Nak tau soya yang anda ambil tiap hari ni yang TERBAIK atau SEBALIKNYA? Rujuk panduan ini..7 essential dalam pemilihan soya..

Pernah tak dengar soya ni membahayakan kesihatan? Ramai yang cakap..kalau amik soya berlebihan..boleh mandul, mati pucuk la…hmmm….bagi saya…setiap dari kita kenalah tahu apa ciri2 soya yang selamat dan terbaik kan..bukan main tiru orang je….nampak orang tu amik ni..kita amik..nampak orang lain amik yang lain pulak..kita amik..sebab tu kita selalu lompat2 brand..sebab tak confident dengan brand yang kita guna…..Apa ye ciri2 soya terbaik?? Ni saya list kan untuk info tambahan kita…

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic
  • Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)
  • Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
  • Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol
  • Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
  •  Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
  • Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?
  • Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

    So?? Nak pilih soya mana ye? Sudah pasti…SHAKLEE ESP-  Soy Protein Isolate Powder. Tukar nama..tapi isi sama je…tak de perubahan….so customer2 saya yang selalu order ESP..jangan risau ye…pic di bawah ni still pic lama…

    Jadi buatlah pilihan yang sungguh bijak hatta dalam memilih soya yang terbaik untuk anda….Setiap nilai yang dilaburkan biarlah berbaloi ^___^. Jangan tujuan kita lain…kesannya lain pulak…

    Bagaimana dengan anda? Nak cuba Shaklee? Anda boleh hubungi saya untuk dapatkan special price+ konsultasi percuma+ after sales service secara berterusan +dapat join group EKSKLUSIF tertutup kami untuk perkongsian tentang masalah kesihatan dan maklumat berkenaan produk Shaklee…dan yang pastinya…anda boleh mendapatkan vitamin Shaklee dengan budget yang anda ada! Saya akan recommend kan vitamin yang sesuai dengan budget anda dan terangkan kenapa anda perlukan vitamin2 tersebut…

    Boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms/whatsupp 0139422527 untuk sebarang pertanyaan:)

    * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    CommentLuv badge