Alfalfa Merbahaya?? Hmm..ini jawapannya..

Salam sejahtera buat semua. Petang tadi..ada customer bertanya di grup tertutup kami tentang adakah suplimen alfalfa ni memudaratkan? Sebab dia terbaca di satu blog tentang alfalfa…jom saya share di sini…saya tak nak kutuk produk lain..tapi saya nak bagi kita buka minda kita..apa perbezaan Shaklee Alfalfa Complex ni dengan yang alfalfa jenama lain ^_^..kita menilai biarlah dengan info yang tepat dari pengeluar produk tu sendiri ^_^. Baru kita boleh menilainya dengan tepat. Selepas saya terangkan tentang alfalfa Shaklee ni..terpulang kepada anda nak menilainya bagaimana.

Alfalfa Compleks merupakan Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan ole Dr Shaklee dalam tahun 1950an. Ia diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago Sativa) secara organik di California yang bebas dari pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia. Alfalfa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”. Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan alfalfa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. Daun alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun alfalfa yang telah matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Manakala bahagian lain yang tidak penting dilupuskan.

Kemudian, daun-daun yang telah dikeringkan akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi tablet. Keseluruhan proses ini dijalankan di bawah pengawasan dan kawalan Shaklee yang sangat ketat dan teliti. Setiap tablet mengandungi 300mg alfalfa.

Apa pula manfaat utama yang boleh kita dapatkan dari Shaklee Alfalfa Complex?

Tumbuhan yang sangat kaya dengan pelbagai nutrisi –Alfalfa telah digunakan oleh manusia sejak lebih 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Apa taknya..tengokla akar die boleh pergi sampai 20 kaki ke dalam tanah…sure punya boleh absorb zat2 galian yang jauhhh di dalam bumi kaan? Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat di dalam buah-buahan mahupon sayuran. Ia kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian,10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai dengan segelas susu!

Apa lagi manfaat alfalfa Shaklee ni ye?

1) Mencuci hati, darah dan usus
– Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

2)Melawan alahan
– Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan an ulat air (athlete’s food) dengan berkesan

3) Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut
– Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis, dan sembelit.

4) Menyingkirkan lemak dan kolestrol
– Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol.

5) Melawan tumor
– Memakan 30 ke 50 tablet untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

6) Melegakan keletihan
– Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit

7) Mencegah/merawat atritis
-Melegakan sakit atritis dan kesakitan.

Cara pengambilan alfalfa camne pulak? Maximum hanya 10 biji ye sehari…bukan lebih dari tu…kalau berlebihan dalam pape pon memang memudaratkan…

Bagaimana? Dah clear? Tentang alfalfa produk lain..saya tak tahu lah..saya tak nak buruk-burukkan jenama lain..yang saya tahu Shaklee adalah sentiasa selamat,berkesan dan mesra alam..sebab lebih dari 80 000 ujian quality check dijalanan setiap tahun, Shaklee juga menjalankan lebif 350 ujian ke atas bahan-bahan botani yang baru..malah spend USD 300 juta dalam R&D..

Bagaimana dengan anda? Nak cuba Shaklee? Boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms/whatsupp 0139422527 untuk sebarang pertanyaan:)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge