Apa Bahan Terkandung Dalam Shaklee Bahagian 2

Sambungan pada bahan apa yang digunakan oleh Shaklee dalam produk Shaklee rentetan dari post ini ye.

 

Baca >> Apa Bahan Yang Digunakan Dalam Produk Shaklee Bahagian 1

 

 

Daun Banaba

 

Ekstrak Daun Banaba

 

Ekstrak daun Banaba berasal dari pokok banaba (Lagerstroemia speciosa), yang tumbuh di seluruh Asia.  Daun yang matang dibasuh dan diekstrak, dan ekstrak kemudian ditapis, ditumpukan, dan disembur-kering.  Ia diseragamkan untuk mengandungi 1% asid corosolik, biasanya paling tertumpu pada daun yang matang.  Komponen aktif lain termasuk asid gallic dan asid ellagic. Banaba secara tradisi dihargai di Filipina sebagai herba perubatan.

 

Faedah Kesihatan

 

Asid corosol dalam ekstrak daun Banaba mungkin mengandungi sifat antioksidan dan paras lipid di dalam darah (antihyperlipidemic).  Asid corosolik juga boleh menurunkan paras gula darah dan mengurangkan risiko diabetes jenis 2. Ia telah dicadangkan dalam kajian praklinikal bahawa asid gallis dan ellagic mungkin mengandungi aktiviti anti-HIV.

 

Lagerstroemia speciosa

Lagerstroemia speciosa

 

**Peringatan

Individu yang mengambil ubat kencing manis harus berunding dengan profesional sebelum mengambil ekstrak daun banaba.  Asid corosol dalam ekstrak daun Banaba telah dilihat untuk menurunkan tahap gula darah dalam masa 60 minit, yang mungkin menyebabkan tahap glukosa menjadi terlalu rendah jika diambil dengan ubat diabetes.

 

Beeswax (Beeswax Kuning)

Beeswax adalah lilin kuning yang dimurnikan yang diperoleh dari sarang lebah. Beeswax digunakan sebagai agen penggantung dalam produk tertentu.

 

Beewax

Beewax

 

Serat Bit 

 

Serat bit dibuat daripada bahagian serabut bit gula (Beta vulgaris).   Ia digunakan sebagai sumber semulajadi serat pemakanan.

 

Beta vulgaris

Beta vulgaris

 

 

Konsentrasi Jus Bit

 

Pekat bit diperoleh dari bit (Beta vulgaris) yang telah dibersihkan dan diekstrak dengan air panas untuk menghasilkan pekat cair yang tebal.  Pekat ini dikeringkan ke maltodekstrin (lihat Maltodextrin) untuk membentuk serbuk. Bit mengandungi pigmen tumbuhan merah semulajadi, betanin. Jus bit berfungsi sebagai pewarna sayuran semulajadi.

 

Serbuk Bubuk / Serbuk Bubuk Merah

 

Serbuk serbuk semulajadi dibuat dengan semburan-pengeringan jus bit merah (Beta vulgaris) ke maltodekstrin (lihat Maltodextrin).  Sebagai sumber semulajadi pigmen betanin, bubuk bit berfungsi sebagai warna sayuran semulajadi.

 

red beetroot powder

red beetroot powder

 

Faedah Kesihatan

 

Betalanin dalam Bubuk  Merah mungkin mempunyai sifat antioksida dan anti-radang dengan mengurangkan tekanan oksidatif dan nitrosatif pada sel.  Baktalanin juga boleh mempromosikan enzim fasa 2 (enzim detoksifikasi di dalam hati) dan dengan itu melindungi hati dari kerosakan.  Bit merah juga mengandungi jumlah yang tinggi daripada nitrat, yang boleh membantu dalam mengurangkan tekanan darah, meningkatkan fungsi endothelial, dan meningkatkan kapasiti senaman aerobik.  Bit merah juga boleh digunakan untuk pewarna makanan semula jadi.

 

Bilberi

 

Bilberi (Vaccinium myrtillus) adalah tumbuhan semulajadi kecil yang tumbuh di hutan Eropah, Asia, dan Amerika Utara.  Buah adalah tanah, diletakkan melalui proses pengekstrakan, tertumpu, dan kemudian ditumbuk untuk menghasilkan ekstrak bubuk.  Bilberi kaya dengan anthocyanin.

 

Vaccinium myrtillus

Vaccinium myrtillus

 

Faedah Kesihatan

 

Bilberi mungkin mengandungi sifat-sifat antioksida dan anti-radang. Bilberi boleh mencegah asthenopia (keletihan, sakit di dalam atau di sekitar mata, penglihatan kabur, dan penglihatan berganda sekali-sekala yang disebabkan oleh tugas visual yang membosankan) pada manusia.  Ia telah dicadangkan bahawa bilberi boleh melindungi mata daripada membina gangguan mata.

 

Biotin (Vitamin B7)

Biotin

Biotin (vitamin B7) adalah vitamin B larut air penting yang dirumuskan daripada asid organik, asid fumaric. Sumber makanan biotin adalah ragi, roti gandum, hati dan telur.  Nilai harian Biotin 100% berdasarkan diet 2,000 kcal adalah 300 mikrogram (μg), tetapi ia telah disemak semula kepada 30 μg pada 27 Mei 2016.  Nilai 100% harian untuk wanita hamil atau menyusu adalah 35 μg, berkuatkuasa pada 26 Julai 2018.

 

Faedah Kesihatan Utama

 

Biotin berfungsi dalam metabolisme lemak, protein (asid amino), dan karbohidrat.  Biotin menyumbang kepada sistem saraf dan fungsi psikologi yang normal. Biotin juga menyumbang kepada banyak fungsi fisiologi penting dalam badan termasuk: mengekalkan rambut biasa, kulit, dan membran mukus.

 

Kekurangan biotin diketahui menyebabkan gejala neurologi pada orang dewasa seperti: kemurungan, kelesuan, serta rasa mati rasa dan kesemutan di tangan dan kaki.  Penggunaan biotin yang tidak mencukupi boleh merangkumi gejala seperti: keguguran rambut, ruam merah bersisik di sekeliling mata, hidung, mulut, dan kawasan alat kelamin.

 

Dalam Shaklee, Biotin ada dalam B compleks.

 

Cohosh Hitam

 

Cohosh hitam (Cimicifuga racemosa) adalah ramuan abadi yang berasal dari kawasan yang kaya dan berhutan di Amerika Utara.  Ekstrak disediakan dari akar tumbuhan kering. Kajian mendapati banyak sebatian aktif dalam cohosh Hitam, termasuk triterpenes glikosida, acteina, dan isoflavon (kelas phytoestrogens).  Ekstrak biasanya bersandar kepada 2.5% triterpene glycosides.  Cohosh hitam telah lama digunakan dalam formula herba untuk mengimbangi hormon.

 

Black cohosh

Black cohosh

 

Faedah Kesihatan

 

Cohosh Hitam  boleh membantu kesihatan wanita dengan memperbaiki gejala menopaus seperti: hot flashes dan gangguan tidur serta kemurungan dan kecemasan. Cohosh Hitam  juga boleh membantu mencegah dan mengubati gangguan berkaitan tekanan.

 

**Peringatan

 

Pengambilan Cohosh Hitam  berlebihan mungkin mendorong keracunan hati.

 

Bunga Biru Malva

 

Malva biru (Malva sylvestris) adalah herba yang ditanam di Amerika Utara dan kawasan Mediterranean.  Bunga purplish-pink dikumpul, dikeringkan, dan disiapkan menjadi serbuk.  Secara tradisinya, bunga malva biru telah dihargai kerana sifatnya yang menenangkan.

 

Malva sylvestris

Malva sylvestris

 

Faedah Kesihatan

 

Malva biru mungkin mempunyai sifat pencahar dan anti-radang.  Ia telah dicadangkan dalam kajian pra-klinikal bahawa Blue malva dapat meningkatkan penyembuhan luka.

 

Serbuk Blueberry

 

Blueberry liar (Vaccinium augustifolium) adalah tumbuhan biasa kecil, semak renek yang merupakan salah satu daripada beberapa orang asli Amerika Utara.  Buah dituai, tanah, diekstraksi, pekat, dan kemudian semburan-kering.  Blueberry kaya dengan anthocyanin, dan ekstrak blueberry diseragamkan untuk mengandungi sekitar 12.5% anthocyanin.

 

Vaccinium augustifolium

Vaccinium augustifolium

 

Faedah Kesihatan

 

Blueberries boleh membantu menurunkan tekanan darah dan mengurangkan kekukuhan arteri.  Buah pinggang boleh mengurangkan pengoksidaan lipid disebabkan oleh sifat antioksidannya.  Telah dicadangkan dalam kajian pramatlin bahawa penggunaan blueberry boleh mengurangkan tekanan oksidatif di dalam otak dan membantu mencegah kematian neuron dopamin.  Kajian-kajian Lab telah mencadangkan bahawa blueberries mungkin mengandungi sifat-sifat yang boleh menghalang pertumbuhan sel kanser dan melindungi sel-sel di mata pengoksidaan dan penuaan.

 

Minyak borage

 

Borage (Borago officinalis) dijumpai di seluruh Eropah dan Amerika Utara.  Ia menghasilkan bunga cerah-biru yang membentuk biji coklat kecoklatan apabila matang.  Benih Borage dihancurkan untuk mengeluarkan minyak borage. Minyak itu adalah sumber gamma-linolenic-acid (GLA).

 

Borage

Borage

 

Dalam Shaklee, minyak borage ni ada di dalam GLA Compleks.

Boron

 

Boron adalah mineral surih yang terdapat pada tulang dan tisu lain di seluruh badan.  Sumber makanan boron yang baik termasuk: alpukat, mentega kacang, kacang tanah, kopi, epal, kacang kering, dan jus anggur.

 

Protein Beras Boron Hidrolyzate: Boron protein hidrolyzate berasas adalah kompleks mineral-protein / kompleks amino terikat mineral.  Ia dihasilkan oleh enzimatis hidrolisis protein beras dan kemudian menggabungkan peptida yang dihasilkan (serpihan protein kecil) dengan boron.

 

Faedah Kesihatan Utama

 

Boron, bersama-sama dengan mineral lain, memainkan peranan penting dalam tulang yang sihat dan membantu untuk mencegah kehilangan tulang. Boron menyumbang untuk mengekalkan sendi dan otak yang sihat.  Adalah dicadangkan bahawa pengambilan boron yang mencukupi dapat membantu dalam tugas-tugas prestasi seperti: memori jangka pendek, perhatian, dan koordinasi mata-mata.  Beberapa kajian praplinikal melaporkan bahawa pengambilan boron yang mencukupi dapat mencegah kecacatan embrio, menunjukkan bahwa boron mungkin mempunyai peranan dalam pembiakan dan pembangunan. Boron juga boleh membantu dalam metabolisme kalsium dan magnesium serta fungsi membran sel.

 

**Peringatan

Tahap Pengambilan Upper Toler Tolerasi yang digunakan dalam satu hari adalah 20 mg.  Melebihi maksimum harian yang disyorkan boleh menyebabkan rasa mual, muntah dan cirit-birit serta kulit mengalir atau konvulsi.

 

Dalam Shaklee, boron terdapat di dalam ostematrix.

 

Boswellia

 

Ekstrak Boswellia (Ekstrak Standard AKBA) berasal dari pokok Boscaria serrata yang kecil, yang tumbuh di bukit-bukit kering di India.  Kulit ini memancarkan cecair susu yang menyerap resin gusi berwarna ambar yang juga dikenali sebagai kemenyan.  Resin dijadikan serbuk menggunakan proses pengekstrakan dan diseragamkan kepada aseton asetil-keto-beta-boswellic (AKBA). AKBA dianggap komponen utama resin pokok.

 

Boswellia

Boswellia

 

Faedah Kesihatan

 

Boswellia boleh mencegah keradangan dengan menghalang sintesis bahan pro-radang.  Boswellia juga boleh mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi fizikal pada individu dengan osteoarthritis di lutut.  AKBA boleh menghalang pertumbuhan saluran darah baru di mata (retina angiogenesis) yang boleh menyebabkan kebutaan.

 

Sirap Beras Coklat

 

Sirap beras organik adalah sejenis pemanis semulajadi yang dihasilkan oleh beras merah dengan persenyawaan enzim semulajadi, yang mengubah bijirin mashed menjadi ekstrak cair yang lembut dan manis dan kemudian ditapis dan ditumpukan kepada sirap.

 

Buckthorn Bark

Buckthorn Bark (Serbuk)

 

Kulit Buckthorn (Rhamnus frangula) diperoleh daripada kulit buckthorn, pokok renek atau pokok kecil yang berasal dari Eropah, Asia Barat, dan Afrika Utara.  Sebatian utama dalam serbuk kulit Buckthorn terdiri daripada glikosida seperti emoin aloe, emodinanthrone, chrysophanol-dianthrone dan chrysophanolphys-ciondianthrone.

 

Frangula alnus

Frangula alnus

 

Faedah Kesihatan

Kulit Buckthorn mungkin berguna untuk sembelit dan untuk keadaan, di mana najis yang lembut adalah bermanfaat, seperti: buasir dan operasi pos anal-anal.  Ia telah dicadangkan dalam kajian praklinikal bahawa aloe emodin yang terdapat dalam serbuk kulit Buckthorn mungkin mempunyai aktiviti anti-leukemia.

 

**Peringatan

 

Kulit Buckthorn boleh menyebabkan ketidakselesaan gastrousus pada beberapa individu.  Pengambilan berlebihan yang kronik boleh meningkatkan risiko kekurangan kalium.

 

Ok setakat ni dulu ye saya kongsikan. Ada lagi tau. Banyak lagi. Kita berjumpa di lain post pulak.

 

Satu nak pesan. Gunakanlah Shaklee tanpa was was ye.

 

Salam sayang,

Master Ira & Master Hafizan

013-9422527

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge