Serbuk Kolagen- Bukan Sekadar Untuk Cantik

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Pagi ni saya ingin kongsikan mengenai kolagen tau. Mesti ramai nak tahu info ni kan. 🙂   Apa Itu Kolagen?   Kolagen merupakan sejenis protein yang sangat diperlukan oleh tubuh badan untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit. Secara kasar, 33% dari protein dalam badan adalah protein kolagen, dan 75%

10 Tips Tingkatkan Imun Sistem Di Musim Hujan

Assalamualaikum dan terima kasih kepada pembaca zahirahhafizan.com kerana sentiasa follow perkongsian kami di blog ni. Hari ni saya berkongsi mengenai tips tingkatkan imun sistem di musim hujan. Yelah, musim hujan kan sekarang ni. Anak-anak mudah sangat terdedah kan. Kita sekali lah tersangkut jawabnya bila anak-anak tak sihat.   Apa Jadi Bila Musim Hujan?   Bila

L.A.T MAGIC SESSION – EAST NORTH REGION 2016

LAT MAGIC SESSION EAST NORTH REGION -KOTA BHARU>>>10 Disember 2016 ===================== *EARLY BIRD SEBELUM @ PADA 03.12.16 —————————— – BUAT MEREKA DISEKITAR KELANTAN DAN TERENGGANU. ☆☆☆☆☆♡♡♡♡♡♡♡♡♡ UNTUK DAFTAR DAN INFO LANJUT, KLIK LINK INI OKEH. SEKARANG! >>>> https://goo.gl/forms/giRpxT2EEUMytoit2 Alhamdulillah. LAT Magic Session akan “bersiaran” pula di Kota Bharu, KELANTAN bagi warga di Utara Pantai Timur (Kelantan dan Terengganu) Sebelum

Penekanan Agama Walau Bersekolah Cina

Berbual dengan ustazah Aiman semalam.. Ustazah: ni ibu hafiz ke? Kak zeq: ye, saya cikgu. Ustazah: saya nak tanya, hafiz ni dia belajar sekolah agama ke masa tadika? Sebab dia boleh baca quran dengan lancar. Tajwid semua betol. Solat pon betol. Sebab bagi budak darjah 1, dia paling ok bab agama ni. Saya rasa terharu

Berakhir 3 Tahun Pengajian

Sejak usia 4 tahun Syamimi mula bersekolah. Dalam bersekolah, banyak yang dipelajari dengan sangat enjoy. Kami sememangnya tak memaksa untuknya belajar sampai score mesti dapat no 1 dalam kelas sepanjang masa. Biar dia menikmati zaman kanak-kanak dengan normal. Hehe. Betollah, bila kanak-kanak ni diberi pendedahan untuk enjoy apa yang mereka belajar…they actually can do it

Penyusuan Malam Dan Kerosakan Gigi

Ada mitos mengatakan yang apabila anak kecil menyusu di waktu malam, ia menyebabkan gigi anak kecil ini berlubang. Ye ke? Persatuan Pergigian Kanak-kanak di Amerika Syarikat pada tahun 1996 membuat ketetapan elakkan daripada menyusukan anak terutama pada waktu malam sebaik sahaja gigi bayi mula tumbuh.   Kerosakan gigi berlaku disebabkan oleh bakteria streptokokus mutants yang

9 Langkah Keselamatan Tidur Bersama Bayi

Bila kita sebagai ibubapa ni selalu tidur bersama dengan bayi ni kan…tentu sekali keselamatan bayi ni kita perlu utamakan. Beberapa langkah keselamatan yang perlu diberi perhatian oleh ibubapa yang tidur bersama bayi.     Susukan bayi Ibu yang menyusukan bayi senang terjaga apabila bayinya terjaga. Bayi dan ibu biasanya berada dalam kitaran tidur yang sama.

Benarkah Ibu Yang Menyusu Badan Tidak Cukup Tidur?

Ramai yang berfikir begini. Sebab bayi sering bangun malam-malam untuk menyusu. Tapi mengikut kajian, ia sebenarnya sebaliknya. Ibu yang menyusukan anak dengan susu ibu sebenarnya miliki tidur yang lebih cukup berbanding ibu yang menyusukan anak dengan susu botol.     Ini kenapa ye? Ini disebabkan ibu tak perlu nak bangun, berjalan, gosok-gosok mata untuk pergi

Kepentingan Penyusuan Di Waktu Malam Yang Ramai Tak tahu

Terima kasih teman-teman kerana terus visit blog zahirahhafizan.com ini. Insyaallah ia terus memberi manfaat buat semua. Pagi ni saya nak kongsikan mengenai kepentingan penyusuan di waktu malam.   Kajian menunjukkan bayi mendapatkan 25% daripada jumlah susunya dalam sehari pada waktu malam (patutlah dia sering bangun kannn 🙂 ) Ini kerana pada waktu malam, hormon prolaktin dan