Tips Ibu Masak Dengan Senang Hati

Bila ada anak kecil ni, kita sebagai ibu memang kena buat kerja lebih cekap dan cepat. Tak boleh lenggang lenggok macam orang lain. Sebab kita actually kat rumah macam marathon kan.

 

Ni tengah nak masak pon, ada yang menyinggah juga kat dapur. Tipsnya, bagilah diorang pegang alatan dapur. Bising pon takpe sambil kita masak. Asalkan jangan bising sebab anak menangis. Tak keruan jadi nak buat keje nanti.

 

Tips Urus Anak Semasa Masak

 

Sebagai ibu, memang kita perlu lebih tenang dan biasakan diri dengan hiruk pikuk anak-anak kecil. Yela, mereka budak kecil. Bukan orang dewasa. Kalau suami, boleh lah kita suruh dia diam bila cakap tak benti-benti (errrk. Selalu suami saya jadi pendengar. Sebab saya yang banyak bercakap dari dia >_< ). Tapi kalau anak? Terbantut dia nak meluah, nanti lain pulak jadinya. Sebab idea dioran super dooper macam-macam tak terjangkau dek fikiran kita.

 

Mak mak kena banyak bertenanglah ye. Sambil buat keje, sambil zikir. Sambil selawat. Niat buat kerja dalam rumahtangga kerana allah. Tak guna kalau buat keje rumah tapi dapat dosa akibat marah-marah dan rasa terpaksa.

 

Abang-abang pon tolonglah isteri kat rumah ye. Sama-sama dapat pahala lah kan 🙂

 

Nak tahu apa vitamin yang sesuai untuk ibu yang ada anak kecil untuk sentiasa tenang dalam menguruskan anak? Heehe. Penting ni tau. Supaya kita boleh kawal emosi kita dan tidak lah sampai menyumpah seranah pada anak yang sudah tentu akan beri kesan buruk pada anak.

 

Iaitu B Compleks, Vitalea, Vitamin C dan juga ESP.

 

Kenapa 4 ni ye? Haaa ni vitamin asas tau. Sebab bila kekurangan nutrisi pada badan, akan mudah rasa penat tak kena tempat tau. Belum anak buat perangai, kita dah mula penat dah. Haa..bila urus anak pula, kita dah double extra penat kan.

 

B compleks– Bantu dalam memberikan rasa tenang dan kurang stress pada diri dan emosi

Vitalea– Multivitamin yang melengkapkan keperluan nutrisi badan dengan 27 jenis vitamin dan mineral.

Vitamin C– Bantu dalam menguatkan imun sistem ibu. Bila ibu kuat imun sistem, ibu tidak sakit. Dan sudah tentu ibu boleh urus anak dan keluarga dengan lebih baik lagi kan.

ESP– Bantu dalam berikan tenaga buat ibu.

 

Cubalah. Saya memang selalu gunakan ni. Side effect dia memang ada. 

 

Selain dari rasa cool je, dan badan tidak terlalu penat. kulit juga makin cantik. Hehe. Mana ada ibu yang tak suka kan? Abah lagi lah suka 😛

 

Nur Zahirah
Ibu Anak 4, sedang masak 🙂

 

#VitaminTenang
#IbuPerlukan
#BaruTakMarahMarah
#VitaminTenaga

 

Salam sayang,

Master Ira& Hafizan

013 942.2527

zahirahhafizan@gmail.com

Pengedar Shaklee Aktif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge