12 Cara Bangkit Kembali Jika Dibuang Kerja

Saya baru terdengar, ada teman yang diberhentikan kerja. Ada juga teman yang tidak disambung kontraknya walau dah berpuluh tahun kerja di situ dan miliki pengalaman yang boleh dikatakan “expert”. Saya pasti ramai yang miliki dugaan seperti ini sekarang.

 

Lagi-lagi isteri yang surirumah. Bila suami diberhentikan kerja disebabkan tidak dapat sambung kontrak atau sebab nak kurangkan pekerja di syarikat tersebut… Kadang-kadang kita tak sedar yang kita sebenarnya orang yang akan diuji itu.

 

Jadi, apa perlu dibuat sekarang ni apabila hadapi masalah seperti ini?

 

Cari Kerja

man at work

 

Di bawah ini cadangan saya… ia bukan terbatas untuk mereka yang sudah berhenti kerja atau diberhentikan kerja. Tujuan saya adalah ingin memberi cadangan dan tips sahaja. Ia boleh sama-sama digunakan oleh suami mahupon isteri. Kan rumahtangga ini dikongsi. Jadi beban kewangan juga sama-sama dikongsi. Walau suami ketua keluarga, isteri pula takkan nak tengok saja.Saya yakin isteri walau berada di rumah sekalipon, mereka ramai yang tahu mencari duit juga untuk bantu suami.

 

Jika dibuang kerja, apa nak buat?

 

Apa nak buat ni?

 

  1. Buat bisnes. Tak kiralah bisnes apa sekalipon. Jika mampu untuk buat bisnes online dan offline sekaligus, buatlah. Contoh: Bisnes tempahan makanan. Bisnes jual air tepi jalan. Bisnes mengenai menambah baik tahap kesihatan orang lain. Dan sebagainya.
  2. Cari kerja di tempat lain dengan segera. Tengok di mana dan apa kepakaran kita. Cuba minta kerja di tempat lain. Jangan “rehat” lama-lama di rumah.
  3. Senaraikan pembahagian wang selama ni. Jimat-jimat. Kurangkan sikap suka membeli benda yang kita tak perlu.
  4. Kekal jaga kesihatan kita sebab kalau sakit keadaan kita lagi parah nanti. Nak jimat pon, jangan sampai tak makan makanan berkhasiat.
  5. Bahagi masa antara kerja hakiki (contoh bisnes nasi) dengan bisnes online (contoh bisnes suplimen atau kain baju atau apa sahaja). Ini sebab kita tak nak apa yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran.
  6. Kurangkan bab keluarkan duit. Lebih ambil berat mengenai bab masukkan duit. Maksud di sini, kurangkan perbelanjaan.
  7. Sediakan servis. Contoh: Servis potong rumput,bersih rumah orang
  8. Buka “Dobi Tour”. Maksudnya, kita buka bisnes untuk membantu mereka yang alami masalah susah nak cuci baju daily sekali dengan lipat. Boleh buat rumah ke rumah.
  9. Bisnes facial dan spa. Sape nak join bisnes ni, boleh hubungi Ainul D secrets. Klik sini. https://www.facebook.com/Ainul-D-Secrets-Beauty-Spa-784986564918205/?fref=ts
  10. Bisnes bekam tour. Boleh hubungi Raihanah untuk dapatkan ilmu pasal bekam. Boleh join team dia. Klik sini untuk hubungi Raihanah. https://www.facebook.com/raihanah.ahmad
  11. Boleh buat bisnes Ebook. Jika kita ada ilmu apa-apa, kita share dengan gunakan medium ebook.
  12. Bisnes VCD. Ni bukan yang cetak rompak punya. Hehe. Ni ilmu yang dikongsi melalui VCD. 🙂

 

Setakat ini saja idea dari saya buat masa ini. Boleh timbang-timbangkan 12 idea ni. Ia bukan hanya bagi mereka yang sudah berhenti kerja mahupon sudah diberhentikan kerja. Tapi juga bagi mereka yang mahu buat bisnes sampingan. Buat dulu bisnes sampingan sebelum apa-apa menimpa kita.

 

Jika kita kerja pon, mulakan berjimat cermat. Tapi jangan sehingga abaikan kesihatan ye. Sebab kalau kita sakit, anak-anak sakit, suami sakit…tu lagi parah.Kalau demam saja ok lah kan. Tapi kalau ada penyakit kritikal…lagi huru hara hidup. Jaga kesihatan betol-betol sebelum mereka hilang. Sebab duit makin banyak hilang di kala kita sakit. Kita pon tak mampu nak kerja dengan sempurna. Dan syarikat takkan simpan lama-lama orang yang alami masalah kesihatan dari segi keupayaan yang boleh mengganggu reputasi kerjanya. Asyik cuti sebab MC je. Sape nak kekalkan position?

 

Ni saya cakap betol ni. Bukan sebab saya bisnes suplimen, then saya nak kempen beli suplimen dari saya. Tidak. Ini pesanan adanya sihat sebelum sakit.

 

Tapi, jika nak saya bantu…boleh juga…saya sedia membantu…

 

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?

Ingin mendapatkan suplimen terbaik dan semulajadi dengan harga yang ISTIMEWA?

Ingin menjana pendapatan  hanya dari rumah?

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda mengubah hidup anda…

 

Salam sayang,

Master ira&hafizan

Founder Legasi Anugerah Terindah Group

Owner & Director ZH Land Holdings Sdn bhd

Master Ira& hafizan - Founder Legasi Anugerah Terindah

 

zahirahhafizan@gmail.com

Ira Shaklee Kerteh Kemasik paka kemaman 0139422527

 

 

 

 

 

3 Responses to “12 Cara Bangkit Kembali Jika Dibuang Kerja”
  1. mrhanafi 24 December, 2015
  2. huda 26 December, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge