Waktu TerBAIK dan TerKESAN untuk Promosi di Facebook

Alhamdulillah, saya sempat nak kongsi dengan anda hari ni berkenaan tips yang istimewa ini. Saya ambil daripada group Malaysian Mom Biz Network
Waktu Terbaik Promosi di Facebook
Kali ini, saya nak kongsi sikit tentang waktu-waktu sesuai untuk buat promosi di Facebook. Kenapa saya katakan ada waktu sesuai? Ini kerana update di facebook ni adalah satu “proses”. Proses “live updating”. Jika kita buat post di facebook jam 2pagi, esoknya kawan kita buka facebook jam 8pagi, kemungkinan besar untuk kawan-kawan kita baca status kita di facebook tu adalah tipis kerana dah tertimbus dengan status kawan-kawannya yang lain di newsfeed.
Jadi,bilakah waktu promosi yang sesuai?
facebook-art-marketing-webinar1
1. Selepas subuh (6am – 7am):
Waktu sebegini, bagus untuk mempromosikan branding kita. Sebab orang baru bangun tido, baru celik mata, baru mandi, masih segar, minda masih fresh. Jadi post yang sesuai untuk bina branding? Bagilah tazkirah pagi, kata-kata motivasi, tips menceriakan hari, pastu letak ‘link website’ anda ke, link ‘fanpage ke’ dan sebagainya. Post promosi produk kesihatan pun bagus sebabnya orang baru bangun tidur, ada yang baru sarapan pagi dan ada dah pasang niat malam sebelumnya untuk kuruskan badan.
2. Selepas minum pagi (8am – 10am):
Yang masuk kerja pagi, ada yang pegi minum kopi dulu, ada yang santai2 check smartphone dorang, (tak terfikir ke apasal ada yang update status mcm 24hrs di Facebook? Sebab dorang browse dari smartphone ler). Masa ni memang sesuai untuk terus bina branding perniagaan kita. Kalau ada ‘testimoni’ dari pelanggan, boleh post sekali masa waktu ni.
3. Waktu makan tengah hari (12pm – 2pm):
Lunch time, apa lagi, facebook lah. Standard la tu. Tgh makan mmg tak check. Tapi lepas makan? Ha, smartphone kluar lagi, ada yang guna tablet, login facebook, update status, gambar ikan goreng la, sambal belacan la, kari ayam la, dan masa ni juga kalau kita mula nak post PROMOSI produk kita sangat sesuai. Sertakan juga testimoni pembeli kalau ada. Gambar memainkan peranan penting jadi kalau ada gambar yang boleh terujakan lagi seseorang tu, post le.
4. Selepas minum petang (4pm – 6pm):
Ni pulak, ada yang da mula masuk mood shopping. Yang wanita, dah mula buka balik post-post yang menarik perhatian mereka masa WAKTU LUNCH tadi. Sama juga dengan lelaki. Tetapi, mereka masih belum nak beli. Yang beli tu memang da sedia ‘ready cash’ dalam akaun dan ada masa untuk buat internet banking dan sebagainya. Tapi lazimnya, seseorang tu akan memikirkan dulu tentang produk tu. Dia akan gambarkan produk tu dalam minda dia dalam perjalanan balik dari ofis. Jadi masa ni, boleh post promosi seperti “Terhad, hanya untuk 5 pelanggan pertama sahaja, harga sekian2. Untuk tempahan dan maklumat lanjut, sila hubungi sekian-sekian”.
5. Selepas makan malam & Isyak (9pm – 12midnight):
Inilah waktu HOT. Tapi jangan sampai buat promosi seperti tiada hari esok. Islam menggalakkan kita untuk menuju kearah kesederhanaan. Jadi buat promosi pun sederhana sahaja. Gunakan ayat-ayat soft selling untuk menarik perhatian. Gunakan ayat-ayat yang dapat memberikan impak emosi kepada bakal pembeli. Dan masa ni jugalah anda MESTI online kalau anda buat promosi. Kerana kalau pembeli tu dah memang bersedia nak beli, tapi anda pulak tak online, dan ada tawaran lagi satu dari peniaga lain, mereka akan beli dari orang tu pula.
So, simple tapi tak semudah itu nak mendapatkan jualan ya. Ini cuma pencerahan sahaja. Panduan. Boleh cuba kalau nak, kalau tak nak pun takpe. Hehe. Dan ini adalah hasil dari pengalaman buat promosi di Facebook secara percuma. Respons yang kita dapat dari pembeli dan trend membeli secara online pada waktu apa.
Sumber : http://www.facebook.com/groups/mmbiznetwork/permalink/457386744308164/
semoga ia bermanfaat untuk kita semua ye.

Salam sayang,

Master ira&hafizan

0139422527

zahirahhafizan@gmail.com

2 Responses to “Waktu TerBAIK dan TerKESAN untuk Promosi di Facebook”
  1. Mas Anira Tasmin 25 February, 2015
  2. hani zaha 25 February, 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge