Resepi Ayam Goreng Kari Simple Jimat Masa

Saya ibu bekerja dari rumah. Sah-sah banyak tugasan saya. Bukan duk saja kat rumah 😀. Kiranya ofis saya kat rumah 😀

 

Anak-anak dan suami memang suka saya masak. Hehehe. Namun diorang tak de request pelik-pelik tau.

 

Saya pula yang akan tanya diorang apa diorang nak makan. Dan selalunya ayam masak pedas, ayam masak kicap, dan yang selalu diorang makan la.

 

Bagus tak demand hehe. Semua boleh dimakan.

 

Bila ditanya, “Aiman, Mimi, Husna nak ibu masak ayam apa hari ni?”

 

Mereka selalu jawab…”Ayam goreng kari ibu!!”

 

Hmmm. Saya pon suka. Sebab mudah sangat-sangat. Dan cepat!

 

Tengahari tadi suami saya belikan ayam mentah. Dia dah tau dah kalau saya minta dia belikan ayam, mesti pada dada tu kena lebihkan. Sebab nak potong kecik-kecik buat ayam goreng kari ni. 😀

 

Pernah dulu test buat ayam goreng kari ni besar-besar. Diorang tak berapa suka. So saya test buat yang kecik-kecik. Diorang terrrlebih sukaaaa pulak.

 

Mungkin kalau besar besar, tak berapa rasa karinya kot. Sebab tu bila goreng yang kecik-kecik tu diorang suka. Sebab dapat rasa. Betol gak. Hehe

 

Ni resepi ayam goreng kari.

 

Ayam potong kecik2.

serbuk kari
serbuk kunyit
Garam
Gula

Letak ayam dan sikit minyak. Tak perlu minyak banyak. Macam kita goreng daging la caranya.

 

Kalau nak pedas, letak lagi byk kari. Hehe.

 

10-15 minit siap masak. takyah buh apa2 yang lain. Budak-budak makan nasi bertambah-tambah. Bapak budak pon. Simple dan cepat sangat-sangat 👌

 

Haaa inilah rupa ayam yang dah digaul dengan bahan untuk dimasak atas dapur.

 

image

 

Haaa inilah dia. Simple je😀. Bau sedap. Menyelerakan. Cuma kena ingat, goreng tu kalau boleh gunalah olive oil. Ia bagus untuk jantung kita. Miliki omega 3 untuk tingkatkan HDL kita. 😀

 

Dalam Shaklee, kita ada omegaguard untuk berikan khasiat omega 3 pada diri kita tau.

 

by the way,

Ingin dapatkan suplimen untuk anda dan keluarga dengan harga istimewa?

Ingin mendapatkan tips ekslusif yang percuma?

Ingin menjana side income 2-5 angka setiap bulan hanya dari rumah?

 

Boleh hubungi,

Master ira & Hafizan

0139422527

zahirahhafizan@gmail.com

2 YTH Partnerss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge