Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Sekarang ni ibu ibu sedang fight untuk ganti puasa kan? Haaa. Samalah kita hehe. Ni saya kongsikan tips berpuasa bagi ibu menyusu.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Banyakkan pengambilan cecair termasuklah air, jus, buah banyak air macam tembikai, sayur berkuah. Air pula boleh minum secara konsisten satu gelas setiap kali ambil. Antara jadual minum air 1 gelas selepas bangun tidur, 1 gelas semasa nak bersahur, 1 gelas sebelum berbuka, 1 gelas selepas solat maghrib, 1 gelas selepas solat isyak, 1 gelas sebelum tidur. Antara minuman yang boleh membantu untuk kekalkan bendalir dalam badan adalah minum Performance Drink.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Sebab apa kita perlu jauhi makanan yang lebih bergula dan bergaram? Ini kerana ia boleh kurangkan air dalam badan kita. Dahla tengah berpuasa kan. Lagi cepat dahaga.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Ni tujuannya untuk kita kekalkan tenaga. Namun ambil madu asli yang bebas dari gula ye.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Cukupkan tidur dengan berkualiti. Kerana kalau kita tak cukup tidur, kita akan mudah sangat letih.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Antara kerja berat macam sentiasa bekerja kat tempat panas. Ia akan buat kita cepat hilang air dari badan.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Selalunya bila kita makan sahur dan berbuka apa yang kita ambil? Adakah ia seimbang?

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Makanan yang kita ambil jangan hanya untuk kenyang, namun pastikan ia memberi nutrien yang bagus pada diri kita. Baru ia juga akan dapat tambah tenaga kita serta susu kita.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Minuman berkarbonat biasanya tinggi gula. Sangat tinggi tau. Minuman berkafein ni pon boleh kurangkan sebab ia juga bagi kesan pada pengeluaran susu kita. Tambah tambah lagi di bulan puasa.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Kerap susukan anak secara direct. Bila waktu pam, teruskan mengepam walau sedang berpuasa. Kerana ia bagi kesan pada pengeluaran susu. Terutamanya pada waktu malam semasa hormon oksitosin sangat tinggi.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Amalkan tandem nursing. Kiranya sebelah kiri sedang menyusukan anak. Sebelah lagi sedang pam. Begitu juga sebaliknya.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Ambil protin yang tinggi. Boleh makan ayam, daging dan ikan. Untuk minum minuman protin, boleh cuba ESP dari Shaklee. Ia sesuai untuk ibu menyusu.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Banyak ambil makanan yang cukup kalsium. Ia bantu dalam buat badan kita cukup nutrisi ni dan ia juga boleh bantu dalam pembentukan susu ibu yang lebih baik dan lebih banyak.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Banyakkan ambil makanan berserat. Ia boleh elak kita dari sembelit jugak. Ibu menyusu kalau kurang serat ia boleh akibatkan sembelit.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Teruskan menyusukan anak walau sedang berpuasa kerana ia akan tingkatkan pengeluaran susukita juga akibat dari rangsangan yang tak henti.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Haa betol tu. Jangan berhenti menyusu dan mengepam di bulan puasa kerana ia akan hantar signal untuk kurangkan pengeluaran susu akibat kurang rangsangan.

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Saya amalkan Shaklee sepanjang penyusuan. Termasuklah semasa berpuasa.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Ni kisah penyusuan saya. Boleh baca ye. >> Bersalin dan menyusukan 3 anak tanpa henti selama 6 tahun

Boleh baca ni juga > Set bersalin bagi kesan dalam masa 3 hari

Boleh baca ni juga > Cabaran penyusuan ibu

 

Jemput share ye post ni dan follow facebook Nur Zahirah untuk maklumat lebih lagi. Terus membaca blog zahirahhafizan.com ye. Lebih banyak info akan dikongsi dari semasa ke semasa.

 

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

Tips Berpuasa Bagi Ibu Menyusu

 

Nak dapatkan suplimen semulajadi?

Nak dapatkan Shaklee dengan konsultasi percuma?

Nak dapatkan Shaklee dengan harga istimewa?

 

Boleh hubungi nombor di bawah ye.

 

Salam sayang,

Masters Ira & Hafizan

013-9422527

Klik http://iralat.wasap.my untuk fast wasap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge