Sains Di Sebalik Susu Ibu

Lama dah saya nak study hal ni tau. Akhirnya hari ni saya mampu study pasal ni tau 🙂 . Iaitu nutrien yang terdapat di dalam susu ibu. Sains di sebalik susu ibu yang mungkin masih ramai yang belum tahu. 🙂

 

Nutrien Terdapat Dalam Susu Ibu

 

Ni saya kongsikan tentang ringkasan mengenai komponen susu ibu dan nutrien yang ada di dalamnya.

 

  1. Protein

 

Susu ibu mengandungi dua jenis protein iaitu whey dan kasein. Kira-kira 60% adalah whey, manakala 40% adalah kasein. Peratusan protein ini boleh membolehkan penghadaman berlaku dengan lebih cepat dan mudah. Jika susu tiruan (susu formula), peratusan kasein lebih tinggi lagi, dan seterusnya ia akan membuatkan susu formula lebih sukar untuk dihadam oleh bayi. Hmmm patutlah. Kira-kira 60-80% daripada semua protein dalam susu ibu adalah protein whey. Protein ini mempunyai besar sifat jangkitan-perlindungan. Wow! Hebatnya susu ibu! Baru kutahuuu…

 

Jenis-jenis protin dalam susu ibu

 

Yang disenaraikan di bawah adalah protein tertentu yang terdapat dalam susu ibu dan faedah mereka:

 

  1. Laktoferin menghalang pertumbuhan bakteria besi yang bergantung kepada dalam saluran gastro usus. Ini menghalang organisma tertentu, seperti koliform dan yis, yang memerlukan zat besi. IgA juga berfungsi untuk melindungi bayi daripada virus dan bakteria, khususnya jangkitan dari keluarga dan orang sekeliling. Ia juga membantu melindungi terhadap E. Coli dan alahan. Imunoglobulin lain, termasuk IgG dan IgM, dalam susu ibu juga membantu melindungi daripada jangkitan bakteria dan virus. Jika ibu memakan ikan,  boleh membantu meningkatkan jumlah protein dalam susu payudara anda.

 

 

2. Lysozyme merupakan enzim yang melindungi bayi terhadap E. Coli dan Salmonella. Ia juga menggalakkan pertumbuhan flora usus yang sihat dan mempunyai fungsi anti-radang.

 

3.  Bifidus factor menyokong pertumbuhan lactobacillus. Lactobacillus adalah bakteria baik yang melindungi bayi daripada bakteria berbahaya dengan mewujudkan persekitaran berasid di mana ia tidak boleh hidup.
2. Lemak
Susu ibu juga mengandungi lemak yang penting untuk kesihatan bayi. Ia perlu untuk perkembangan otak, penyerapan vitamin larut lemak, dan merupakan sumber kalori rendah. Asid lemak rantai panjang diperlukan untuk otak, retina, dan pembangunan sistem saraf. Semua ni dimasukkan di dalam otak semasa trimester terakhir kehamilan dan juga terdapat dalam susu ibu. Wow!!!

 

3. Vitamin
Jumlah dan jenis vitamin dalam susu ibu secara langsung berkaitan dengan pengambilan vitamin ibu. Ini adalah mengapa ia adalah penting bahawa dia mendapat pemakanan yang mencukupi, termasuk vitamin. Larut lemak vitamin, termasuk vitamin A, D, E, dan K, semua penting untuk kesihatan bayi.

 

Vitamin larut air seperti vitamin C, riboflavin, niasin, dan asid panthothenic juga penting. Vitamin ini boleh diambil sejak kehamilan lagi.

 

4. Karbohidrat
Laktosa adalah karbohidrat utama yang terdapat dalam susu ibu. Ia menyumbang kira-kira 40% daripada jumlah kalori yang dibekalkan oleh susu ibu. Laktosa membantu untuk mengurangkan jumlah bakteria yang tidak sihat di dalam perut, yang meningkatkan penyerapan kalsium, fosforus, dan magnesium. Ia membantu untuk melawan penyakit dan menggalakkan pertumbuhan bakteria sihat di dalam perut.

 

Susu ibu adalah yang terbaik untuk Bayi Anda

Susu ibu mempunyai kombinasi sempurna protein, lemak, vitamin, dan karbohidrat. Ada lagi tau  yang lebih baik untuk kesihatan bayi anda.Dan ia hanya dalam susu ibu! Iaitu leukosit.  Leukosit adalah sel-sel yang hanya terdapat di dalam susu ibu yang hidup. Ia membantu melawan jangkitan. Ia adalah antibodi, sel hidup, enzim dan hormon yang membuat susu ibu ideal. Ini tidak boleh ditambah kepada formula. Hebatnya ciptaan Allah pada susu ibu ini.

 

Walaupun sesetengah wanita akhirnya tidak dapat menyusu, ramai yang berfikir bahawa mereka tidak boleh benar-benar mampu untuk menyusu. Perunding Laktasi dapat memberikan sokongan kepada wanita belajar untuk menyusu. Bagi mereka yang tidak dapat menyusukan, bank susu atau susu penderma mungkin alternatifnya.

 

___________

Haaaa tu sedikit sharing mengenai susu ibu. Ada lagi sebenarnya. Saya godeknya dari sini. Sebelum ni ramai yang tahu betapa susu ibu ni miliki khasiat, tapi sejauh mana kebenarannya. Haaa ni bila study ni, makin jelas lah kan. :). Ada lagi info tambahan di sini tau. Wikipedia Breastfeeding nutritions.

 

Saya nak share satu lagi ni tau. Mesti korang tak pernah tengok ni kan?

 

molekul susu ibu

 

 

 

Ni apa?

Inilah molekul susu ibu apabila dilihat di bawah mikroskop. Ia umpama titisan-titisan emas! Betapa “mewahnya” susu ibu yang Allah ciptakan ini. Yang diminum oleh bayi. Hebat kan? Minuman dari syurga ni. Khas untuk anak kita yang baru lahir tu. Hebatkan Allah cipta?

 

Bila dibandingkan dengan susu formula, ini pula rupanya.

 

molekul susu ibu dan susu formula

 

Haaa ni beza antara 2 jenis susu ni. Molekul susu pon berbeza kan. Color pon berbeza. Sah-sah khasiat pon sangat berbeza kan 🙂

 

Haa ni baru sikit je saya kongsikan hehe. Ada banyakk lagi tau. Rajin-rajinlah visit blog ni lagi ek. Ada saya kongsikan macam-macam kisah penyusuan susu ibu di sini tau. Eksklusif buat anda 🙂

 

Anda ibu baru yang merancang untuk susukan anak dengan susu ibu?

Anda tak tau nak mula dari mana?

Anda ada masalah pengeluaran susu ibu?

 

Boleh tanya saya bagaimana. Free consultation untuk anda.

 

Salam sayang,

Master ira

0139422527

9-find-us-we-cares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge