Set (Confinement) Archive

Susu ibu membuak-buak dan meriah sejak hari kedua berpantang

Alhamdulillah, hari ini, hari ke-10 saya berpantang. Berat Muhammad Hafiz Hazim meningkat sebanyak 300g. Jadi, beratnya mencecah 3.3kg untuk hari ini. 🙂 Seronok melihat Hazim membesar di depan mata. Menyusu yang sangat-sangat kuat, membuatkan susu saya membuak-buak untuknya. Lebih dari cukup, sehingga saya terpaksa mengepam susu akibat payudara yang membengkak walau hari kedua berpantang. Bukan

4 Formula memilih soya yang selamat dan “tanpa racun”

Pernah anda dengar? “Makan soya macam2 boleh jadi…”   Pernah anda dengar? “Makan lah sangat soya…tirulah sangat omputih”   Hehe. Ini saya nak kongsikan…camne kita nak pilih soya… Haaa..kena ada ilmu bab ni… So lepas ni..orang sembang kencang apa pon pasal soya… Kita dah faham… Tak semestinya dia kata tu betol…kadang2 dia ada kepentingan yang

4 sebab utama kenapa protin sangat penting untuk ibu menyusu

Protin..satu vitamin asas yang badan kita perlukan… Terutamanya ibu menyusu dan mengandung. Saya ingin kongsikan 4 sebab utama kenapa ibu menyusu perlukan protin…   1. Untuk bekalan kalori tambahan untuk si ibu Jika dilihat kepada jadual pemakanan..ibu menyusu memerlukan kalori yang lebih daripada orang lain.. Kenapa? Kerana susu dihasilkan itu apabila diberikan kepada si anak..

Pengalaman bersalin yang cukup menggerunkan!! Tetapi ia sangat istimewa..

Alhamdulillah, Allah berikan saya ilham untuk menulis hari ini. Saya ingin berkongsi mengenai perjalanan saya dalam mengandung, melahirkan dan menyusukan anak saya yang pertama. Post ini juga menjadi kenangan buat anak saya jika suatu hari saya sudah tiada. Saya nak dia tahu betapa saya sayangkannya selama-lamanya. Tidak ada satu benda pon boleh menggugat sayang saya

Bersalin dan menyusukan 3 anak tanpa henti selama 6 tahun!

Alhamdulillah, lama ingin saya coretkan di sini kisah ini. Hari ini baru berkesampaian. Saya ingin berkongsi dengan anda semua mengenai pengalaman peribadi saya berkenaan bersalin dan menyusukan 3 anak syurga saya ini tanpa henti selama 6 tahun! Ye, 6 tahun! Dari 2009-2014.       Bermula tahun 2009, saya melahirkan anak sulong kami, Muhammad Hafiz

Kulit gelap semasa hamil? Adakah ia normal? Bagaimana cara atasinya?

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Pagi ni saya ingin berkongsi berkenaan dengan perubahan kulit yang berlaku semasa hamil. Ada perasan kan yang jika kita hamil, mesti ada perubahan kulit yang berlaku kepada kita. Ia adalah kerana perubahan hormon yang berlaku kepada ibu-ibu. Saya juga berkongsi info ini di http://www.babycenter.com.my/a25005277/perubahan-kulit-semasa-hamil#ixzz3TYkgeTjS.     Chloasma (perubahan pigmentasi

Menggunakan Shaklee atau jamu untuk berpantang dan keguguran? Saya memilih vitamin Shaklee..kenapa??

Ramai orang bertanya saya…‘ira..u amik ape ye masa pantang? Then pada masa yang sama u kumpul stok susu…’..hmmm..jawapan saya simple je..’SHAKLEE’…dan mereka terus bertanya..’La…Shaklee pon ada set berpantang ke?? tak tahu la pulak….lagi murah dari jamu pulak tu..dahla kualiti memang tip top!‘ Tulaaa….belum kenal..memang takkan jatuh cinta! Serius…dulu pon saya pikir Shaklee ni sama je

Testimoni: “Dah nampak kesan yang hebat walau baru makan 4 hari SET BERPANTANG Euphoria”~ Puteri Yana Norehan

Selamat berhari minggu hari ni….Bagaimana dengan anda di luar sana? Sihat ke? Untuk ibu2 yang sedang berpantang..semoga anda tabah dalam menyimpan stok susu yang maksimum selama 60 atau 90 hari ni (bagi yang bekerja)..Untuk ibu2 yang surirumah pon saya ucapkan semoga sepanjang waktu pantang ni anda bertenaga dan sentiasa segar dan ceria.. Hari ni saya

Ibu menyusu: Apa yang dimakan disalurkan kepada anak

Selepas berjaya menyusukan dua anak saya dengan susuibu, dan setelah saya dapat lihat testimoni ibu2, memang benar apa yang si ibu makan , anak akan dapat melalui susuibu itu sendiri. Bayi baru lahirMasa saya melahirkan Addin dan Nasa , doktor menasihatkan jangan mengambil apa2 jamu selama 14 hari pertama kerana bayi akan dapat apa yang

Vitamin yang selamat untuk berpantang (murah dan berkualiti tinggi)..Apa kata Puan Norita yang mengalami ceaser selama 2 kali bersalin

Alhamdulillah…dgn rezeki yg Allah berikan baik utk hari ini atau hari yang sudah2… Minggu ni antara vitamin yang sangat2 hot adalah order dari ibu2 yang sedang berpantang… Apa yer yang sering saya suggestkan jika ibu2 yang mencari vitamin yang sesuai? Yer.. Jawapannya ini dia yang sy suggestkan: MULTIVITAMIN, B COMPLEX, VITAMIN C, ZINC,,,dan sangat bagus