Vitamin bukan jalan pintas untuk DAPATKAN BANYAK SUSU..PRINSIP ASAS Penyusuan SUPPLY vs DEMAND mesti difahami..

Pagi ni awal sikit saya update blog saya. Saya takut tak sempat nak update esok hari sebab nak fokus anak2 dulu sebab hari ni saya cuti…So prioriti is anak2 dan suami..Saya blogwalking je pagi ni…Jom kita baca satu entry menarik Hafsah tentang konsep penyusuan..
Kebanyakan customer saya rata-ratanya sangat berpuas hati dengan Vitamin Shaklee. Tapi dalam sesikat pisang yang masak pastinya ada yang belum masak kan. Ada juga beberapa orang customer yang merungut ” Saya dah makan vitamin set Breastfeeding seminggu, kenapa xnampak beza pun?”
 Bila disemak2, rupanya kekerapan bayi menyusu dan kekerapan pam sangat kurang, jadi bagaimana nak terhasil susu yang banyak??

Bagaimana nak banyakkan susu?

Tiada jalan pintas untuk banyakkan susu. PERLUKAN USAHA dan KOMITMEN!!
PRINSIP ASAS penyusuan SUPPLY vs DEMAND. Lagi kerap bayi menyusu + pam, maka lagi banyaklah susu terhasil. Lagi kerap payudara dikosongkan, maka otak akan mendapat signal untuk menghasilkan lebih banyak susu. Dengan syarat ibu menjaga pemakanan, tidak stress dan minum air yang mencukupi.


VITAMIN bukan jalan pintas untuk banyakkan susu. VITAMIN tak menggantikan prinsip asas penyusuan SUPPLY vs DEMAND!! Sama macam konsep VITAMIN tak menggantikan makanan ruji. Makan vitamin tapi masih perlu makan nasi kan??

Jadi apa fungsi vitamin?? Vitamin membantu melengkapkan pemakanan dan nutrisi ibu (mengisi lompong2), menjadikan ibu sihat dan cergas, serta tidak stress.. Maka susu lebih mudah terhasil. Alfalfa yang terdapat dalam set breastfeeding Shaklee membantu mempercepatkan penghasilan susu dan juga sebagai penggalak susu, tapi dengan syarat prinsip asas ditepati!!

Ada orang yang cepat dapat hasil, ada yang lambat sikit. Rezeki kan di tangan Allah. berusahalah dan jangan pernah jemu. Mungkin kalo lambat dapat hasil, maksudnya badan sedang di-repair.. Lompong2 zat dipenuhi supaya sistem badan dapat berfungsi dengan baik. Kemudian, barulah susu terhasil lebih baik dan lebih banyak. Segalanya perlukan SABAR!!
JOM dengar apa cakap Liza, pengguna Set Breastfeeding Shaklee..

Liza Mokhtar:Masa mula2 sy consume set b, 2 mggu pertama msh tak dpt hasil. Juml susu msh sama.. Bila ditilik2 rupanya ada bbrapa perkara yg sy tak buat; pump perlu konsisten. Tak ckp ngan kerap sbb istilah kerap bila guna shaklee adalah antara 2.5 hgga 3 jam sekali, minum bnyk air, lbh 3 liter setiap hari n doa sntiasa… Sy yakin susu itu adalah rezki dr Allah….

Liza Mokhtar: Bila consume set b, susu tak bertambah bnyk sgt tp susu jd pekat. So anak cpt kenyang.. After that baru sy tau, sy kena terus usaha dan sabar…. Skrg sy dah amalkan set b + ostematrix + PD + ESP… Hasilnya? Wlaupun bby dah 1 y 2 m, susu masih bnyk…


Tu pengalaman Liza, anda mungkin berbeza. Tapi yang penting SABAR perlu ada serta konsisten dengan prinsip asas penyusuan!! ENJOY BREASTFEEDING.. 
Thanks Hafsah atas perkongsian. Memang benar, konsep asas SUPPLY vs demand ni lah yang perlu dan semestinya ibu2 hadam dulu sebelum mengambil apa2 vitamin. Jangan ingat bila amik vitamin, tapi tak pam, tak kuarkn ape yang duk kt dalam tu…nak dapatkan susu yang banyak. Tidak sama sekali. Usaha ibu yang penting…so jom ibu2 di luar sana…yang sedang bersedih hati susu kurang…susu tak cukup…bangkit dari kemurungan itu dan kuatkan azam untuk makin rajin,makin komit dgn konsep penyusuan ini…

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sebarang pertanyaan boleh SMS 0139422527 atau Facebook: Nur Zahirah atau emel zahirahhafizan@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge