Tips kurus 1

Salam Bahagia,

Pagi santai begini jom saya kongsikan sedikit tips untuk kurus secara sihat….saya pasti semua orang nak kurus kan? Sapela yang nak gemuk. Jadi saya kongsikan di sini..Terima kasih kak El sebab berkongsi.

1 Senaman ~ Tips kurus paling berkesan melakukan senaman selama 20 minit, sebanyak 3 kali seminggu. Bagi yang sedang berdiet, sebaiknya lakukan secara seimbang dan mengikut kemampuan diri. Mulakan dengan perlahan-lahan ini tidak akan membebankan. Ramai yang memberi alasan tidak sempat bersenam kerana sibuk dengan kerja. Saya sarankan jadikan habit bersenam dalam rutin harian. Contohnya, bila memilih parking kereta di pejabat, pilihlah yang jauh sedikit supaya kita boleh berjalan dan keluarkan peluh – ada orang sanggup berpusing-pusing mencari parking paling dekat dengan pintu pejabat! Hehehe. Pilih untuk naik tangga dari naik lif! Begitu jugak ke pasaraya, parking jauh supaya boleh berjalan.
Pilih untuk mencuci kereta sendiri daripada menghantar ke carwash. Banyak lagi caranya, anda boleh senaraikan sendiri nanti.


2 Makan Makanan Sihat ~ Seimbangkan diet anda, lebihkan buah, sayur dan ikan. Kurangkan daging merah dan makanan ringan pastinya diet kurus anda akan menjadi sempurna. Ada juga tips – tips diet untuk kurus menyatakan supaya menyimpan buah apal hijau di dalam peti sejuk dan gantikannya menjadi snek apabila anda berkeinginan untuk mengunyah. Gantikan juga air berkabonat dengan jus seperti epal hijau, carot, oren, limau dan sebagainya mengikut kegemaran anda. Yogurt juga baik untuk mereka yang sedang berdiet. Kata kunci: pilih makanan yang sihat. Pilihan ditangan anda. Anda yang membuat keputusan untuk makan di restoran makanannya segera, jangan lepas makan baru menyesal!

3 kurangkan Makan ~ Kawal diet anda, makan hanya pada waktu yang betul dan kuantiti yang berpatutan. Salah satu tips diet kurus lagi adalah dengan mengurangkan separuh dari kadar pemakanan anda sebelum ini, contohnya sebelum ini anda makan 2 senduk nasik, ketika dalam proses diet cuba kurangkan kepada 1 senduk sahaja. Tips diet untuk mengurangkan makan juga boleh dilakukan dengan menambahkan serat yang banyak di dalam diet anda, makanlah sehingga 5 kali hidangan berupa buah-buah dan sayuran. Diet buah-buahan ini boleh juga di ambil diantara waktu makan jadi perut anda tidak kosong dan lapar lagi… pastinya program kurus anda akan berjalan dengan lancar. Bagi yang muslim, rutinkan puasa sunat Isnin dan Khamis kerana Allah, bukan sebab nak kurus..Kurus tu memang sure akn kurus kalau puasa kan..Jadi niat kerana Allah..

Antara supplement terbaik untuk mengurangkan berat badan adalah Fiber, Lecithin & Protein.


Secara ringkasnya….

Shape-Up Program :adalah untuk mereka yang mahu menguruskan badan, dan membuang lemak yang berlebihan dalam badan. Kebaikan program ini ialah ia menjadikan badan lebih ramping dan langsing, lebih bertenaga, lebih berkeyakinan dan meningkatkan kesihatan secara menyeluruh.Produk untuk Shape Up Program terdiri daripada:

1.Protein – Cinch Shake(Cinch Shake Mix adalah makanan gantian segera untuk mereka yang sibuk dan tak ada masa nak menjaga pemakanan. Ia mengandungi serat yang tinggi dan membantu untuk rasa kenyang. Bukan itu saja, ia mengandungi nutrisi yang lengkap untuk menjaga kesihatan.Rumusan proprietary-nya diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi isyarat kepada badan supaya memelihara otot semasa proses pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot. Pendekata, berat dengan otot bukan berat dengan lemak.)

2.Fiber Unflavored
Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.

3.Lecitin
Fungsinya untuk melarutkan lemak dan kolestrol dalam makanan, so takdelah badan kita serap benda-benda tu ; dan juga merendahkan kolestrol dalam darah.

4.herb lax
Membantu mencuci usus. Supaya penyerapan nutrient dlm badan efektif.


4 Eskpresi Diri ~ Lakukan apa yang anda ingin lakukan. Katakan apa yang anda ingin katakan serta lakukan segala yang betul untuk diri sendiri. Sibukkanlah diri dengan aktiviti kegemaran, jangan membiarkan masa anda terbuang begitu sahaja. Ini dapat mengelakkan dari anda berfikir untuk makan apabila bosan sebaliknya anda pastinya akan sentiasa gembira dan ceria… Begitulah ekspresi diri juga turut menyumbang dalam mengrealisasikan program kurus anda.

5 Kawal emosi ~ Satu lagi tips kurus yang tidak harus dilupakan dalam program kurus anda, bijaklah mengawal emosi dan pemikiran anda, dengan ini anda akan bersedia menerima sebarang kebarangkalian dalam hidup. Tingkatkanlah keyakinan diri dan hargai diri sendiri pastinya melakukan yang terbaik kepada diri sendiri. Sebenarnya tabiat pemakanan juga ada kaitannya dengan emosi diri jadi untuk merealisasikan diet kurus anda, pastikan pengawalan emosi yang terbaik. Diet kurus anda juga akan lebih akan lebih berkesan dengan mengamalkan gaya hidup sihat……supplement terbaik membantu anti stress adalah Bcomplex! sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)..

Utk mengetahui jadual mkn, tips ekslusif dan option supplemen yang sesuai utk anda mengawal konflik berat badan sila emel saya di zahirahhafizan@gmail.com atau contact saya di talian (sms/whatsapp) 013-9422527.

Jumpa lagi dengan tips kurus dan sihat akan datang…. Bykkkkkk lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge