Resepi ESP bagaimana untuk buatkannya lagiii sedappp! yummy:)

Selamat pagi semua…semua orang tahu….ESP ni memang marvellous lah! Memang tak boleh lawan! Customer saya memang ambil 1 canister ESP setiap kali diorang order trial pek atau pon fullpek set breastfeeding…Mereka sangat sukakannya! Bukan saja ibu2 yang menyusu, pegnen..malah suami2 pon boleh minum…sebab bagi energy sampai ke tengahari…ha…ni memang sangat sesuai dengan orang yang nak diet nih! Ye, memang benar…my hubby…tak yah amik minuman atau makanan lain..cukup dengan segelas ESP sebelum beliau ke ofis..memang rasa kenyang sampai ke tengahari..then tengahari boleh amik nasi….kan boleh bagi kesihatan optimum kepada badan…saya ibu yang mengandung pon…memang amik ESP setiap pagi sebelum keluar rumah untuk ke ofis…memang marvellous lah ESP ni! Saya sangat3 sukakannya! Pagi ni jom kita baca coretan miakididdles tentang camne nak buat ESP lagi sedap…kredit jugak utuk kak cery for the info:)


ESP ni didatangkan dalam bentuk serbuk. so, untuk consume, kawan-kena perlu bancuh lah kan? cara nak bancuhnye simple aje…
satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu mug air suam. air suam ni samada air suam kosong (plain water); ataupun air milo yang suam ; ataupun air ribena ; ataupun dengan jus oren (jus lain tak sure sedap ke tak? tak pernah try)
ini resepi yang paling basic saya dan kawan-kawan saya biasa beritahu kepada pengguna-pengguna baru. antara resepi yang saya dapat daripada pengguna-pengguna otai 🙂
  1. ESP + Fresh Milk (boleh plus pulak lagi dengan kurma, kismis, badam .. marvellous!)
  2. ESP + Air suam
  3. ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP..bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  4. ESP + SusuAnmum
  5. ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  6. ESP + Nesvita 3in1
  7. ESP + jus twister tropicana ESP
  8. ESP + Ribena
  9. ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  10. ESP + Milo/Horlicks
  11. ESP + sirap bandung
  12. Sila tambah lagi mengikut kreativiti dan selera anda
Bagi saya pulak, basically, untuk breakfast, saya bancuh satu sudu besar ESP bersama 2 sudu besar MealShake dan 2 sudu besar Milo .. buat suam-suam kuku gitu. Pagi-pagi saya suka minuman yang ala-ala panas tapi pekat. baru sedap perut. kenyang pun kenyang.

then, untuk sebelum tidur, biasa saya just bancuh satu sudu ESP bersama satu sudu MealShake dan dua sudu Perfomance. guna air yang disejukkan dalam fridge.

either way, saya suka shake, bukan kacau dengan sudu. meh baca apa kata kawan-kawan Hadha lak!


Ini dari Anita, via SMS, Fullpack SET B + ESP

sms #1 : Hadha, tolong! Sy x suka rasa ESP! Cam susah nak telan. Isk iskk.. ( tergelak i baca tau! u.. u..)
sms #2 : 1 sudu besar je. Tadi campur dlm soya. Haritu campur dalam ribena. Rasa pelik. Loya! Huhuhu. Harap2 lama2 nnt ok la (masa ni saya tanya macam mana dia bancuh)
sms #3 : Hadha, i dh jumpa cara nk mix esp tu. Hehe. Smlm lupa nk txt u. What i do, i mix kan esp dengan 3in1 nesvita. So x rasa pelik. Rasa cam nestum biasa. Yay! Hehe.
sms #4 : I x guna yg oats. I guna yg rasa original je. So nestum n esp, sedap! X perasan pun ada campur esp. Hehe, btw i can see improvement. Susu nampak berlemak. Quantity increase sikit. Harap2 lepas 1 week ada peningkatan lg la. Btw, lg 2 hari anak i 16 bulan! X sangka dah lama camni. Hehe

Ini dari Lily, via SMS, SET B + ESP

Sdp bau nestum baby :)lily minum dgn susu anmum. masa mengandung lily x suka susu tp paksa minum jgk.lps bsalin pun mcm xconsistent tp dh ada esp ni mmg xmiss la mnm susu sbb susu jd sdp 🙂

Ini pula dari Azrin

hehehe…thanks alot atas perkongsian…saya memang sure lah ibu2 dan bapak2 di luar sana akan mencuba resepi terhebat nih….jom cuba 1 canister ESP dulu bulan ni:)..Memang tak sia2 punyalah…sebab apa saya cakap ia tak sia2? Apa kelebihan ESP ni? Hmmmm….nak tahu? Jom baca…………
“Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.

 

Pentingkah Protein?
Badan kita perlukan protin utk tumbesaran yg sihat. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Dan yg penting, protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama
Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat.
Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Tahukah anda?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya.
Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.
Risiko kekurangan protin

  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan Shaklee ESP
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
  • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
  • Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
  • Lelaki : melindungi dari sebarang penyakit kronik
  • Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus
  • Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

Ha…apa tunggu lagi? Jom cuba ESP hari ni jugak..jangan tunggu esok dah ye:)
Berminat? Boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms 0139422527 untuk sebarang pertanyaan.

credit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge