Menjadi leader yang luar biasa…

Salam pagi rabu…hehe…fuhh..baru setel anak2…ni nak kemas rumah pulak..update blog dululah…saya telan ESP untuk sarapan..anda sudah sarapan??? kalau belom sarapan..jom sekali minum ESP…

Eh..bukan kisah ESP saya nak share hari ni..tapi nak share pasal Leadership..hehe..amboih..macamla saya ni motivator..eh takla..sebab saya tengah baca buku leadership..sambil coaching..sambil baca buku…sambil apply..haa kan baguss… buku apa saya baca??

ku baca buku ni chapter 1…terasa tauu..hahah..sebab kena atas kepala sendiri..ku baca chapter 2 pon..terasa jugak..lag kuat kena kepala sendiri..betapa leadership saya tak hebat mana pon..sangat perlukan improvement lagi..hmmm…

Chapeter 2 buku ni mengisahkan tentang.erkk..skema plak ayat..hehe…ni pasal law of influence..Leadership is influence- nothing more, nothing less. Perghh..sangat setuju dengan Encik Maxwell. Sebab kalau tak de influence, maksudnya leadership dalam diri orang tu tak de…Saya terfikir2 balik..saya ni ada influence tak pada orang lain..mungkin ada..tapi tak banyak…so kena improve.sebab saya nak jadi leader yang hebat dan bagus untuk anak cucu saya..

Sebenar2 leadership ni diukur dari pengaruh..Ia bermula dari dalam diri leader itu sendiri, ia sentiasa memelihara hubungan dengan orang lainPunyai ilmu dalam pelbagai ekspek..kira macam pak or mak tilik jugak la..ilmu predict..ilmu untuk letak visi camne..nampak jauhh..jangka panjang..Leader ni ia pengaruhi minda dan mindset orang sekeliling dia..untuk membuatkan orang tu dari tak percaya dia boleh..bertukar kepada orang yang yakin boleh…kiranya ciri2 seorang leader ni mampu ubah hidup orang menjadi lebih baik la dengan teguran dia..atau perbuatan dia..Kalau leader ni..bila dia bercakap, orang dengar apa dia nak cakap..walau ada orang yang tak setuju pon.. orang respect dia..dan copy paste serta buat apa yang dia tunjuk ajar tu…

Hmmm…banyak benar saya kena perbaiki..eh..ni ulasan serba ringkas je tau..bukan detail..nak detail gi baca sendiri..hehehe..

Hmm..pagi ni jugak..saya dah wasap ramai2 ex customer..eh..master pon wasap jugak ke..wasapppp..dan dah ada yang bertanya..hehe…insyaallah meet target jugak untuk bantu orang yang perlukan suplimen ni untuk sihat..ceria..cantik…untuk suami sayang..untuk anak2 sayang..haaa..penting nih..sebab bantu orang kan…

Ok lah..nak sambung kemas rumah kejap…sebelum coaching anak cucu shaklee pulak jap gi..semoga hari ni sentiasa ceria buat kita semua…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge