2. Pastikan badan kita mendapat cukup khasiat dari pemakanan harian. Maka jangan