Set breastfeeding tidak membanyakkan susu badan jika…

Pertama sekali saya nak cerita sikit tentang awal kewujudan set breastfeeding ni. Bermula bila ramai ibu yang tanya “Vitamin Shaklee apa nak makan bila kita menyusu?”. Maka berjela lah ceritanya.

Lalu kami sepakat untuk customize satu set vitamin untuk ibu menyusu – dinamakan set breastfeeding, atau set B. Lebih mudah untuk diingati dan disebut. Set Breastfeeding ni  TIDAK SAMA dengan milk booster samada yang semulajadi ada atau yang komersial. Misalnya, fenugreek, longan kering, air soya, mahupun longan-kurma dalam tin. TIDAK SAMA kerana ia membekalkan seluruh keperluan nutrien ibu.

Kesannya ibu jadi lebih bertenaga, lebih berseri, lebih sihat, malah lebih ketat :D

Tapi sayangnya ramai yang tak faham dan silap faham akan peranannya dalam penyusuan.

FAQ #1 – Adakah saya perlu mengepam dengan kerap selepas mengambil set breastfeeding?
JAWAPAN – Ya, kerana pam/direct feeding yang konsisten itu kunci kepada penyusuan berkesan. Analoginya, walaupun kamu miliki kereta BWM tapi nak memandunya kena ada lesen juga.

FAQ #2 – Kenapa perlu minum banyak air selepas ambil set breastfeeding?JAWAPAN – Vitamin perlukan air untuk penyerapan, dan ibu menyusu perlukan air yang lebih.

FAQ #3 – Bolehkah saya meminum air longan bersama set ini?JAWAPAN – Makanlah dan minumlah apa yang anda suka :)

Set Breastfeeding ni tak merubah apa-apa dalam konsep penyusuan. Sungguh lari konsep bila ada yang tak mahu pam secara konsisten atas alasan dah ambil set breastfeeding. Umpama nak ambil exam SPM, tapi malas belajar sebab rasa bagus sangat lepas pergi kem motivasi Dr Fadilah Kamsah. Mana boleh macam tu kan?

Lagi sekali saya tekankan, set breastfeeding ni tak boleh dibanding dengan milk booster segala macam tu… Dan tak boleh juga disamakan dengan konsep asal penyusuan…
Jadi, pilihan di tangan anda. Nak jadi ibu yang hebat, atau nak jadi ibu, isteri, kawan, pekerja, ummah yang hebat. Terpulang :)

Seorang ibu menghubungi saya,
“Puan, saya nak dapatkan set breastfeeding”
Saya bertanya “Puan mengalami susu badan kurang ke?”
Jawabnya “Ya, kurang sangat. Saya dah bagi FM”
Saya tanya lagi “Boleh saya tahu bagaimana praktik penyusuan yang Puan lakukan? Sehari berapa kali Puan pam susu? bayi puan menyusu kerap atau tidak?”
Jawabnya “Saya dah tak pam dah. Dulu pam, tapi dapat sikit saja. Sekarang dah tak pam”
Kata saya “Kalau macam tu, Puan kena pam susu dengan konsisten”
Kata dia “Saya dah pam tapi sikit je, sebab tu saya nak makan set breastfeeding ni”
Saya explain “Boleh, tapi puan kena pam 3 jam sekali sambil makan set breastfeeding ni ya”
Dia menjawab dengan kecewa “Kalau macam tu takpelah, saya nak banyakkan susu. Macamana nak pam kalau susu tak ada..”

Percaya tak saya dah berbelas kali jumpa bakal pelanggan yang macam ni (tapi tak jadi pun sebab saya takkan jual kepada yang tak faham konsep BF). Kebanyakannya saya cadangkan belajar konsep penyusuan, atau mendapatkan khidmat nasihat kaunselor laktasi untuk mengatasi masalah penyusuan mereka. Jauh sekali untuk menjual set breastfeeding ni buat ibu-ibu sebegitu. Tidak sekali-kali kerana:-

1- Mereka tak tahu tentang konsep penyusuan. Tak tahu tentang supply-demand dan sebagainya.
2- Mereka ingat makan set breastfeeding boleh banyakkan susu dengan mengenepikan faktor2 lain dalam konsep penyusuan.

Akibatnya, bila dah ambil set breastfeeding Shaklee tapi susu tak banyak (sebab tak pam, tiada stimulasi dari hisapan baby) mereka akan memburuk-burukkan nama set breastfeeding Shaklee ni.
Apa lagi kalau lepas tu dia merujuk kepada orang lain dan dikatanya “Saya dah ambil Shaklee tapi tak jadi pun..”
Paling tak best bila ada pihak yang menangguk di air keruh.
Susah nak fahamkan masyarakat tentang supplement. Bagaimana supplement Shaklee berbeza dengan supplement2 lain, bagaimana ia membantu penyusuan.. dan sebagainya.
Malah banyak tanggapan kalau ambil supplement semasa mengandung, bayi akan menjadi besar.

credit

Berminat untuk mencuba? Hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms 0139422527 untuk konsultasi percuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge