5 cara memilih multivitamin di pasaran bagi mengelakkan ditipu

Alhamdulillah, saya masih diberikan peluang oleh Allah untuk berkongsi dengan rakan-rakan pembaca blog saya hari ini. Apa kaba semua? 🙂 Hari ini saya ingin berkongsi berkenaan dengan multivitamin.  Pernahkah kita bertanya? Mana satu suplimen multivitamin yang mampu menyediakan kualiti tertinggi pada harga yang sangat mampu milik? Adakah semuaaaa jenis multivitamin kat dunia ni sama saja?

 

value for money

value for money

 

Dalam memilih sesuatu, kita mestilah nak pilih yang berkualiti tinggi, tetapi kos yang mampu milik dan rendah kan? Jika guna suatu produk, lagi-lagi suplimen…jika ia produk yang harga murah, tapi kualiti tidak bagus..ia juga akan memberi kesan negatif kepada diri kita. Lebih baik tidak amalkan suplimen jika kita ambil yang cikai-cikai dan tiada sebarang kajian spesifik dan lengkap. Betol ni.  Kerana kajian dah pernah dibuat mengenainya.

 

Kalau nak tahu kan, jika nak pilih satu-satu syarikat suplimen ni..Nak ambil suplimen yang syarikat ni sediakan sebagai makanan tambahan kita setiap hari…Kita boleh tengok dari segi multivitaminnya tau. Kerana, multivitaminlah yang paling susah nak dicipta mengikut kriteria lengkap yang disediakan. Kerana ia melibatkan kos yang tinggi serta satu kerja yang sangat rumit! Yelah, satu pil memiliki pelbagai jenis vitamin di dalamnya. Haa..ia bukan kerja mudah tau. Jadi, jika syarikat itu mampu mencipta multivitamin yang cukup lengkap kriterianya, ia sungguh mudah untuk mereka menyediakan vitamin-vitamin lain seperti vitamin C, b compleks dan sebagainya. Sebab benda paling susah pon boleh mereka lakukan, apatahlagi yang mudah-mudah dan hanya 1 jenis je vitaminnya dalam satu pil kan? :). Jika syarikat tu sediakan multivitamin dengan” cukup indah” kandungannya, kualitinya memang superb! Dan secara automatik penyediaan vitamin-vitamin lain pon kualitinya juga tinggi 🙂

 

Jadi, kat sini, saya spend masa saya untuk mengkaji apakah kriteria dalam memilih multivitamin ni. Haaa…pilih isteri pon ada kriterianya. takkanlah nak pilih suplimen untuk badan kita sendiri takde kriterianya kan? 🙂

 

Dan…Dr Bruce Miller ambil 360 produk multivitamin untuk membuat kajian berkenaannya bagi menentukan kriteria yang sepatutnya syarikat suplimen patuhi dalam penyediaan multivitamin ni.  🙂

 

5 Cara memilih multivitamin

 

Inilah kriteria yang satu-satu multivitamin suplimen perlu ikuti, jadi ini boleh membantu kita memilih multivitamin yang bagus untuk diri:

 

1. Cek semua 19 nutrien yang disediakan oleh U.S RDA’s tersenarai pada label multivitamin ini

U.S RDA ialah United States Recommended Daily Allowance. Senarai yang disediakan ini adalah berpandukan kepada guideline dos yang diperlukan untuk orang yang sihat. Memandangkan kita mencuba untuk mendapatkan nutrien tambahan ini daripada multivitamin memandangkan diet harian kita pon entah apa-apa…jadi, semestinya kita patuhi guideline yang disediakan oleh RDA ni 🙂

 

Dalm US RDA table ni sepatutnya dalam satu-satu multivitamin tu mengandungi 12 jenis vitamin dan 7 mineral. Jadi, bila kita nak berbelanja untuk satu-satu multivitamin, kita kena pastikan 19 jenis vitamin dan mineral ini terkandung dalam multivitamin itu ok 🙂

 

2. Pastikan kelapan-lapan jenis vitamin B disediakan dalam multivitamin ni 100% mengikut US RDA ni.

 

Nisbah antara satu vitamin B dan vitamin B yang lain mestilah lebih daripada 500%. Beberapa jenis vitamin B ni mahal tau harganya berbanding jenis vitamin B yang lain. Selalunya, syarikat akan bagi sikit je dos vitamin B yang mahal tu tau. Kalau vitamin B yang murah tu diorang bagi lebih la sebab murah. Haaa..sebab tu kita kena pilih suplimen yang memang memenuhi kriteria tau. Kalau tak dapat pon, ambil yang betol-betol sangat hampir.

 

Contoh, jika kita temui multivitamin yang mengandungi 3% biotin dan 300% thiamine, kita boleh agak dah vitamin B jenis mana yang lebih murah kan? Sah-sah lah thiamine tu lebih murah. Dan sangat jarang tau manufacturer tak senaraikan semua jenis vitamin B yang mereka sediakan dalam multivitamin tu. Jadi solutionnya, jika tak cukup 8 jenis vitamin B dalam label tu..rejek je multivitamin macam ni 🙂

 

3. Pastikan biotin dan folic asid membekalkan 100% US RDA. 

2 jenis vitamin B ni adalah yang termahal tau nak letak dalam multivitamin. Syarikat biasanya akan mengurangkan dos kedua-dua ini atau supply hanya salah satu dari dua jenis vitamin B ni. Jadi, kita boleh faham dahla yang syarikat nak jimatkan duit – melalui money value kita. Haa..amacam? Nak buat apa ni? Rejek la kann 🙂

 

4. Cek samada copper dan zink balance atau tidak.

 

Sepatutnya, kedua-dua jenis mineral ini miliki nisbah 1:1. Maksudnya, sama jumlahnya dalam multivitamin. Dengan kata lain, bila kita refer kepada  US RDA ni, kuantiti kedua-duanya ini adalah 100% ikut apa yang ditetapkan. Kalau terlebih pon, jumlah pada zink tu sepatutnya lebih kuantitinya. Bukannya  copper.

 

Designs-should-have-balance

Designs-should-have-balance

 

5. Pastikan kandungan magnesium dan kalsium disediakan dalam kuantiti yang sama atau lebih kurang. 

 

Kedua-dua jenis mineral ni mahal jika mahu diletakkan dalam satu pil yang kecil sama-sama. Biasanya syarikat akan pilih salah satu je dimasukkan dalam multivitaminnnya.

 

Jika kita gunakan 5 rules ni untuk memilih multivitamin di pasaran, sudah tentu kita akan memilih multivitamin yang berkualiti tinggi. Lebihkan perhatian dalam melihat label produk multivitamin berbanding dengan ayat-ayat fancy dan canggih dalam menambat hati kita untuk membeli multivitamin di pasaran. Kerana, apa yang kita ambil itu akan memberi kesan kepada diri kita.

 

Perbezaan produk multivitamin

 

Jom kita buat comparison antara produk ye..

 

label comparison multivitamin

label comparison multivitamin

Ni lagi satu…

 

perbandingan multivitamin

perbandingan multivitamin

 

Manakala…vitalea (multivitamin) Shaklee…

 

Label vitalea iron Shaklee

Label vitalea iron Shaklee

Vitalea adalah suplimen multivitamin dan multimineral yang komprehensif yang diformulakan untuk membantu dalam memenuhi mikronutrien yang diperlukan oleh lelaki, wanita dan remaja. Ia tersedia mengikut piawaian Recommended Daily Value (DV) dari 23 jenis vitamin dan mineral essential,  termasuklah 200% DV untuk antioksida vitamin seperti vitamin C dan E. Vitalea juga menyediakan 100% DV untuk vitamin A, 50% sebagai beta carotene dan 50% pula sebagai preformed vitamin A, tahap yang sesuai untuk pembinaan tulang (mineral kalsium 45% DV), magenesium (35% DV), dan phosphorus (35% DV), serta 100% DV untuk trace vitamins. Vitalea menyediakan nutrien yang penting untuk mengekalkan normal imun sistem, kardiovaskular dan fungsi penglihatan.  🙂

 

Sumber: http://www.physicians.shaklee.com/displayContent.htm?fileName=vitaLeaPDR.xml&sectionName=shakProdInfo

 

Kajian klinikal untuk multivitamin vitalea iron ini dilakukan sebanyak 7 kali. Vitalea merupakan formula berpotensi tinggi yang direka istimewa untuk menyokong keperluan yang unik bagi lelaki dan wanita. Setiap serving delivery (2 tablet daily) memberikan 100% atau lebih Daily Value untuk semua vitamin yang terdapat di dalam multivitamin vitalea ini.  🙂

 

Sumber: http://www.shaklee.com/us/en/shop/healthyfoundations/essentialsvitaminsandminerals/product-_p_vita-lea_p_

 

Apa itu multivitamin vitalea Shaklee?

 

a adalah multivitamin pertama di dunia yang berusia 100 tahun sudah… Dan ia bertahan dalam dunia suplimen sehingga sekarang walau ia berusia 100 tahun sudah. 🙂

 

vitalea shaklee berusia 100 tahun

vitalea shaklee berusia 100 tahun

 

Saya percaya, ramai yang sudah tahu pasal vitalea ni. Namun, saya tetap nak cerita berkenaannya 🙂 . Ia adalah multivitamin pertama yang dicipta di dunia ini.

 

multivitamin yang pertama yang dicipta di dunia

multivitamin yang pertama yang dicipta di dunia

 

Haa…ni rupa vitalea yang pertama masa usia 100 tahun lepas hihi. Tapi sekarang, rupa botolnya sudah berubah. Kasi lagi cun melecun! 🙂

 

VITALEA  shaklee

VITALEA shaklee

 

Tadaaaa…ni rupa vitalea sekarang ni hehe..comell kan 🙂

 

vitalea 100tahun

vitalea 100tahun

 

Tapi, apa yang ada pada multivitamin yang berusia 100 tahun ini? Apa yang telah ia lalui ye?

 

multivitamin shaklee

multivitamin shaklee

 

Kajian yang tidak putus-putus buat multivitamin vitalea ini menentukan kualitinya berada di tahap maksimum sehingga kini. Di sini saya kongsikan fungsi multivitamin vitalea ini… 🙂

 

vitalea shaklee yang hebat

vitalea shaklee yang hebat

 

vitalea_shaklee

vitalea_shaklee

 

Haaa…agak detail saya study pasal cara memilih multivitamin dan vitalea Shaklee hari ni… Makin saya jatuh cinta dengan multivitamin Vitalea Shaklee ni tauuu…Tak sia-sia saya memilih suplimen ini sejak 5 tahun yang lalu 🙂

 

Harap ia dapat membantu sesiapa dalam memastikan suplimen multivitamin yang kita ambil itu miliki kualiti yang sangat baik supaya ia berbaloi dengan wang yang kita laburkan 🙂

 

Ingin mendapatkan suplimen terbaik untuk anda dan keluarga?

Ingin mendapatkan suplimen semulajadi dengan harga yang ISTIMEWA?

Ingin menjana pendapatan 4 angka ke 6 angka hanya dari rumah?

Boleh hubungi nombor di bawah untuk kami bantu anda mengubah hidup anda…

 

 

Salam sayang,

Master ira&hafizan

Master Ira& hafizan - Founder Legasi Anugerah Terindah

 

zahirahhafizan@gmail.com

Ira Shaklee Kerteh Kemasik paka kemaman 0139422527

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge