Beza antara vitamin Shaklee dan Farmasi…

Tak pernah dengar brand shaklee?..tadi saya borak2 dengan kawan lama saya..si salmah…katanya..dia tak pernah dengar brand shaklee ni…lepas dia survey sendiri….dan tadi baru je dia call saya..dia kata. rupe2nya…mak dia tahu dah brand ni…auntie,cousin..pakciknye yg dulu cancer pun makan makanan tambahan ni..dan diorang semua admit…yang brand ni bagus..yg ni lagi better dari dari satu brand ni..xxx..katanya yg tu mahal…hmm..well.mcm saya tulis sebelum ni..hanya jauhari yg mengenal manikam..tak kenal maka tak cinta.betul tak?..lagipun….saya pun tak pernah paksa anda beli..apa yang sy share di blog ni…sebagai info sharing…
cuma nak share disini salah satu keunikan shaklee- jenama ni tak mengandungi silika gel….SILICA GEL?..ala..yg bungkusan kecik biasa ada dlm kotak kasut,kotak beg tu….tak sempat saya nak ulas panjang pasal topik ni..saya sedikit terkejar2 harini…sintetik,natural….silica gel..bla bla….jom baca apa yang mommy lyna dah tulis ttg topik ni.
Seorang rakan bertanya, “Kenapa Shaklee? Kan ada banyak jenis vitamin di farmasi? Pilih sajalah kat situ lebih senang”.Ya, pil vitamin memang mudah didapati, di store2 farmasi malah supermarket juga ada menjual vitamin.
Masalahnya, bagus ke? Vitamin ni tak sama macam buahBuah, di mana2 pun sama, kecuali mungkin dari segi rasanya. Buah strawberi di negara kita mungkin lebih masam dari strawberi di England, tapi kedua2nya masih buah yang sama dihasilkan dari pokok strawberi.
Tapi vitamin2 ni dihasilkan di kilang2 berbeza, dengan bahan2 berbeza.
Sesetengah vitamin yang dihasilkan secara sintetik, hanya mengandungi sedikit saja elemen vitamin, sebaliknya banyak kepada ‘seakan vitamin’. Vitamin tiruan ini adakalanya bertindak secara agresif dengan tubuh. Ada yang ‘menutup’ kebolehan tubuh untuk menjalankan proses2 secara semulajadi, sebaliknya memerlukan bantuan dari vitamin2 ini, barulah boleh bekerja. Ada yang mendatangkan pelbagai reaksi seperti alahan, tekanan dalam otak dan sebagainya. Jadi kita mesti berhati2 dalam memilih vitamin, bukan main pukul rata saja.
Apa keistimewaan Shaklee? 

Shaklee dihasilkan dari bahan2 semulajadi, yang menjadikan ia sebagai vitamin natural yang tidak memberi kesan songsang pada tubuh. Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan bijian silika di dalam peket Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silika untuk menyerap lembapan.

Kenapakah?

Kerana bila vitamin2 ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain.Buktinya, cuba letakkan sebiji pil vitamin yang anda beli farmasi dan sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal (kecuali B-complex akan berbau sedikit tengik jika dibiarkan dalam suhu sederhana) sedangkan vitamin yang satu lagi akan bertukar hitam! Anda boleh cuba kalau tak percaya.

Anda juga boleh mengambil Vita Lea, hancurkan dan letakkan dalam mangkuk berisi air dan seikat sayur yang sudah hampir layu. Buat benda yang sama pada multivitamin dari farmasi. Anda akan dapat lihat sayur dalam larutan Vita Lea akan bertambah segar sedangkan sayur dalam bekas satu lagi bertambah layu.

moga artikel ni..dapat memberi sedikit sebanyak gambaran ttg sintetik,natural silica gel dan bezanya Shaklee dengan brand lain….



credit

o   

Berminat? Boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau contact saya di talian (sms/whatsapp) 013-9422527.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge