Penangan kolestrol…boleh buatkan hidup kita huru hara!

Alhamdulillah saya berpeluang menulis post ini malam ni. Ia berkaitan kolestrol. Mak aii..bila study dengan lebih detail berkenaan kolestrol jahat yang berlebihan ni…saya jadi makin takut pulak nak makan benda-benda berminyak dan berlemak. Betol! Sebab saya tak mau hidup dalam keadaan strok. Walau di usia muda mahupon tua..Haa anda camne pulak? Ni kesan lepas study bab kolestrol lah ni…Memang ia membahayakan kalau kita tak jaga diri kita elok-elok berkenaan kolestrol ni…

 

Nak kita sama-sama jumpa solusi berkenaan kolestrol ni? Boleh teruskan membaca post ini 🙂

 

kolestrol tinggi dalam salur darah

kolestrol tinggi dalam salur darah

 

Nampak? Salur darah kita menjadi sempit apabila kolestrol jahat ni tinggi dalam darah kita tau…Ia ibarat satu laluan yang sebelum ini lengang saja, tiba-tiba jem. Haaa…tak ke rasa stress masa jem? Duk berebut-rebut nak cepat kan..Begitu lah perumpamaannya darah kita ni…Jadi, jantung akan kerja kuat dari biasa. Umpamanya, kena keje overtime, tapi tak diberi gaji lebih. 🙂 Haaa..penat kan? Jantung kita ni tak pernah berhenti tau bekerja. Selagi kita bernyawa. Bayangkan penatnya jantung kita ni bila salur darah kita sempit disebabkan kolestrol tinggi ni. Memang logikla kalau jantung ni akhirnya juga alami masalah atau jatuh sakit. Kannn:)

 

2 jenis kolestrol

2 jenis kolestrol

 

Kita memerlukan HDL yang lebih tinggi berbanding LDL. Jika kita miliki LDL yang lebih tinggi, sudah pasti ia mengundang sesuatu yang tidak baik terhadapt diri kita.

 

Tapi, apa benda yang tak baik tu yang akan berlaku kepada kita?

Saya sedut info dari http://www.konsultankolesterol.com/gejala-penyakit-kolesterol.html untuk dikongsi bersama.

 

Kesan kolestrol tinggi dalam darah

 

1. Diare

 

Jika kolesterol yang tersedia sangat banyak, berpotensi mengakibatkan masalah dalam sistem pencernaan dan penyerapan lemak. dengan terganggunya proses metabolisme lemak ini akan muncul gejala diare yang berlebihan sebagai efeknya.

 

2. Merasakan Letih dan Penat bahkan Migrain

Jika makanan tidak dicerna dengan baik (efek masalah metabolisme lemak), dan bertahan lebih lama di dalam saluran pencernaan, maka tubuh kita akan merasa kenyang. Rasa kenyang ini memberikan signal kepada otak untuk tidak menampah intake makanan. sehingga memunculkan rasa letih, penat, dan bahkan migrain karena pada kondisi sebenarnya tubuh dalam keadaan kekurangan energi.

 

3. Penurunan kemampuan memori dan  emosi yang berlebihan.

Sekitar 25% kolesterol yang berada di tubuh kita berada di otak kita. dan otak merupakan bagian tubuh yang memiliki kuota kolesterol paling banyak dari pada organ tubuh lainnya. oleh karena itu, jika terjadi masalah dalam metabolisme lemak akan berkaitan dengan produksi kolesterol darah. Berdasarkan berbagai penelitian menunjukkan mengenai eratnya keterkaitan kolesterol dengan penyakit alzeimer dan penyakit neurologis lainnya. selain itu, tingginya kolesterol LDL dan rendahnya kolesterol HDL berhubungan dengan depresi, penurunan memori otak, dan emosi yang berlebihan.

 

4. Kelebihan Berat Badan

Sebagai efek samping dari masalah metabolisme lemak. penyimpanan lemak akan bertumpuk di di daerah perut sehingga mengakibatkan obesiti. bahkan penumpukan lemak ini akan mengakibatkan sel-sel lemak yang akan semakin membesar sehingga mengakibatkan kegemukan. bahkan dapat menyebabkan Obesiti.

 

5. Dada atau perut kembung

Akibat masalah pencernaan dan penyerapan lemak dapat mengakibatkan kelebihan gas dalam saluran pencernaan. kelebihan gas tersebut akan terhambat pada saluran usus yang mengarah ke daerah dada dan perut. hal inilah yang menyebabkan dada dan perut menjadi kembung.

 

6. Nyeri badan, biasanya pada bagian tertentu seperti sakit kepala atau nyeri pada punggung

Nyeri ini diakibatkan karena adanya plak di saluran arteri pada bagian yang berbeza di dalam tubuh. sehingga mengakibatkan penyempitan saluran darah yang juga merupakan transportasi nutrisi ke bagian-bagian tubuh yang telah terjadi plak. Karena sulitnya nutrisi itu sampai ke bagian tubuh yang dituju mengakibatkan rasa nyeri pada bagian tersebut.

 

7. Jantung terasa sakit / berdebar-debar (palpitasi)

Dengan aksi dari berbagai plak yang terbentuk pada tubuh yang memiliki kolesterol tinggi, yang mengakibatkan penyempian pembuluh darah dan menghalangi nutrisi sampai pada bagian-bagian tubuh akan memberikan signal ke jantung untuk bekerja lebih keras. biasanya orang-orang yang memiliki kolesterol tinggi kadang-kadang merasakan rasa sakit yang ringan pada jantungnya dan sebagian lainnya kadang merasa berdebar-debar pengaruh jantung yang memompa lebih cepat (ini dilakukan oleh jantung untuk dapat segera mendapatkan darah yang mengalir secara normal)

 

8. Muncul Benjolan-benjolan pada tubuh, bahkan tahi lalat yang menyerupai benjolan

Masalah metabolisme dan absorbsi lemak juga dapat mengakibatkan terbentuknya benjolan atau deposit lemak yang terletak diantara otot dan kulit yang secara umum disebut lipoma. biasanya muncul di daerah perut, leher, kaki, dan tangan. bentuk lipoma ini kecil dan lembut, merupakan tumor di bawah kulit, dan memiliki diameter sekitar satu inci. Selain itu, hal ini juga dapat mengakibatkan munculnya tahi lalat yang menyerupai benjolan yang muncul di tempat yang berbeda  pada tubuh.

 

Haaa…guna bahasa indonesia sikit..heheh…boleh faham ke ni? Nampak kan..8 akibat kolestrol ni memang sangat-sangat bahaya jika LDL lebih tinggi daripada HDL…

 

Dari mana datangnya kolestrol LDL ni yang sampai boleh jadi tinggi ni?

 

Kehadiran koslestrol dari…

 

Haaa…dari sini…adakah kita terlibat dalam salah satu aktiviti ini? Kalau ye, memang kita sangat berpotensi miliki kolestrol yang tinggi…

 

Makanan  berkolestrol tinggi

Makanan berkolestrol tinggi

 

 

Faktor penyebab kolestrol tinggi

Faktor penyebab kolestrol tinggi

 

Haaa…nampak? Banyak yang kita perlu pulihkan dalaman kita ni kan…sebab tu saya cakap…bila tahu betol-betol pasal kolestrol ni…nak makan pon jadi macam kena pikir banyak kali…

 

Tapi kannn…. 🙂

tolak semua makanan?

tolak semua makanan?

 

Tak perlu lagi! Yeahhhh!!Haaa laa..kita kan malaysian…makanan banyak yang best-best..lagi pulak..memang makanan rakyat Malaysia ni jenis yang berkolestrol tinggi…ayam rempah,nasi lemak kukus, nasi dagang, nasi kerabu, nasi minyak (nama pon dah kolestrol ni haa..hehe), sate…haaa sanggup tak makan semua? 🙂

 

Kita “terpaksa” boleh makan semuaaaa jika kita ambil sesuatu untuk blok kolestrol daripada masuk dalam salur darah kita melalui makanan yang kita ambil…

 

PLUS…

 

kita juga buang dan kasi clear semua kolestrol yang sedia ada dalam badan kita..

 

Nampak? Dah la blok..lepas tu…buang pulak yang selama ni ada..yang sebelum kita ambil “pagar besi” penghalang kolestrol ni masuk…

 

Tapi bagaimana nak buat tu?Nak guna apa?

 

Haa….ni dia ekkk…dua ni 🙂

 

kerjasama phytocol dan omegaguard

kerjasama phytocol dan omegaguard

 

Phytocol ni halang dan terus blok kolestrol dari masuk ke dalam darah kita melalui makanan yang kita makan. Manakala omegaguard pula membakar dan membuang kolestrol yang sedia ada dalam badan kita sebelum-sebelum ni yang kita belum ambil phytocol..

 

Kannn..nampak antara satu sama lain 2 produk ini snagat membantu dan bekerjasama antara satu sama lain.

 

Kenapa Phytocol boleh berfungsi sebegini?

 

phytocol shaklee

phytocol shaklee

 

phytocol shaklee

phytocol shaklee

 

phytocol shaklee cukup istimewa

phytocol shaklee cukup istimewa

 

Haa..sebab tulah phytocol ni membantu dalam memblok kolestrol jahat masuk dalam salur darah kita…

 

bagaimana fotosterol berkesan

bagaimana fotosterol berkesan

 

haa tengok..selepas ambil fitosterol yang ada dalam phytocol ni…ia terus blok kolestrol masuk ke salur darah kita…nampak kan ia sungguh penting!

 

Mana nak dapat 2000mg fitosterol ni kalau kita takmau amik phytocol?

 

Haa…dari sini tauu…

 

Sumber asas 2000mg fitosterol

Sumber asas 2000mg fitosterol

Haa…sanggup telan semua ni setiap hari jika tak ambil Phytocol bagi mendapatkan 2000mg fitosterol jugak?Bagi saya secara personally..lebih baik saya telan phytocol je..tak pasal-pasal keje saya makannnn je kalau memang nak makan semua ni bagi blok kolestrol daripada masuk dalam salur darah saya tau ..hehe 🙂

 

Testimoni

 

 

Oklah, saya share testimoni orang yang dah guna phytocol ni…

 

testimoni phytocol

testimoni phytocol

 

TESTIMONI-PHYTOCOL

TESTIMONI-PHYTOCOL

 

Ok, yang atas tu testimoni orang yang dah konsisten ambil phytocol tau…haaa…best kan..semakin sihat mereka ni…

 

Dan ni pulak berkenaan kolestrol juga…testimoni suami saya sendiri, Master Hafizan Lutfi.

 

Sebelum menggunakan omegaguard, LDLnya lebih tinggi dari sepatutnya tau.. Bermula dari saat itu, beliau terus menggunakan omegaguard dengan konsisten untuk MENURUNKAN LDL nya. Alhamdulillah, setelah buat medical check up keseluruhan yang seterusnya, LDLnya berkurang sudah :). Dan dari check up yang dijalankan, suami saya tiada apa-apa masalah setelah konsisten dalam pengambilan suplimen Shaklee sebagai usahanya. :).

 

testimoni kolestrol turun dgn hasil pengambilan omegaguard

testimoni kolestrol turun dgn hasil pengambilan omegaguard

 

Alhamdulillah, kami berpuas hati menggunakan Shaklee. Tiada kesan negatif kepada diri kami. Suami saya alami LDL yang tinggi sebelum ini kerana beliau mengamalkan pemakan tidak sihat semasa bersarapan pagi. Selalu dia bantai nasi lemak,nasi minyak. Sejak dari hari itu, beliau mengambil ESP sebagai pengganti kepada sarapan pagi dan makan nasi hanya semasa makan tengahari yang berkolestrol tinggi. Dan pada masa yang sama,mengamalkan pengambilan omegaguard secara konsisten:)

 

Semoga perkongsian saya malam ini membantu teman-teman membuka minda tentang bahayanya kolestrol ini..dan kita mesti “bantu” diri kita untuk berada dalam keadaan sentiasa sihat.

 

Jika ingin mendapatkan maklumat yang lebih detail berkenaan omegaguard, boleh layari link ini ye..

http://zahirahhafizan.com/category/omegaguard

 

Jika anda ingin tahu set yang terbaik untuk kesihatan jantung..kerana kita ada satu jantung je…takde spare part tau jantung ni…sejak lahir sampailah kita meninggal…jantung yang sama kita gunakan.. 🙂

 

Set-Jantung-Sihat-

Set-Jantung-Sihat-

 

 

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?

Ingin mendapatkan suplimen semulajadi dengan harga yang ISTIMEWA?

Ingin menjana pendapatan 4 angka ke 6 angka hanya dari rumah?

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda mengubah hidup anda…

 

 

Salam sayang,

Master ira&hafizan

Master Ira& hafizan - Founder Legasi Anugerah Terindah

 

zahirahhafizan@gmail.com

Ira Shaklee Kerteh Kemasik paka kemaman 0139422527

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge