Rahsia seorang ibu mendapatkan 30 oz susu ibu sehari

Credit to Hadhatina

Sebagai manusia biasa, kita kadang2 cemburu dengan prestasi yang diperolehi oleh teman kita. Cemburu ke arah positif maksud saya. Cemburu untuk turut cemerlang sebagaimana teman kita. Dalam breastfeeding, saya cemburu bila dengar kawan saya dapat sejumlah susu yang banyak. Jadi saya akan tanya dan minta untuk beliau berkongsi rahsia kejayaannya. Di sini saya peroleh satu ilmu yang baru dalam breastfeeding. Saya ingin kongsi bersama pembaca sekalian. credit to hadha

Saya bertemu dengan Aida. Kata Aida, alhamdulillah .. sejak makan vitamin Shaklee, terutamanya Alfalfa, dia mampu mencapai sehingga 30 oz sehari! Marvellous kan? Saya tanyakan rahsianya, katanya ” Alfalfa”. Tapi saya percaya Aida ada rahsia lain, so saya pun korek-korek lah. Apa dapatan saya?

1.Aida memang mengakui kehebatan Alfalfa dalam menghasilkan susu yang lebih pekat dan banyak.

2.Aida buat power-pumping setiap 2, 3 hari sekali.

3.Aida pam susu setiap kali selepas direct-feed baby dia.

4.Aida gunakan teknik double-pumping apabila mengepam

5.Aida memang makan suplemen dengan teratur dan istiqamah

6.Aida minum air yang banyak

7.Aida berfikiran positif

8.Aida ada ilmu BF dan rajin menggali ilmu.

Dan, yang menariknya, Aida buat eksperimen tentang pengambilan Alfalfa yang buat susu dia jadi begitu meriah dan mengujakan. Katanya pengambilan 3 biji Alfalfa sekali sehari lebih berkesan kepadanya berbanding daripada 6 biji , 3 kali sehari. Menarik kan? Maknanya Aida memang bersungguh-sungguh mencari formula terbaik untuk diri dia dalam BF journey nya. Kawan-kawan boleh try and error sebenarnya, dengan syarat – JANGAN GIVEUP DAN JGN SUKA BLAME SESUATU KALAU TAK JADI, EVEN DIRI SENDIRI.

Nak tahu pumping schedule Aida? Yang ni yang lazim Aida lakukan di pejabat , 3 -4 kali sessi perahan semasa di office!

7.00 AM – 9.30 AM – 12.30 PM – 3.30 PM

So, kawan-kawan.. nampak tak betapa gigihnya ibu bernama Aida ni? Sebenarnya banyak lagi contoh BF Mommies yang gigih macam Aida ni. Macam MommaMia yang juga menjadi inspirasi saya. Beberapa orang ibu EP yang tersohor (saya yakin kawan-kawan tahu), dan ramai lagi. So, kepada kawan-kawan yang mulai resah kerana susu mulai drop dan terpaksa campur FM, kuatkan semangat! Anda boleh! FIkirkan pahala, inshaALLAH kuatlah keyakinan dan azam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge