Susu Hanin bertambah lagi..seronoknya!!

Hari ni besday hubby. Kami sekeluarga keluar spend time sama2 sambil cuci2 mata cari handphone yang ok ckit dr sekarang. Dah lama plan nak cari handphone lain sbb handphone kami ni dah nazak sangat dah. Kebetulan pagi ni pulak pagi2 aiman bukak satu2 komponen handphone tu. Pastu die tuang minyak angin dalam tu. Sampai mati handphone hubby dibuatnye. Nasib2. Huhu. Lastly we found out satu handphone ni mmg ikut criteria apa yg kami nk.Hrganya takdelah mahal mana pon..ia pon bukan kelas mcm iPhone..tapi cukup dengan segala apa yang kami perlukan..hehe..so we all beli handphone type sama..tapi color je berlainan since takut nanti tertukar plak kang..Besday hubby..tapi saya tumpang sekaki dapat handphone baru. Best gak tuh:p. Isk melalut lak..hhehe. Actually entry kali ni nak cerita pasal my close friend, Puan Hanin atau nama glamornye kat ofis T-Pot. Tak tau mana dapat nama nih..hehe..hanin je yg tau..tp saya panggil hanin je. Hanin ade hntar testimoni pada saya berkenaan Shaklee. Hanin baru beli sekali Shaklee Euphoria breastfeeding set+zinc+ESP masa die dah separuh jalan berpantang. Saya baru introduce Shaklee pada hanin memandangkan Hanin ni seorang ibu bekerjaya yang sangat rajin, komited jugak sangat sibuk hari2. Jom kita baca testimoni dari Hanin.

Ira,
Ni Hanin nak share pengalaman breastfeeding anak2. Adri dlu unfortunate skit sbb Hanin tak ready and x aware psl breastfeeding ni. Time tu kire sy antara org terawal yg ada baby kat SKO utk geng baya2 kite, so kira tak perasan benda2 ni. Beli pun pump Pureen je, mmg pasrah btul la awal2 tu. Sgt struggle nak bg Adri susu ibu sebanyak mungkin, tiap2 hari kna pump utk hari sterusnye. Mmg by lebih kurg 3months cam tu dah kna to up susu tin atleast 1-2botol sehari. Sbb pengasuh pun kata Adri asyik nangis tak cukup susu..jd sgt kesian. Lpas tu br beli Spectra breastpump, mmg membantu. Satu je yg tak best, berat n tak dpt guna bateri..bole pkai power plug je.

At last walaupun campur, Adri dpt jugak merasa susu ibu sampai 1thn 1bln. Alhamdulillah, Adri membesar dgn sihat dh jrg sakit. Kadang2 je demam, tu pun sekejap je.  Flu lg la jrg.. Rasenya mmg berkat susu ibu ni.;)
Now cerita Arisya plak. Since dah tau rasenya time Adri dlu, so kali ni nak try the best utk anak yg 2nd ni. Alhamdulillah, sekarang dh hari ke 37 since Arisya lahir, dpt dah kumpul 29pack x 7-8oz. Thank you sgt2  kepada breastpump Ardo Calypso double pump,mmg best pkai pump ni. Yg pntng ringan, boleh pkai both power plug or bateri. Tq to my husband yg ks green light utk wifenye spend duit utk beli pump power skit.hehe

Pam yg byk berjasa unt Hanin..comel gak pam nih kan?



Yang membantu juga kali ni, ialah vitamin Shaklee specifically Alfalfa. Sy amik breastfeeding set yg ada semua vitamin yg diperlukn oleh bdn kite: vit C, B complex, zinc etc. TQ to ira yg kenalkan pd Hanin.
Awal2 dlu,ambil masa 2hari nak penuhkan 7oz tu..tp sejak mkn dh dpt kumpul atleast 7oz sehari.kadang2 boleh dpt smpai 10-11oz tp depends on Arisya. Baby ni kdg2 bukan lapa pun tp sbb tak dpt tdo tanpa breast mama,asyik minum je keje dia. Especially bila dh tertdo pastu terjaga sbb Abg Adri bising. 😉 pastu mulalah mulut bocor, tumpah susu byk sgt dr mulut Arisya. Mau 4-5oz kot kalau kumpul2 sehari. Apala Arisya ni membazir susu..baik mama pam n simpan.huhu naseb la.

Now tgh cuba ESP dr shaklee, soy protein. Kata ira boleh pekatkan susu..Sy now ni masih lg tgh observe ESP ni. Rasenya lg byk susu yg keluar n lebih pekat. Boleh la cuba..;) Sy pack guna Autumz plastic bag storage, 7-8oz setiap satu. Kira utk 2 kali feeding la nnti, thawed milk boleh survive 1day dlm fridge..Jimat skit storage bag, kang byk sgt pulak nak guna.hehe bkn tak mampu, tp xslh kan berjimat cermat?Owh, satu lg yg sy prasan, baby ni mmg sensitif pd apa yg mama makan.Aritu kembung teruk sbb mama minum milo byk sgt. Pastu kembong lg mama makan coklat walaupun skit je..mkn biskut oreo 3kpg pun Arisya meragam dh. Hm, ada jugak terbaca kat internet yg dairy food mmg boleh contribute to baby gas problem. Now tgh cuba minum oatmeal sbb bace kat internet, ramai mama2 yg ckp baby tak gassy dh after amik oatmeal..lg best sbb susu pun bertmbah. Mmg nak kna eksperimen ni.;)
Tips utk susu yg byk, satu lg, mood kna sentiasa OK. Aritu mmg ada hari yg down sgt2 rasenya, susu pn tak kluar sgt regardless mkn milk booster pun..brtapa pntng nye mood ni. Sy pon risau sbb sy selalu gak stress time keje sbb byk sgt benda nak handle. Mcm mana la naseb Arisya ye? Hrp2 okla.plus mama akan sgt busy, maybe kna g offsore lama n outstation juga. Tu yg stok nak kena byk.

In summary, breastfeed mmg tak senang:kna jaga makan, kena spend masa,kena spend duit beli storage ebm, pump, ice pack, cooling bag, milk booster, etc. Mahal jugak expenses nya. Satu lg memerlukan tubuh bdn yg sihat, kna minum baaanyaaak sgt air.hehe pastu badan lenguh2 sbb breastfeeding lama, n baby makin besa. Satu lg, kna ada minda yg sihat juga.huhu abis tu knapa menyusahkn diri ni? Tu nak kna tanya diri sendiri.. Bg sy, reason nya sbb Arisya deserve yg terbaik dr mama nye.And mestila.. Benda yg terbaik, mestilah sgt ‘mahal’ harganye kn? Semoga pengorbanan ibu2 semuanye berbaloi.. Amin2

Wah,hepi kan baca testimoni Hanin. Di sini saya attachkan jugak gambar2 koleksi susu hanin dan juga si comel bam2 Arisya.

Stok susu Hanin
Arisya Hana..Anak Hanin

Jadi bagaimana? Anda mahu mencuba Shaklee? Boleh emel kepada zahirahhafizan@gmail.com atau sms ke 013-9422527 untuk konsultasi percuma atau sebarang pesanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge