Pengalaman Isteri yang Suaminya Hampir Lumpuh Akibat Slip Disc

Semalam saya berkunjung ke rumah bisnes partner saya, yang sebelum ni merupakan customer saya. Kak Zah mula ambil Shaklee untuk suaminya, Fauzi yang alami slip disc. Semalam baru saya tahu cerita yang lebih detail dari kak zah sendiri. Di sini saya nak kongsikan sebelum saya terlupa. Kerana ramai yang alami masalah ini kan. Kalau bukan kita, mungkin teman-teman kita yang alami masalah slip disc ni.

 

slip disc

slip disc

 

Ini cerita kak zah kepada saya.

 

“Mula-mula Fauzi sakit biasa-biasa saja. Sakit belakang. Dia jarang ambil MC. Sebab rasanya sikit sahaja. Bila cek dengan doktor, buatlah terapi. Tapi tak sampai habis session, dia dah stop buat terapi sebab dah rasa makin ok. Lagi pulak, kat sini terapi ni dijalankan semasa waktu kerja. Dia tak mau ganggu waktu kerja.

Lama jugak dia bertahan. Sakit pon dia buat tak tau je.

Satu hari, masa kat beranda rumah. Tiba-tiba dia jatuh. Tak boleh gerak. Macam lumpuh dari pinggang ke bawah ira. Kak Zah panic! Tak tau nak buat apa. Nak angkat dia masuk rumah pon kak zah tak larat. Masa ni jiran-jiran sebelah takde lagi. Fauzi tarik badan dengan kudrat kedua-dua belah tangan dia saja untuk masuk ke rumah. Kak Zah tak boleh tolong angkat sebab yelah, kudrat kita orang perempuan sejauh mana nak angkat suami kan. Kak Zah menangis tengok dia masa dia tarik badan masuk ke rumah.

 

3 hari Kak Zah panic ira! Tak terfikir untuk call ambulans atau bagitau teman-teman. Lama Kak Zah panic. Air mata je jadi teman setiap masa. Allah saja yang tahu. Fauzi memang rasa sakit sangat-sangat. Selepas 3 hari keadaan macam tu, Kak Zah bawa dia ke klinik rantau. Doktor terus bagi surat untuk refer kepada pakar. Kami terus ke Kuantan Medical Center. Doktor cakap ni slip disc.

 

Fauzi down sangat. Dia rasa amat sedih. Sebab libatkan 3 tulang belakang dia bahagian bawah. Tapi syukurlah ira. Bukan kanser tulang. Tu lah buat kami rasa syukur sangat. Orang lain lagi teruk diuji.

Doktor cakap jalannya adalah buat operation. Kak Zah tanya doktor, kalau operate, confirm ke pulih? Doktor kata, 50-50. Selamat atau lumpuh. Sebab keadaan slip disc fauzi agak teruk la.

Apa perasaan bila doktor kata 50-50? Nak terus operate tak ira? Kak Zah yakin ada cara lain selain operate. Dan Kak Zah tanya doktor lagi, “Doktor operate nanti buat camane?” Doktor kata bahagian tulang Fauzi ni dah hitam-hitam. Sebab lama dah (ni term doktor nak bagi kak zah mudah fahamlah ni). Jadi doktor akan cuci bahagian tu lah. Tak buat apa yang lain.

 

Kak Zah yakin ada cara lain. Tapi Kak Zah tak tahu apa caranya. Kami tak terus bersetuju untuk operate. Sebab nak cari cara lain.

 

Dari hari tu, Kak Zah ambil unpaid leave setahun. Untuk jaga Fauzi. Yelah, keadaan dia macam tu. Takkan Kak Zah nak tinggal pulak sebab nak gi mengajar. Kak Zah menjadi teman dia jika perlu drive. Selalunya memang gilir-gilir drive. Dia tak mampu drive jarak jauh. Pada masa yang sama, Kak Zah terus membaca dan membaca. Memang ramai yang suggest operate untuk pulihkan slip disc ni dari pembacaan kat internet dan sertai forum. Tapi, setahun selepas tu kembali menjadi sakit balik disc tu.

 

Kak Zah bangun setiap malam berdoa dan minta Allah sembuhkan Fauzi. Menangis-nangis kat tikar sejadah.

 

Lepas tu, Kak Zah nampak perlu cari root cause kenapa slip disc ni berlaku. Dan ia rasa sakit disebabkan oleh saraf. Jadi, kena jaga saraf dan baikinya.

 

Kak Zah teringat Vivix boleh membantu dalam masalah saraf. Kak Zah dapatkan confirmation dari ira. Dan terus ambil vivix dari ira hari tu.

 

Sekejap je ambil vivix. Minum tak sampai sebotol, dah tunjuk kesan positif buat Fauzi. Dan kini, dia dah pulih. Sekarang ni tak ambil setiap hari dah Vivix. Ambil jarang-jarang je. Tu pon dia sihat elok dah. Masa sakit hari tu je ambil hari-hari.

 

Mula-mula ambil Vivix ni, Fauzi tau harga. Dia macam keberatan.

 

Tapi harga nyawa dan  kesihatan adalah sangat penting berbanding berapa harga sebotol Vivix. Jika nak dibandingkan kos pembedahan dengan kos sebotol vivix pon…ia sangat jauh bezanya. Vivix sangat berbaloi bila diambil. Walau kos perubatan dan pembedahan ditanggung oleh syarikat (sebab covered by insuran)… namun… badan kita yang merasa sakit tu. Jika boleh pulih seperti sediakala tak apa juga. Tapi jika tidak? Atau doktor cakap 50-50? Bagaimana? Sebab pembedahan tak rawat root cause. Jadi kita kena baiki part root cause. Kalau sakit, nak cari RM2 pon sakit ira. Ni apatahlagi nak pergi kerja.

 

Kak Zah juga jaga pemakanan fauzi sekarang. Jika makan makanan bersifat sejuk, saraf akan membengkak kan. Jadi, untuk Fauzi, memang Kak Zah elakkan dia dari ambil makanan sejuk sebab tak mau saraf dia membengkak. Bila saraf membengkak, kemungkinan akan datang kembali rasa sakit tu nanti. Jadi kena jaga elok-elok la pemakanan.”

 

Terima kasih kak Zah sebab sudi berkongsi cerita.

 

Memang tujuan saya tulis ni adalah untuk berkongsi dengan anda semua mengenai pengalaman Kak Zah dan Fauzi hadapi masalah slip disc ni. Sekarang ni kan…bila tengok Fauzi, bukan macam orang sakit. Dia aktif berbasikal. Kak Zah kata, 30km cycling non stop pon dia boleh. Betapa tiptop stamina dia sekarang ni. 🙂

 

Mencuba Vivix merupakan salah satu usaha. Dan yang paling utama di samping pengambilan suplimen vivix adalah doa. Kak Zah berkongsi cerita dengan saya… Dia bangun setiap malam menangis, merintih kepada Allah untuk sembuhkan Fauzi. Doa ikhlas seorang isteri mithali buat si suami memang tiada galang ganti. Terus dikabulkan Allah. Dari situlah Allah hantarkan jalan bertemu sesuatu untuk menyembuhkan Fauzi. Ramai yang call mereka untuk bertanya bagaimana Fauzi boleh sihat seperti sediakala seperti tidak pernah sakit. Sedangkan dulu, sakitnya amat teruk.

 

Sekali lagi, segalanya dengan kuasa Allah. Ambil vivix pon kalau Allah tak izin, ia tidak akan sembuh. Jadi, jaga hubungan dengan Allah sentiasa. Minta Allah bagi jalan.

Fakta ringkas mengenai Punca dan cara atasi Slip Disc boleh baca di sini. http://zahirahhafizan.com/2015/10/slip-disc-punca-dan-bagaimana-cara-atasinya.html

Anda atau insan terdekat anda ada yang alami masalah slip disc ni?

Boleh klik di bawah untuk terus mencuba vivix sekarang dengan harga istimewa BULAN INI sahaja.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=a003d3c58568435ab3c440f97f1e953e

 

Hubungi nombor di bawah untuk konsultasi cara makan yang TERBAIK ok.

 

 

 

 

 

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?

Ingin mendapatkan suplimen terbaik dan semulajadi dengan harga yang ISTIMEWA?

Ingin menjana pendapatan  hanya dari rumah?

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda mengubah hidup anda…

 

Salam sayang,

Master ira&hafizan

Founder Legasi Anugerah Terindah Group

Owner & Director ZH Land Holdings Sdn bhd

Top 40’s Shaklee Masters

RM 25 Million group sales achiever

1 Million Dollar Earner Achiever in Shaklee

Shaklee Masters nur zahirah and hafizan lutfi

 

zahirahhafizan@gmail.com

LAT

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge