Set (Breastfeeding) Archive

Tips Kumpul Stok susu dengan cepat semasa berpantang

Sambungan dari kisah saya yang saya ceritakan tentang bermulanya cinta saya dengan penyusuan di sini , saya ingin berkongsi dengan kawan-kawan semua yang mungkin sedang mencari-cari cara bagaimana ingin kumpul stok susu yang banyak semasa berpantang. Yela, nak masuk kerja kan. Bukan benda mudah. Sebabnya anak juga sedang minum susu kita secara direct kan. Minum

Pentingnya hormon oksitosin untuk menjayakan penyusuan…

Tips sharing : pengambilan b complex dan vit c membantu dalam mendapatkan penstabilan hormon oksitosin terutama ibu menyusu. Maka pengambilan dua vitamin ini jangan sesekali dipandang remeh bila kita menyusukan anak supaya kita tak mudah down atau tertekan oleh apa jua persekitaran yang kita lalui. Selain itu cuba amalkan pengambilan makanan atau minuman kegemaran kerana

Anda boleh berjaya dalam penyusuan susu ibu apabila…..

Bagi ibu yang menyusu, untuk anda terus dalam medan perjuangan pastikan : 1. Anda sentiasa menyusukan si kecil secara langsung atau lakukan sesi perahan yang konsisten ( tidak lebih 3 jam untuk satu sesi ke sesi berikutnya demi memastikan hormon prolaktin akan terus dirembeskan).2. Pastikan badan kita mendapat cukup khasiat dari pemakanan harian. Maka jangan

Ibu menyusu: Apa yang dimakan disalurkan kepada anak

Selepas berjaya menyusukan dua anak saya dengan susuibu, dan setelah saya dapat lihat testimoni ibu2, memang benar apa yang si ibu makan , anak akan dapat melalui susuibu itu sendiri. Bayi baru lahirMasa saya melahirkan Addin dan Nasa , doktor menasihatkan jangan mengambil apa2 jamu selama 14 hari pertama kerana bayi akan dapat apa yang

3 bulan satu masa yang perlukan kesabaran untuk memberi kesan kepada pengambilan ESP dan set penyusuan..yang penting istiqamah!

Hari ni baru saya berkesempatan buka laptop untuk update blog saya yang dah saya tak update selama 4 hari..Saja nak berkongsi di sini.. Saya mempunyai kawan. Sebelum masuk ofis selepas berpantang, memang beliau tidak buat stok susu langsung untuk anaknya disebabkan tidak tahu yang kena buat stok sebelum kembali ke ofis. 2 hari nak masuk

Dulu nor sangat letih buat keje rumah..mood pon tak elok je selalu sbb badan sgt letih,TAPI sekarang semua berubah setelah mencuba Shaklee selama seminggu

Salam bahagia, Saya masih di KK untuk hadiri mesyuarat. Jauh dari anak2 dan suami. Tapi alhamdulillah anak2 ok dengan abah mereka. Ni balik ni nak kena belanja hubby ni…hehe..kredit to him sebab boleh bersabar ambil alih tugas saya sekejap. 3 hari tu lama tu untuk orang laki jaga anak2..hihi…bagus jugak..boleh test kesabaran abah untuk jaga

Bila Vitamin C tidak memberi kesan kepada imuniti badan

” Doktor, saya dah makan panadol tapi sakit kepala ni tak hilang-hilang’  kata Malik pada Dr Lim. ‘ Kalau begitu, saya bekalkan ponstant, sebab ia kuat sedikit dari panadol’ jawab Dr Lim sebelum mengakhiri perjumpaan Malik di Klinik Dr Lim. Situasi ini sering berlaku apa badan kita sudah immune dengan sesuatu maka badan perlukan yang

Tips mudah untuk ibu menjayakan penyusuan susu ibu untuk si comel

Tips mudah nak menjayakan penyusuan susu ibu :Print ayat ini dan tampal pada tempat yang sering anda lihat. Baca dan jadikan ia proses berulang-ulang diucapkan. “Saya akan berikan anak saya susu saya yang berkhasiat. Saya yakin susu saya banyak dan mencukupi untuk anak saya. Saya akan cemerlang dalam penyusuan untuk anak saya.” Proses mengucapkan ia

Susu mulai menitik sambil menunggu anak angkatnya lahir

Selepas 6 tahun menunggu tetapi masih belum ada rezeki melahirkan anak, maka beliau dan suami bernekad nak ambil anak angkat. Hebatnya wanita ini, beliau mempunyai jiwa keibuan yang sangat kuat. Beliau berniat hendak menyusukan anak angkatnya. Beliau meminta konsulatasi dari saya dan vitamin yang bagus untuk membanyakkan susu. Saya terangkan konsep asas penyusuan agar beliau