Ibu hamil berisiko berpenyakit jantung? Alamak! Saya hamil ni…

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua pembaca blog zahirahhafizan.com. Saya doakan anda ceria-ceria sentiasa! 🙂  Pagi ni, saya nak ajak kita sama-sama berfikir…bagi ibu yang mengandung mahupon bakal mengandung. Haaa..sape yang bakal mengandung tu? Hehe…Ia termasuklah gadis-gadis yang belum berkahwin, mahupon pengantin-pengantin baru yang sudah berkahwin ye. Ops, info ini juga sangat penting bagi para suami mahupon bakal suami walau belum ada calon tau 🙂 . Ia berkenaan…

 

wanita hamil bermasalah jantung

wanita hamil bermasalah jantung

 

 

 

 

Dianggarkan hampir 30% ibu hamil menghidap penyakit jantung. Penyakit jantung adalah salah satu penyebab utama kematian ibu.

 

Penyakit jantung yang kerap terjadi di Malaysia adalah:

  • Masalah pada injap jantung (Rheumatic heart disease)
  • Masalah jantung congenital

untuk lebih info berkaitan masalah jantung kongenital di sini ye.. http://www.myhealth.gov.my/index.php/penyakit-jantung-kongenital

 

untuk info lebih lagi berkaitan Rheumatic heart disease boleh baca sini tau..

http://www.world-heart-federation.org/press/fact-sheets/rheumatic-heart-disease/

 

Risau kan? Sebab ibu hamil ni memang pendedahannya terhadap apa-apa penyakit memang ada walau minimum. Jadi, wajib bagi kita untuk menjaga kesihatan dan alert berkenaan dengan segala risiko yang dihadapi .

 

Eh,eh..janganla risau pulak. Hehe. Ada cara yang kita boleh lakukan untuk elakkan perkara ini berlaku tau. Alaaa..muka dah cuak tu. Hehe. Rilek-rilek.

 

Apa yang perlu dilakukan ye?

Ia adalah…

  1. Mematuhi arahan doktor. Haa…doctor cakap A, Kena buat A. Doktor cakap B, kena buat B tau.  🙂
  2. Mematuhi temujanji dan rawatan yang ditetapkan. Biasanya, kenapa doktor cakap hari-hari dan waktu tertentu untuk berjumpa dengannya? Sebab..mereka dah susun dah. Jika jam 8 pagi kena jumpa, hari ahad. Jadi mesti jumpa hari ahad jam 8 pagi. Kerana mereka dah susun berapa orang dalam satu masa mereka nak consult. Jika terlewat, amik masa kita pulak kan 🙂
  3. Rehat secukupnya. Ibu yang hamil mesti banyakkan berehat ye :). Jadi, kena ada orang yang membantu dalam uruskan hal rumahtangga 🙂
  4. Elakkan merokok dan minum arak. Ni memang very big no lah. Sayang diri, sayang kandungan ye ibu-ibu. Walau tak hamil pon, lebih baik tidak lakukannya. Kerana kita adalah ibu kepada anak-anak kita. Memberi contoh yang baik kepada mereka.
  5. Kurangkan pengambilan makanan bergaram. Sebab apa? Sebab ia membahayakan kesihatan ibu dan anak dalam kandungan tauuu…. 🙂
  6. Mengamalkan pemakanan yang seimbang. Jika tak lalu, jika diet tak seimbang, boleh tampungnya dengan suplimen. Memang semasa mengandung, suplimen sangat-sangat penting.
  7. Berbincang dengan doctor jika puan merancang untuk hamil.. Ni yang belum hamil lagi la… 🙂
  8. Memberitahu doktor dengan segera jika hamil dan mendapatkan pemeriksaan awal kehamilan. Kena sentiasa gi klinik buat check up tau…
  9. Ibu hamil yang alami masalah ini mesti bersalin di hospital.

 

 

ibu hamil yang sihat :)

ibu hamil yang sihat 🙂

 

Saya berkongsi dengan anda…alhamdulillah, saya tiada masalah jantung di kala hamil atau pon tidak hamil. Walau ayah saya pernah miliki masalah jantung sebelum ini. Dan saya mengamalkan pengambilan suplimen Shaklee yang konsisten sebelum hamil, semasa hamil, selepas bersalin, semasa menyusu. Kerana, bukan kita tahu penyakit nak datang bila kan?

 

Semoga kita menjadi ibu hamil yang sentiasa sihat! 🙂

 

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?

Ingin mendapatkan suplimen semulajadi dengan harga yang ISTIMEWA?

Ingin menjana pendapatan dari RM30-RM1,000,000 DAN LEBIH hanya dari rumah?

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda mengubah hidup anda…

 

 

Salam sayang,

Master ira&hafizan

Master Ira& hafizan - Founder Legasi Anugerah Terindah

 

zahirahhafizan@gmail.com

Ira Shaklee Kerteh Kemasik paka kemaman 0139422527

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge