Salam Bahagia,
·    Tahukah anda bahawa susu ibu mengandungi lebih daripada 300 nutrien yang sebahagiannya masih belum dapat dikenalpasti oleh para saintis?
·    Tahukah anda bahawa susu ibu mengandungi antibodi, antiviral, enzim dan protein yang takkan pernah boleh ditiru oleh mana-mana susu yang wujud dalam dunia ini?
tapi kenapa ada sesetengah baby yang minum susu ibu tapi masih kerap demam?.ada beberapa ibu yang mengadu kepada saya anaknya masih kerap demam walhal fully breastfeed……saya ni pun bukannya doktor nak komen bab2 ni… apa kata kita baca pengalaman seorang ibu ni (saya petik dari blog genkimomma.com)
“……Lepas pantang dan mula masuk kerja, sebagai ibu baru yang menyusukan anak sepenuhnya, saya banyak membaca di internet. Saya suka singgah di blog-blog ibu menyusu, membaca pengalaman di samping menimba ilmu dan mendapat motivasi bila tengok stok susu diorang yang penuh freezer. Secara tak sengaja aktiviti lompat blog saya tu memperkenalkan saya dengan GenkiMomma. Membaca pengalaman Kak Arnie sendiri, saya tertarik mencuba supplement Shaklee. Kebetulan pulak masa tu anak saya kerap sangat sakit. Kejap selsema, batuk, demam dah la tu bergilir-gilir pulak dengan uminya ni. Asyik ulang wad kecemasan Hospital Serdang je. Saya mulakan dengan trial pack, bila kesannya nampak pada jumlah pengeluaran susu dan kepekatan susu, saya teruskan membeli full pack dengan Kak Arnie. Mula-mula saya beli sikit, lama-lama secara tak sedar saya dah order macam-macam supplement keluaran Shaklee. Antara yang saya ambil ialah Vit C, Alfalfa, Ostematrix, Lecithin, ESP, Fiber, Vita-Lea. Merasai sendiri kebaikannya, saya kongsikan dengan kawan-kawan yang mengalami masalah dalaman kewanitaan, macam senggugut, keputihan, haid tak teratur. 2,3 orang kawan saya dah ulang beli dan ada yang dah kongsikan dengan kawan-kawan mereka pula. Alhamdulillah.Bagi diri saya sendiri, Vit C dan B-Complex banyak membantu saya dan anak dalam proses pemulihan daripada demam dan pertahanan badan. Masa saya dan anak kerap demam awal 2010 dulu, saya akan mengalami masalah hidung berdarah. Bukan darah yang mengalir, tapi darah sekitar dalam lubang hidung. Atas cadangan Kak Arnie, saya ambil ESP. Kemudian, anak saya pula dikesan mengalami anemia dan perlu makan supplement Asid Folic, Iron serta Multivitamin yang dibekalkan oleh pihak hospital. Tapi faham-faham sajalah macam mana seksanya nak bagi anak kecil makan ubat,kan. Kena bagi setiap hari pulak tu, dan sampai 2,3 jenis supplement. Jadi, saya ambil langkah lain yang kurang sikit tekanannya dengan cara saya sendiri mengambil Vita-Lea dengan harapan khasiatnya dapat disalurkan melalui susu badan saya. Alhamdulillah ujian darah kali kedua anak saya dah ok, walaupun saya tak pernah sekali pun bagi dia asid folik dan jarang sangat bagi Iron yang pihak hospital bekalkan tu. Cuma multivitamin saja pengasuh anak saya bagi setiap hari sebab manis, anak saya suka. Alhamdulillah, musim demam, selsema, batuk bergilir-gilir tu berakhir juga sekitar April 2010 selepas 4 bulan kami mengharunginya dengan penuh tekanan. Maklum sajalah budak kecik sakit, umi dialah yang tak dapat tidur. Kalau demam, anak saya mesti kena ulser tekak dan taknak minum susu. Saya masa tu tengah sibuk sangat dengan penulisan tesis, sampai kena tegur jugalah dengan penyelia sebab kerap sangat sakit. ~~Pn Maia
Anda bagaimana?..tak rugi untuk mencuba Trial Pack breastfeeding yang lengkap dengan semua zat yang diperlukan badan malahan dapat disalurkan ke ibu2… di samping 4 vitamin asas dalam Trial Pack set B ni..ibu2 boleh gak add on yang ni untuk meningkatkan tahap antibodi /kekebalan…
Nutriferon 10 stick only RM70 (trial price)
kenapa Nutriferon?
Nutriferon adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh @ immune booster.siapa yang perlukannya?
·  individu yang rendah sistem imun.
·  individu yang mendapati pengambilan vitamin C (dos lebih) tidak memberi kesan ke atas penyakit yang dihidapi.
·  individu yang apabila sakit (demam), demamnya melarat melebihi seminggu.
·  ibu menyusu, namun mendapati anaknya masih kerap demam, dan demam berpanjangan.
feel free to contact me for further consultation or order.
credit : Kak Cery
Anda mungkin juga meminati:
Anda mungkin juga meminati:
Tuesday, November 9, 2010
Salam sejahtera.

Banyak komen yang positif saban hari ibu terima dari customer yang membeli trial pack terutama set B. Antara ayat mesej yang ibu terima,

“alhamdulillah, saya rasa segar badan tak letih bila balik rumah, susu nampak pekat sangat walaupun belum ada peningkatan dan anak saya minum tak banyak seperti dulu, dia cepat burp…bila cepat kenyang , saya senang buat stok”…. Aina, Kedah.

Semalam dalam tengahari ibu menerima mesej dari Ina, Penang. “Kak, alhamdulillah ada peningkatan dari 2oz kepada 4 oz yang sangat pekat, syukur rezeki Amna dan Anis”

Ina mempunyai dua anak kembar yang berusia satu tahun lebih…. beliau menceritakan kepada ibu sebelum ini susunya cair walaupun telah mengambil supplement dari brand XXX dan sangat berbeza apabila beliau membuat keputusan mengamalkan pengambilan makanan tambahan Shaklee yang ibu syorkan. Apa yang si ibu akan dapat lalui apabila pengambilan vitamin melalui trial pack?

1. Warna susuibu akan berubah kekuningan atau warna kehijauan. Ianya kesan pengambilan alfalfa dan b complex. Ianya selamat dan INI SEBAGAI TANDA SI IBU PERLU BANYAK AIR.

2. Susuibu akan sangat pekat. Ini kerana pengambilan vitamin akan meningkatkan kandungan nutrisi di dalam susuibu.

3. Si ibu akan segar, tidak mudah letih dan kuat semangat nak meneruskan penyusuan. Sebab vitamin B lengkap dan vitamin C membantu menstabilkan emosi si ibu.

4. Susu mudah terhasil jika pengambilan makanan seharian teratur.

Namun perlu diingatkan cara untuk meningkatkan penghasilan susuibu ialah:

1. Sesi perahan yang konsisten. Jangan memandang ringan untuk mengepam. Inilah yang membantu meningkatkan penghasilan susuibu.

2. Pengambilan air yang banyak. Indicator paling mudah, pastikan warna urin adalah kuning cair bukan kuning pekat.

3. Zikir dan doa serta amalan murah rezeki seperti membaca surah Al Waqiah selalu.

4. Menjaga pemakanan, pengambilan supplement membantu memenuhi ruang kekosongan zat dalam tubuh badan.

5. Istiqamah….inilah yang selalu kita lupa. Istiqamah bermaksud, biar sedikit namun berterusan. Jika anda merasakan pengambilan alfalfa 2 biji tidak menampakkan kesan, cuba amalkan 6 biji sehari iaitu 2 pagi, 2 tengahari dan 2 malam.

Pastikan pengambilan adalah selepas makan dan air adalah banyak. Mengapa set B hanya didatangkan dengan pengambilan 2 biji sehari (alfalfa)? Ini kerana setiap badan ibu TIDAK SAMA. Rata-rata ibu yang membeli trial pack set B mendapat peningkatan susu walau dengan hanya 2 biji alfalfa as milk booster. Bagi yang tidak merasakan perbezaan penghasilan susuibu, barulah ibu mencadangkan pengambilan 6 biji sehari dengan cara yang ibu nyatakan di atas. Namun bagi ibu yang mengamalkan 6 biji sehari ibu sentiasa mengingatkan agar mengepam dengan konsisten sebelum bengkak susu berlaku dan ini akan menyukarkan untuk susuibu untuk mengepam dengan lancar. Bagi ibu2 yang menyusu anak diluar sana…teruskan usaha murni mu kerana pahala besar sentiasa menanti berkat kesabaranmu. Sesungguhnya jangan berkira untuk mengeluarkan duit memberi yang terbaik buat dirimu dan si kecil….duit boleh dicari, penyusuan disarankan hanya untuk dua tahun. Buatlah yang terbaik agar kita tidak terkilan dikemudian hari.

Bagi ibu yang hendak cuba melakukan proses relaktasi melalui cara pengambilan supplement, boleh menghubungi saya melalui email el_lail@yahoo.com

credit : Kak Norita

Anda mungkin juga meminati:
Monday, November 8, 2010
Salam Sejahtera,
Insya Allah malam ni saya nak share testimoni seorang pengguna Shaklee Breastfeeding Set (SET B) dari Brunei. Berikut ada msg dari beliau :
Salam Laila, sorry for the late reply, been bz lately… alhamdulillah sihat shaja & lebih sihat lgi dngn set b, bukan saja air susu bertambah tapi baby ku pun terlebih ‘chubby’, hehe…bby cepat kenyang jua.. my skin pun getting fairer… dulu, ada masa nya air susu kurang ikut mood lah, kalau kerja bnyk & stress…tapi syukur, after consuming set b, alwez happy2 ja… so, memang ku nak teruskan pengambilan vitamins2 shaklee cuz it is the best supplements….tq..
~~Puan Atiqah, Mommy of Adam 11 months~~
Untuk pengetahuan blog reader, Puan Atiqah mulanya mencuba Trial Pack Set B. Mula-mula beliau ada menyatakan yang anaknya minum sedikit selepas beliau consume Shaklee supplement, risau benar beliau takut anaknya turun berat badan. Tapi saya nyatakan disini, pengambilan supplement akan membuatkan susu ibu bertambah pekat, so anak akan cepat kenyang.
Alhamdulillah, selepas habis Trial Pack Set B, baru-baru ini Puan Atiqah teruskan supplement dengan mengambil Full Pack Set B. Beliau juga mencuba add on Zinc dan Lecithin.
Mengapa Lecithin?
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>Lecithin can help improve brain power.
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
<!–[if !supportLists]–>· <!–[endif]–>Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. actually untuk ibu2 yang nak mengawal berat bdn sambil tetap menjaga pengeluaran susu ibu (ibu menyusu tidak boleh sembarangan mengambil product2 pelangsingan!).
Nak baca lebih lanjut tentang Lecithin, sila klik sini.

Mengapa pula Zinc?
supplement Zinc penting dan banyak membantu pertumbuhan rambut serta menguatkan kutikel rambut. Sebiji vitalea Shaklee mengandungi 7.5mg zinc….tapi tak cukup untuk membekalkan keperluan zinc yang diperlukan badan si ibu(hamil/menyusu).. Tahukah anda perempuan yang hamil dan menyusu memerlukan 11-12 mg zincdalam diet seharian mereka..jadi pengambilan tambahan zinc terutama dlm pantang sangat membantu mempercepatkan proses baik luka dan mengelakkan masalah rambut gugur. Nak baca lebih lanjut tentang zinc, sila klik sini.
Alhamdulillah, gembira saya mendengar perkembangan yg diharap2 oleh customer. Moga segalanya akan menjadi lebih baik. Walaupun tidak pernah bersua muka dgn Puan Atiqah (sebab selalu deal dgn hubbynya yg datang ke Miri), saya harapkan satu hari nanti kita dpt bertemu. Moga Puan Atiqah Berjaya menyusui Adam hingga umur 2 tahun! Terima Kasih kerana sudi berkongsi pengalaman dgn Breastfeeding Mommies di luar sana.
Kepada yg ingin tahu lebih lanjut tentang Set B (Breastfeeding Set), Sila Klik Sini.
sebarang pertanyaan, boleh di email kepada el_lail@yahoo.com atau SMS 012-4299533.
Salam Hormat,
-el-
Anda mungkin juga meminati:
Friday, November 5, 2010
Ni senarai vitamin2 GLEMER yang di add on apabila ibu2 diluar sana membeli Trial Pack Breastfeeding set…
Lecitin 60 caps (only RM30)-trial price
kenapa lecitin?
·    lecithin can help improve brain power.
·    Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
·    Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
·    Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
Vita E 30 caps only RM37-trial price
kenapa vitamin E?
·    Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan
·    Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanser
·    Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan.
·    Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka.
·    Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar
·    pengambilan vitamin E yang konsisten membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.
·    vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.
Omega 30 caps (RM45)-trial price
kenapa Omega?..Omega guard ialah minyak ikan terbaik dunia yang menggunakan penyulingan molekul 3 peringkat yang sangat eksklusif di bawah suhu rendah yang terjaga. Proses ini menumpukan kepada penghasilan asid lemak Omega-3 yang asli dan menghlangkan pencemaran termasuk logam berat, merkuri, kadmium dan sebagainya
·    kerana dapat meningkatkan kandungan DHA dalam susu badan kawan2 di samping membantu mempertingkatkan lagi kesihatan jantung dan memberi daya ingatan yang baik terhadap ibu dan anak. selain daripada itu, ia juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita….*Namun, kenapa kita masih perlu ambil fish oil dalam bentuk kapsul, dengan kata lain Omega Guard?
1. Ikan2 laut mengandungi merkuri yang tinggi disebabkan oleh pencemaran. Jadi ia memberikan kesan uyang tidak baik kepada kesihatan.
2. Kita memasak ikan dalam suhu tinggi yang boleh merosakkan khasiat minyak ikan itu sendiri.
Nutriferon 10 stick only RM70 (trial price)
kenapa Nutriferon?
Nutriferon adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh @ immune booster.siapa yang perlukannya?
·  individu yang rendah sistem imun.
·  individu yang mendapati pengambilan vitamin C (dos lebih) tidak memberi kesan ke atas penyakit yang dihidapi.
·  individu yang apabila sakit (demam), demamnya melarat melebihi seminggu.
·  ibu menyusu, namun mendapati anaknya masih kerap demam, dan demam berpanjangan.

Bestkan ibu2 yang breastfeeding ni….. disamping consume vitamin utk kesihatan, manfaat vitamin dapat disalurkan pada baby….

berminat? sila email saya di el_lail@yahoo.com.

credit : K. Cery

Salam Hormat, -el-

Anda mungkin juga meminati:
Wednesday, November 3, 2010
milk booster sinonim dengan longankering, sayur kucai, lobak putih, peria,halba,alfalfa,fenugreek,sayur sawi….dan sebagainya.Tahu tak kenapa semua2 ni jatuh kategori milk booster (penggalaksusu)?...Well…basically….kandungan utama susu ibu adalah protein…diulang sekalilagi PROTIN…dan yang2 lain yang melengkapkannya adalah liquid(air),kalori,kalsium…dansatu lagi fakta.. Ibu menyusu memerlukan minimum 1800 kalori sehari sekiranyamenyusukan seorang bayi….
Alfalfa mengandungi protein dankalsium yang tinggi..tak hairan ada yang terasa susu bertambah bila mkn alfalfa.
Asid folik (sejenis vitamin B) adalah pentinguntuk tindakan biosintetikprotein. Jadi ia juga diperlukan untuk menambah susu.Asid folik ni terdapat dalam sayuran hijau. Jadi, memang benar memakansayur-sayur hijau seperti kucai akan membanyakkan susu keranakehadiran vitamin B ni memudahkan lagiproses yang melibatkan penghasilan protein dalam badan kita.Longankering yang direbus mengandungi kalori dan air yang tinggi jadi dah tentunye menyumbang kepada faktor pertambahan susu.
………..Nahh..anda dah tahukan rahsia kenapa supplemen ni semua menjadimilk booster..TETAPI anda tak boleh bergantung sepenuh pada semua ini untukmenjadi….saya tertarik dgn analogi yg ditulisoleh mommylyna… katanya.. tak salah beli milkbooster..alfalfa..kucai..sayur2 hijau..lobak putih,longan kering halbafenugreek…hanya badan anda yg tahu ia perlu atau tidak.tetapi ibu2still perlu teruskan pam/direct baby suck secara konsisten.. analoginyebegini...milk booster umpama lauk2 mentah di dapur..bawang tepung ikan bilishalia beras…. pump/baby hisap pula umpama kita menggaul sume bende2 tu…yelah..mana boleh bende tu termasak sendiri..maknnaye kalo brg2 mentah kat dapur banyak pun.tp kalau kita takmasak..takkan terjadinya masakan dgn sendiri.. same gak mcm production susu..kalau kita beli milk booster bergunung2..tapi tak pam,tak minum air,takberdoa..tak cukup checklist ..manakan terhasil susu yang mencukupi
Dan lagi satu..sekiranya hanya bergantung pada milk booster..ianya mungkin tidakberkesan bagi sesetangah ibu..ini disebabkanketidakseimbangan dalam diet yang diambil oleh ibu itu. Kalau katahari2 makan minum rebusan longan kering, tapi sayur takmakan, protein tak ambil, jadi macamamana naktambah susu kerana berharap kepada kalori dan air semata2…Tambahan lagi ibu menyusu amatmemerlukan tambahan vitamin B complex dan kalsium, untuk menggantikankalsium dan asid folik yang hilang. Kalsium berperanan bukan sahajauntuk membina tulang malah juga membina sel2 darahbaru yang diperlukan dalam penghasilan susu badan.. Oleh itu, ibu menyusu mesti meningkatkan keperluan kalsium untukmengelakkan susu berkurang semasa period.
Menarik analogi dan fakta2 tu untuk kire renung2kan… dan sebab itu jugak settambah Shaklee yang kami sediakanlengkap mengandungi B complex, alfalfa, multivit danjuga vita C serta disuggest tambah kalsium dan ESP (protin)..semuanya atassebab2 di atas….
…saya sentiasa memberi pilihanbuat ibu kerana…at the end of the day..anda yang mengeluarkan duit..jadi andaperlu tahu apa yang anda laburkan….kesimpulannya jagalah pemakanan agarseimbang.kerapkan pump..pengambilan air dan doa yg seiring…insyaAllah..kejayaanmilik anda.
“Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba…
Salam Hormat,
-el-
Anda mungkin juga meminati:
Monday, November 1, 2010
Apa yang sesuai untuk mereka2 yang merokok?…supplemen shaklee ada penawar?.
bukanlah kata saya nak galakkan suami-suami saya merokok.. siapaah yang tak sayang suami..yer tak…. saya tahu, nak berhenti merokok ni perlu kekuatan minda dan fizikal…
~~jom kita baca entry Kak Cery a.k.a mamafaiz pasal Shaklee and smokers ni….
hmm..ni bukan nak membebel pasal rokok yer.. ni saya nak share.. banyak2 vitamin Shaklee.. faveret suami saya adalah vitamin C…kalau saya ..saya bermula dgn B complex + basic (ESP,vitalea,vta C) ..kalo dia plak..bermula dgn vitamin C…dah hampir 5thn.. yang lain2 saya kasi la gak mcm alfalfa,lecitin,fiber.. tapi vitamin C dia suka… dia sendiri admit..kuar kahak hitam bile mkn vitamin C lepas merokok…..
cuba buat experiment ni…”masukkan sebiji Vit C Shaklee ni kedlm air yg berisi air putih + beberapa titik iodin(kalo dlm paru2,yg hitam ni nikotin)…. lepas tu kacau air dlm gelas tu… jadi jernih air dlm gelas tu… amazing..
jadi pada2 ibu2 diluar sana yang beli Trial Pack boleh add on another 30tabs of vitamin C for your hubby..kalupun dia tak smoking.. vitamin C yang extra ni utk ibu2 gak..sebab kalau anak kita demam..or kita flu..kita akan makan lebih vitamin C……dan kalau nak menjaga kesihatan kulit.. boleh mkn vitamin C lebih dari sebiji sehari gak… tak cukup 30biji dlm trial pek tu..hehe..
thanks kak cery for the sharing!
Jadi HOT DEALS BULAN NI:Purchase any trial pack and add on 30’s Vitamin C for only RM18RM15…atau sebotol (mengandungi 180biji) cuma rm84 (plus delivery and 15%discount)
sekilas fakta, Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg was the first sustained-release vitamin C supplement to use all-natural plant gums and waxes to release pure, protection vitamin C gently and continuously. It’s made from all natural vitamin C sources (citrus fruits)..Functions of Vitamin C: –
·                Helps build resistance to infection, colds,flu
·                Speeds wound healing
·                Essential for the formation of collagen 4 healthy, younger looking skin
·                Aids in the prevention of spongy, bleeding gums
·                Antioxidant -helps prevent cell damage by free radicals
.Jaadi ..apa kata anda..sayang suami anda?,,sayang diri anda?…why dont u give a try..bersama Shaklee..segalanye berbeza… bak kata Shaklee..Naturally safe purely effective..
kepada sesiapa yang belum tahu apa itu set B (Breastfeeding Set) boleh klik sini.


untuk pesanan atau pertanyaan, boleh email ke el_lail@yahoo.com atau sms 012-4299533.
Salam Hormat,
-el-
Anda mungkin juga meminati:
Trial Pack set A (free delivery)
30’s Multivitamin, 30’s B complex & 30’s Vitamin C
Hanya RM RM8075 sahaja
Trial Pack set B1(free delivery)
30’s Multivitamin, 30’s B complex ,
30’s Vitamin C & 330’s Alfalfa
RM130 RM125
Trial Pack set E (free delivery)
30’s Multivitamin, 30’s B complex ,
30’s Vitamin C , 60’s Alfalfa & 120’s kalsium
RM139 RM135
Special offer
Purchase any trial pack and add on 180’s Lecithin with
ONLY RM60 RM45
Purchase any trial pack and add on 30’s Vita C with
ONLY RM18 RM15
Purchase 4 trial pack set B only RM280.
*kenapa lecitin disuggest gak utk ibu menyusu?..actually untuk ibu2 yang nak mengawal berat bdn sambil tetap menjaga pengeluaran susu ibu… dan byk lagi fungsi lecitin yer..
*sila contact saya di 012-4299533@el_lail@yahoo.com untuk pesanan/pertanyaan….
jumpa lagi….
Salam Hormat,
-el-
Anda mungkin juga meminati:
Saturday, October 23, 2010
Antara tips2 yg saya pernah share sebelum ni ialah..tips diet-makan secara sihat utk kontrol beratantaranya amalkan breakfast mkn telur…telur ni tinggi kandungan protein..
tahukah anda… protein ni sebenarnya sifat semulajadinya mengurangkan selera mkn. One study showed that those who ate two eggs at breakfast ate 400 calories fewer throughout the day, as protein succeeds in staving off hunger pangs for the rest of the day...tapi karang mkn telur banyak2 hari2,,kolestrol naik lak.sakit jantung lak…sbb fakta lain lak mengatakan eggs contain large amounts of cholesterol because they contain the nutrients and other substances to support a growing embryo....
jadi ape alternatif yg anda?..cadangan saya...cuba lah Energizing Soy Protein(ESP) (untuk ibu yang mengandung or menyusu..so that dapat berdiet sambil tak jejaskan pengeluaran susu…) dan untuk org lain yang tak breastfeed..cuba lah Cinch Shake Mix
ESP-protein berasaskan soya yg berasaskan dihasilkan dibawah kawalan IPP(Identity Preservation Program) bermakna penghasilan soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna.Diproses dengan air ( bukan dengan bahan kimia ) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones.Tanpa Laktos, kolesterol dan bebas kafien.Ia membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian
saya sukakan rasanya….. memang sedap. Anda boleh campurkan dgn jus, fresh milk, low fat milk atau pun sekadar bancuh ESP dgn air kosong…..
Cinch Shake Mix -contain leucine.(Leucine is a muscle-building amino acid found in protein rich foods). This leucine-enhanced nutrition program was shown to help retain 100% of lean muscle mass. People in the program lost fat, weight and inches while retaining their lean muscle. availabe in chocolate/vanilla/cafe latte flavor..
Saya suka café latte flavor. After stop breastfeed my son Iqbal (dah 2 tahun lebih umurnya), saya tukarkan ESP kepada Cinch Shake Mix. Mmg sedap….. setiap pagi sebelum ke pejabat, saya akan bancuhkan lowfat milk + cinch shake mix café latte flovor + fibre…..alhamdulillah rasa full sebelah paginya….cepat dan mengenyangkan disamping berkhasiat, penuh dgn nutrient.
Nak Tanya lebih lanjut, sila email ke el_lail@yahoo.com
Salam Hormat,
-el-
Anda mungkin juga meminati:
Posted by Laila at 5:05 AM Labels: Breastfeeding, Cinch, Diet, ESP, Weight Management
Wednesday, October 20, 2010
Salam Sejahtera,
penulisan dibawah dipetik dari blog shbt saya, Kak Norita.
Selamat Membaca! Moga kita dpt manfaatnya.
*****
Sms dari seorang customer, Marlina M Nazman,
Alhamdulillah lepas makan vitamin yang beli kat akak tu saya dah kurang letih dan tak stress sangat. Alhamdulillah air susu pun makin bertambah ( walaupun niat sebenarnya makan vitamin tu untuk tingkat tenaga sebab hari-hari travel umah ke opis jauh. Alor star ke Kangar, memang sangat-0sangat penat disamping bf baby lagi memang sangat2 tensen!)
Saya sekarang terpaksa beli freezer sebab stok dah tak muat dah nak letak dalam peti ais…..

…. (sms panjang maka yang penting sahaja di sertakan di sini)

Terdapat segelintir ibu yang menyusukan anak yang sering kali membuat kenyataan mudah…
Tak perlu makan vitamin, memadai makan dengan seimbang, tidur yang cukupdan minum air berkadaran. Asalkan pumping dengan konsisten sehingga payudara kosong, susu akan terhasil dengan banyak.
Kenyataan ini samasekali tidak salah….dan ia memang benar. Namun secara peribadi saya mahu ajukan semula soalan kepada yang memberi pendapat ini….

Adakah cara hidup puan sama dengan cara hidup saya?
Makan yang seimbang

Memadai makan seimbang….mungkin puan boleh memasak 5 jenis lauk sehari yang merangkumi

….terutama mereka yang bekerja dan pulang goyang kaki kerana punyai maid indon di rumah untuk memasak. Ada pula yang diam serumah dengan mak atau mak mertua, makanan sudah terhidang siap dan balik hanya untuk makan sahaja.
Lebih hebat lagi mereka yang kata tidak perlu amik vitamin adalah ibu yang bekerjaya yang beli lauk pauk setiap hari! Tanpa mereka ini sedari hidangan tersebut penuh dengan kandungan MSG! Inikah yang mahu dibangga-banggakan?
Ada juga yang makan telur hari-hari dengan sup sayur dah menganggap pemakanan yang seimbang!
Ada yang bertanya tentang perlukah vitamin dan waktu yang sama sedang enak makan Mc Donald yang dah sah-sah tinggi kandungan MSG…inikah makanan seimbang yang kalian banggakan sebagai makanan seimbang?
Rata-rata rakyat Malaysia yang berpenyakit pada peringkat umur yang muda disebabkan pengambilan makanan yang tidak seimbang…pengambilan lemak yang tinggi, gula yang banyak dan makanan bergoreng yang berminyak!
Hakikatnya ramai yang tak tahu apakah itu makanan yang seimbang!

Tidur yang cukup
Adakah gaya hidup anda sama dengan gaya hidup saya? Adakah anak anda tidur seperti anak saya yang mana jam 12 tengahmalam matanya masih celik dan meminta ajak bermain…
Adakah anda seperti saya yang tidak punya maid dan semua urusan rumah saya lakukan sendiri….
Adakah anda adalah orang yang tidur sampai ke pagi tanpa perlu bangun malam uruskan diapers anak? (Ini kerana saya punya kawan yang akan kuncikan jam loceng meminta suaminya bangun untuk tukarkan lampin anak dan dia tidur lena sampai ke pagi!)
Namun berapa ramai yang sedar akan hakikat ini?
Minum air berkadaran
Adakah boleh dengan minum hanya 6-8 gelas sehari dah memadai untuk memastikan badan mendapat cukup air sedangkan dalam sehari aktiviti badan untuk pengeluaran air bagi tujuan perkumuhan dan penyusuan sahaja cukup banyak….
Kajian saya sendiri mengapa ramai rakyat Malaysia yang sakit adalah berpunca dari malas minum air dan malas ke tandas. Apabila ini berlaku, kepekatan darah mula meningkat dan ini boleh mengakibatkan peningkatan toksin dan akhirnya penyakit mula menular di dalam tubuh serta pertumbuhan abnormal sel dalam badan yang boleh menyebabkan penyakit seperti kanser dan sebagainya….wallah hu alam .
Last but not least…
pumping dengan konsisten sehingga payudara kosong, susu akan terhasil dengan banyak.

Statement ini memang benar namun
jika anda seorang ibu yang mudah letih
jika anda adalah seorang ibu seperti saya yang sibuk dengan kerja rumah, opis dan anak-anak
jika anda tidak mampu menyediakan makanan yang seimbang
jika anda tidak perolehi enough quality sleep
jika anda mempunyai masalah kedinginan bersama suami
jika anda mempunyai kulit muka yang kusam dan nampak tua dari umur sebenarnya
jika anda mempnyai masalah berat badan berlebihan/ berkurangan

MAKA TEPUK DADA TANYA SELERA…. adakah anda hanya mahu duduk berdiam diri sahaja tanpa usaha yang MAMPU anda ambil untuk MENGUBAHNYA?

Bagi yang ingin menasihatkan teman-teman dan membuat kenyataan..tidak perlu amik vitamin, sila pastikan anda tahu apakah si teman tadi mempunyai cara hidup yang serupa dengan anda.
Bagi kawan-kawan saya yang memang hidupnya mudah….ada maid, anak tak banyak ragam…dapat makan seimbang setiap hari dengan lauk pauk masakan di rumah dan tidur yang sangat-sangat lena sampai ke pagi….hakikatnya bukan semua orang macam kalian 🙂

Salam Hormat, -el-
Anda mungkin juga meminati:
Monday, October 18, 2010
Baru2 ni…ada lagi beberapa keluhan rintihan customer2,ibu2 diluar sana yang kecewa dgn hasil susu yang kurang memuaskan selepas mkn supplemen…..maaf sbb baru harini dapat saya tulis disini… tapi boleh je refer entry2 saya yang terdahulu… mmg topik ni bukan topik baru.. tapi saya suke menulis tentang ni berkali2… bukan sbb takde topik baru… tapi hampir setiap hari saya berkenalan di alam maya dgn ibu2 baru…yang baru 1st time mkn supplemen..yang menaruh harapan tinggi apabila makan supplemen…… dan mungkin mereka tak sempat dan terlepas entry2 dan artikel2 saya yg terdahulu ttg topik ni….…hmm….sebab tu saya nak menulis di blog ni.. bagi saya tiada apa yang lebih happy selain dari melihat anda semua happy dan teruja dgn kesan pengambilan supplemen…
…..jadi apa bila berdepan dgn keluhan2 ibu2 ni… saya amat mengharapkan ibu2 diluar sana bersabar.. bukan senang nak senang… especialy kepada ibu2 yang baru 1st time nak menyusukan anak….. baru makan vitamin seminggu mengharapkan perubahan besar berlaku. Memang tidak dinafikan ada yang makan vitamin 1-2 hari sudah nampak kesan yang sangat ketara, tidak kurang yang makan sama sebulan baru nampak hasil. Namun bukan semua badan sama….Allah Maha Bijaksana..Inilah sebabnya Allah suruh kita melihat dan memikirkan keunikkan alam dan ciptaanNYA.
Paling mudah contoh yang boleh saya beri yg saya baca dari blog anakkuwiraku…Jika kita tanam biji rambutan…bukan esoknya terus tumbuh daun, apatah lagi buahnya. Maka masa juga… Lain jika kita tanam pokok taugeh … esoknya dah menjalar pucuknya keluar. kak N kata masa dia kecik dulu dia tanam dua jenis pokok….
1. Pokok nangka… selepas 3-4 tahun baru dapat rasa hasilnya.
2. Pokok kacang hijau…. yang ni memang seronok sebab hasilnya cepat. Pokoknya tumbuh pun cepat, berbuah pun cepat.
Namun dapatkah kita bezakan nikmat makan dua jenis makanan ini? Buah nangka perlu masa untuk masak di pokok. Manakala kacang hijau juga perlu masak untuk empuk dalam periuk.
Bak kata kak N..kedua-duanya perlukan kesabaran. Arwah abah kak N kata kesabaran akan wujud dalam hati apabila dalam hati hadirnya keimanan.Mengapa ramai ibu kini yang berjaya menyusukan anaknya sehingga 2 tahun? Kerana hadirnya iman dalam hati ibu2 ini….berkat kesabaran melalui pahit maung dalam menyahut cabaran penyusuan. Sesungguhnya cabaran ada di mana-mana. Apa jua impian atau cita-cita ada cabaran tersendiri.Dan ni saya kongsikan pengalaman dan jerih perih ibu addin &nasa sepanjang penyusuan kedua2 anaknya.. (walaupun beliau ni suri rumah.siapa kata suri rumah takde cabaran dalam penyusuan?..… jom baca)
Antara cabaran penyusuan ibu sendiri semasa menyusukan Addin dan Nasa:
1. Emak ibu pada mulanya sendiri tidak menyokong niat murni ibu namun selepas 2 tahun menjayakan penyusuan, emak ibu sendiri mengakui ibu adalah seorang ibu yang sabar. (Anugerah yang terhebat apabila mendapat pujian dari emak sendiri)
2. Flat nipple….
3. Nipple luka dan terkoyak…. memang ngeri bila di ingat, namun ia tidak buatkan ibu mengalah.
4. Bengkak susu…apabila si manja minum main-main. Memang akan demam bila kena bengkak susu.
5. Pengeluaran susu merundum bila ibu susah hati atau makan tidak teratur ….
6. Anak mengempeng (melekat dengan ibu)…bila tidak sihat. Walaupun tidak berlarutan namun ibu pernah melalui saat ini semasa menjayakan penyusuan.
7. Perlu kerap ke tandas kerana minum air sehingga 5 liter sehari.
8. Sakit gigi kerana kurang minum susu semasa menyusukan Addin.Pengajaran bermakna dalam hidup, seorang ibu yang mengandung atau menyusukan anaknya PERLU memastikan keperluan kalsium yang mencukupi.
9. Pengalaman menyusukan anak di tempat awam…bukan suatu yang mudah kerana perlu pastikan kita dapat menyusukan si manja tanpa memalukan diri sendiri sehingga menonjolkan sesuatu yang perlu ditutup rapi.
10. Kata-kata pembunuh dari rakan yang tidak menyusukan anak…. inilah antara punca kegagalan si ibu yang tidak mempu meneruskan perjuangan penyusuan terutama apabila mendapat nasihat percuma yang membantutkan niat murni penyusuan si manja.

Dan mmg benar..ada banyak lagi susah payah dan cabaran2 ibu2 diluar sana.. dan sejak saya berblog ni…ramai ibu2 di alam maya yang saya kenali…mcm2 cabaran…..memang seronok berkongsi pengalaman…ape2 pun semuanya balik pada diri sendiri sama ada hendak terus berjaya atau menyerah kalah di pertengahan perjalanan. Setiap cabaran itu pula pasti ada JALAN penyelesaian jika kita punya KEMAHUAN untuk berjaya. Namun kekuatan itu perlulah seiring dengan keperluan rohani dan jasmani. Makanan jasmani mungkin boleh ditampung dengan keperluan supplement namun makanan rohani seperti mengaji dan berzikir tidak boleh diabaikan sama sekali…DI MANA ADA KEMAHUAN DI SITU PASTI ADA JALAN..
Saya sentiasa mendoakan buat ibu2 di luar sana..
” YA ALLAH, DENGAN RAHMATMU YANG MAHA PEMURAH LAGI LUAS KASIH SAYANGMU…AKU MOHON KEPADAMU, AMPUNKANLAH DOSA2 IBU YANG MENYUSUKAN ANAKNYA… LAPANGKANLAH REZEKI MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELAPANGKAN REZEKI AKU SEWAKTU MENYUSUKAN KEDUA2 ANAKKU. LANCARKAN REZEKI SUSU ANAK MEREKA SEBAGAIMANA ENGKAU MELANCARKAN REZEKI SUSU BUAT ANAK2KU DAHULU…SESUNGGUHNYA ENGKAU SANGAT KAYA DENGAN KASIHMU, PERKENANKANLAH DOAKU INI DAN SEMOGA ALLAH MENEMPATKAN KEDUA IBU BAPAKU KE DALAM SYURGAMU… AMIN…”
credit : Kak N & Kak Cery

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge